Naujausi Lietuvos kūdikių vardai: nuo kai kurių šiurpsta oda

Ar pavadintumėte savo dukrą Raja? O Adelšoda? Ar vardas Meras berniukui užtikrins karjerą miesto savivaldybėje? Tokių klausimų nevalingai kyla, permetus akimis naujausių vaikų vardų sąrašą, kurį pateikia portalas www.tevu-darzelis.lt.

 Kažin, ar tėvai norėjo dukrą pavadinti pavojingos žuvies vardu.<br> 123rf nuotr.
 Kažin, ar tėvai norėjo dukrą pavadinti pavojingos žuvies vardu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2018, 10:50 AM, atnaujinta Jan 31, 2018, 7:19 AM

Bene keisčiausias pernai pirmą kartą Lietuvoje mergaitei duotas vardas – kaip nuodingos ir ne itin simpatiškos žuvies pavadinimas skambantis vardas Raja. Visgi indų kalboje tai berniukiškas vardas, reiškiantis karalių (radžą), tuo tarpu arabų – mergaitiškas, kurio reikšmė – „viltis“.

Tarp berniukų vardų keistokai atrodo vardas Meras – kas žino, gal tėvai planuoja savo atžalai miesto galvos karjerą.

Pirmą kartą Lietuvoje berniukas pavadintas garsaus senovės graikų politiko, oratoriaus ir karvedžio Periklio vardu. Tiesa, neatmestina galimybė, kad senovės istorijos žinių dar neturintiems darželinukams toks draugo vardas gali asocijuotis su kiaušinių perėjimu.

Vardas Bosco, primenantis žinomą putojančio vyno pavadinimą, gali atrodyti kaip gudrus būdas „prastumti“ uždraustą alkoholio reklamą. Visgi pagal kilmę tai italų šventojo vardas, reiškiantis „iš miškų“.

Rumuniška Janina ir armėnų šventoji

Ką reiškia vardas keistai skambantis Adelšoda, galima tik spėlioti. Gali būti, jis sudarytas iš mergaitės vardo Adelė ir japoniško berniuko vardo Shoda, reiškiančio plynaukštę.

Vardas Atinuke tikrai nėra darinys su lietuviška mažybine priesaga -ukė, kaip būtų galima pamanyti. Pasirodo, vardas kilęs iš Vakarų Afrikos jorubų tautelės ir reiškia „brangioji“.

Damajanti – indų kilmės vardas, reiškiantis „raminanti“.

Heda – senovės germanų kilmės vardas, reiškiantis moterį kovotoją.

Keistai skambantis vardas Ijonela – rumuniškas vedinys iš vardo Jonas, lietuviškas atitikmuo – Janina.

Imogen – vardas iš Williamo Shakespeare'o pjesės, manoma, kilęs iš senovės airių kalbos ir reiškiantis „mergina“.

Isla – vardas pagal upės pavadinimą Škotijoje.

Lavinia – lotynų kilmės vardas, romėnų mitologijoje Lavinija buvo Trojos karo didvyrio Enėjo žmona. Lietuvoje plačiau žinomas trumpesnis šio vardo variantas – Lavija.

Lietuviškai keistokai skambantis vardas Maitane yra angliškos kilmės ir reiškia „labai mylima“.

Tuo tarpu Ripsimėja yra armėnų garbinamos šventosios kankinės Hripsimės vardo vedinys.

Angliškai užrašytas Džiugas

Ne mažiau įdomūs ir naujausi berniukų vardai. Retai sutiksime lietuviškos kilmės vardą, užrašytą nelietuviška rašyba – būtent toks yra užsieniui „adresuotas“ vardas Djugas, Džiugo variantas.

Vardo Meidanas reikšmės atsekti nelabai įmanoma. Gali būti, kad jis iš tiesų susijęs su tuo, su kuo ir atrodo susijęs pagal skambesį – maidanu, aikšte arba atvira miesto erdve, kaip ji vadinama arabų ir persų kalbose.

Ikeris gali būti graikų mitų veikėjo Ikaro vardo variantas.

Žodis „gudas“ lietuvių kalba reiškia baltarusį. Ar tai turėjo mintyje tėvai, pavadindami berniuką vardu Gudas? Reikėtų paklausti jų pačių.

Abejonių, ką tėvai turėjo omenyje, kyla ir dėl vardo Ūlis. Lietuvių kalboje yra toks senas žodis, ir jis reiškia kelminį avilį.

Baltiškos kilmės vardai

Tarp naujų kūdikių vardų randame kelis dar negirdėtus, kurių kilmė – neabejotinai lietuviška. Kažkas iš tėvelių nusprendė dukrą pavadinti gražios ir kvapnios uogos vardu – Žemuogė.

Lietuviškos kilmės atrodo ir sudurtiniai berniukų vardai Jūrmantas bei Žilvydas.

Išskirtinis – prūsiškos kilmės vardas Druvis, reiškiantis tvirtą, drūtą tikėjimą. Taip senovės prūsai vadindavo žiniuonis.

Lietuviškas gali būti vardas Mangis – Mangirdo trumpinys.

Nauji vardai Lietuvos padangėje

Štai visi www.tevu-darzelis.lt duomenų bazėje pateikti nauji 2017 m. antrosios pusės vaikų vardai.

Nauji mergaičių vardai:

Adeira, Adelaina, Adelšoda, Airilė, Airistėja, Alkimena, Amaris, Amija, Anisa, Aramėja, Astilija, Atinuke, Damajanti, Domila, Edina, Eglina, Egvilina, Eilina, Eivija, Erolina, Ezekielė, Feličija, Fortūnė, Gudeira, Gvena, Heda, Ijonela, Ilisa, Imogen, Isla, Ivetė, Kristabelė, Lagerta, Lavinia, Leora, Lyrika, Maisa, Maitane, Meivė, Milaja, Mirailė, Miranova, Neirilė, Nermilė, Nomina, Nyka, Osvidė, Raja, Rasminė, Ripsimėja, Rodmila, Šadija, Samaja, Sia, Solomia, Sonėja, Žemuogė.

Nauji berniukų vardai:

Adelaidas, Advilis, Aijus, Ataris, Atlas, Auras, Bosco, Cristiano, Cyrus, Damiljanas, Danekas, Djugas, Dobrynia, Druvis, Džovanis, Elianas, Elnoras, Gbadebo, Gudas, Ikeris, Ivragimas, Jovanas, Jurgedas, Jūrmantas, Kalebas, Korede, Lilas, Mangis, Meidanas, Meras, Modes, Motvejus, Nadiras, Nafis, Neitenas, Otari, Periklis, Polaris, Serafinas, Ūlis, Vaios, Zacarias, Žilvydas.

Populiariausieji nesikeičia

Populiariausių vaikų vardų dešimtukai pernelyg nesikeičia. Tarp mergaičių vardų užtikrintai pirmauja ir lyderio pozicijų neketina užleisti vardas Emilija, o tarp berniukų į pirmąją vietą užlipo vardas Matas, į antrąją nustumdamas pagrindinį savo konkurentą – vardą Lukas.

Populiariausi 2017 m. antrosios pusės Lietuvos kūdikių vardai (pagal www.tevu-darzelis.lt)

Mergaitės:

1. Emilija

2. Kamilė

3. Sofija

4. Lėja

5. Amelija

6. Gabija

7. Austėja

8. Ema

9. Viltė

10. Liepa

Berniukai:

1. Matas

2. Lukas

3. Dominykas

4. Jokūbas

5. Kajus

6. Jonas

7. Nojus

8. Domas

9. Benas

10. Joris

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.