Kaunietė negali pamiršti lemtingų paskutinių sūnaus ištartų žodžių

Kaunietė slaugo komos ištiktą sūnų. Dabar jam būtų 12 metų, eitų į penktą klasę. Bet jau antri metai berniukas guli lovoje nejudėdamas ir net neatmerkia akių. Mažą berniuką pėsčiųjų perėjoje partrenkė kitos kaunietės vairuojamas automobilis.

 Niekas nežino, ką jaučia berniukas, gali būti, kad jis jaučia didelius skausmus.<br> Facebook nuotr.
 Niekas nežino, ką jaučia berniukas, gali būti, kad jis jaučia didelius skausmus.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija

2018-03-26 13:43, atnaujinta 2018-03-26 13:52

Komos ištikto vaiko tėvus jų sūnų partrenkusi moteris tampo po teismus. Iš vaiko nelaimės užsidirba moters samdoma advokatė, brangūs ekspertai. Mama sako, bent atsiprašytų, bent pagelbėtų slaugant vaiką, nes slauga brangi, o teismas už sūnaus suluošinimą priteisė tiek, kiek kainuoja kilmingas veislinis šuo.

Tėvas sako, kad teisingumas krypsta priešinga linkme, negu jie tikėjosi. Ir baiminasi, kad vaiką partrenkusi moteris pareikalaus sumokėti už sulamdytą automobilį. Pinigus, kuriuos galėtų skirti vaiko slaugai, tėvai turi atidėti gynėjams samdyti. Kiek kainuoja vaiko gyvybė?

Kaunietė Inga antrus metus slaugo pėsčiųjų perėjoje partrenktą ir komos ištiktą sūnų. Nuo to laiko vaiko sveikata vis blogėjo, o teisingumo paieškos į priekį nepasistūmėjo. Vaiką partrenkusi vairuotoja, visam laikui suluošinusi mažo berniuko ir jo tėvų gyvenimą, net neatsiprašė.

„Gerai atsimenu, buvo saulėta rugsėjo 14-osios diena. Nojus grįžo namo, baigėme ruošti matematikos namų darbus ir jis man pasakė, atrodo, lemtingą sakinį: „Mama, man visada sekasi, kai tu esi šalia“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7” prisiminė komos ištikto berniuko motina Inga Matulienė.

Ir tai buvo kone paskutinis mamos pokalbis su sūnumi. Vėliau jis išėjo pas draugą ir nebegrįžo.

„Skambinau, atsiliepė malonus balsas, pasakė, kad nusiraminčiau, mano berniukas klinikose, reanimacijoje, įvyko avarija. Galvojau gal ranka lūžo, tikrai ne šito tikėjausi“, – pasakojo moteris.

Po kelių valandų mama išgirdo ir diagnozę.

„Gal po trijų dienų viskas bus tvarkoje, atsikels ir pradės vaikščioti. Paskui pasakė, kad 4 balai komos, vyzdžiai nereaguoja. Po 4 valandų mus įleido pamatyti savo vaiką ir prasidėjo tikras siaubas“, – pasakojo I.Matulienė.

„Atėjom į tą palatėlę, galvutė pragręžta, vamzdžiai, tuščia galvoje. Tada išėjau į lauką, kažkur vaikščiojau“, – siaubingą akimirką atsiminė berniuko tėtis Rytis Matulis.

Niekas nežino, ką jaučia berniukas, gali būti, kad jis jaučia didelius skausmus. Tokios mintys tėvams kaip peiliu į širdį.

„24 valandas turiu būti budri, negaliu gerti vaistų, išgyvenu plikais nervais. Reikės dėti bet kokias pastangas, nes organizmas atrofuojasi, atsiradęs maisto netoleravimas, svorio daug netekęs. Išlaikymas brangus, visko reikia“, – sakė I.Matulienė.

Bet iš berniuko užsidirbo vairuotoją ginanti advokatė, privatūs ekspertai, kurie bandė paneigti teismo medicinos ekspertų išvadas ir liudininkų parodymus. Deja, jų padaugėjo tik tėvui prabilus viešai.

Vaiką partrenkusi vairuotoja kol kas nei centu neprisidėjo prie vaiko gydymo, nuolatinės slaugos. Nelabai gelbsti ir valstybė, socialiniai darbuotojai. O vaiką teisinė sistema įkainojo 15 tūkst. eurų. 10 tūkst. priteisė mamai, 5 tūkst. eurų tėvui. Ir kaip bebūtų ciniška kalbėti, pasiseka tiems, kad pakliūva po turtingo, arba turtų išslapstyti nespėjusio vairuotojo ratais, tuomet suma gali būti didesnė.

„Neįmanoma pamatuoti, kiek kainuoja gyvybė, ji neįkainojama. Neturtinis atlyginimas gaunasi butaforinis. Kai atimta žmogaus gyvybė, tenka ganėtinai sudėtinga užduotis ieškoti kriterijų pagal bylos aplinkybes, kad konkrečiu atveju būtų galima ne tai, kad atlyginti žalą, bet moraliai suteikti pagalbą nukentėjusiems“, – sakė Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Aurelijus Gutauskas.

Ir kartais išeina toks paradoksas, kad koks iš darbo atleistas aukštas valdininkas teismuose prisiteisia daugiau nei vaiko netekę tėvai.

Bet šiuo atveju vairuotoja noro padėti sužaloto berniuko tėvams nerodo, nors moteris pati turi vaikų ir, galbūt, anūkų.

Tiesa, tėvai neinformuojami, kas jiems priklauso. O įvedus privalomą civilinės atsakomybės draudimą vairuotojams, kiekvienas nelaimės atvejis kelyje draudžiamas iki 5 milijonų eurų suma.

„Gyvybė nevertinama jokiais pinigais. Pagal privalomo draudimo įstatymą yra atlyginama visa turtinė žala, visa žala, susijusi su gydymo išlaidomis ir papildomai jeigu sužeistas, yra galimybė iki 5 tūkst. neturtinės žalos gauti“, – teigė Transporto priemonių draudikų biuro direktorius Algimantas Križinauskas.

Tačiau berniukas negauna jokios reabilitacijos, viską daro mama. O jam medikų pagalba priklauso.

„Kiek reikės, tiek gydys, bus atlyginama viskas, kas pripažinta medikų. Supraskite, ne draudimo bendrovės žmogus nustatinėja, ar reikia slaugos. Viskas, kas pripažįstama medicininių komisijų, atlyginama jeigu ne pačiam žmogui, tai Ligonių kasos atsiima pinigus, kuriuos išleido“, – teigė A.Križinauskas.

Pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos Rūtos Janutienės vedamoje laidoje „Nuoga tiesa“ ši istorija bus nagrinėjama išsamiau. Laidos metu taip pat bus renkama parama berniuko slaugai ar reabilitacijai. Laida bus rodoma 20.30 val.

Jeigu norite padėti berniuko šeimai, tai galite padaryti šiuo būdu:

Inga Matulienė

Sąskaitos nr: LT984010051001353043

Paskirtis: parama Nojui

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.