Darželis, atostogos, nauja auklėtoja ir draugai – kaip prie to adaptuotis?

Vasara atostogų metas. Kone kiekviename vaikų darželyje tokiu metu atostogauja auklėtojos, jos pavaduojamos, sujungiamos grupės. Tad reikia pripažinti, jog šiuo laikotarpiu vaikai patiria daugiau streso nei įprastai. „Bet labai dažnai, ne ką mažiau, o jei ir ne daugiau, jaudulio patiria patys vaikų tėvai. Ypač pirmagimių mamos“, – pokalbį pradeda vaikų psichologė, vaikų darželio tinklo „Išminčiukai“ vadovė Ingrida Keliauskienė.

 Rekomenduojama atostogauti praėjus bent 2-3 mėnesius nuo „darželio karjeros“ pradžios.<br> 123rf nuotr.
 Rekomenduojama atostogauti praėjus bent 2-3 mėnesius nuo „darželio karjeros“ pradžios.<br> 123rf nuotr.
 I.Keliauskienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 I.Keliauskienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 25, 2018, 2:17 PM

Greitai adaptuojasi

Anot pašnekovės, darželinukams itin svarbus ir jautrus adaptacinis laikotarpis naujoje aplinkoje. Dirbdama savo įsteigtame darželyje netgi pastebi, kad tokiose situacijos, kuomet vaikas turi adaptuotis prie naujos auklėtojos ar naujų draugų, itin svarbi tėvų reakcija: „Natūralu, jog pirmą kartą išvydus nepažįstamą žmogų vaikui gali būti nedrąsu, jis gali nenorėti pasilikti ar netgi pravirkti, tačiau dažniausiai jei naujoji auklėtoja su vaikučiu elgsis švelniai, jis jau dienos pabaigoje sėdės ant jos kelių ir kartu žais.“

Kad taip nutiktų ir vaikas lengviau priprastų prie naujo žmogaus, anot psichologės I. Keliauskienės, tėvams reikia jį drąsinti, daug šypsotis ir sakyti, jog viskas gerai, kad niekas nepasikeis ir po darbo jo ateis pasiimti. „Čia labai svarbu, jog vaikas nepamatytų dienos pradžioje mamos nerimo ar tiesiog kažko neįprasto. Taip pat labai svarbu, kad auklėtoja tiktų ir patiktų mamai. Nes jei patinka mamai – patiks ir vaikui“, – šypsosi I. Keliauskienė.

Vengti atostogų adaptacijos periodu

Darželio „Išminčiukai“ vadovė teigia, jog neretai tėvai netgi savo atostogų metu pradeda leisti vaikus į darželį manydami, jog tuo metu turės daugiau laiko pabūti su vaiku pačiame darželyje, jam bus lengviau priprasti. O antroje savo atostogų pusėje galės kažkur iškeliauti.

„Tai didelė klaida. Visuomet prieš pradedant lankyti mūsų darželį klausiame, kada tėvai planuoja atostogauti su vaikais. Jei vos tik pradėjus lankyti darželį – patariame vaiką vesti po atostogų, kad jam būtų kuo mažiau jaudulio“, – sako pedagogė.

Pasak pašnekovės, vos tik pradėjus adaptuotis prie naujos aplinkos daryti pertrauką nėra gerai, kadangi vėl pradėti eiti į darželį gali būti dar sunkiau nei pirmąjį. Ji rekomenduoja atostogauti praėjus bent 2-3 mėnesius nuo „darželio karjeros“ pradžios.

Laikotarpis po atostogų

Vis tik gąsdintis dėl atostogų nereikėtų ir tikrai jokiu būdu jų netrumpinti ar atidėti dėl galimos reakcijos darželyje po to: „Faktas, jog vaikams geriausia su savo tėvais. O jei dar atostogaujama prie jūros ar kur gamtoje. Tačiau čia norėčiau atkreipti dėmesį, jog tiesiog tėvams nereikėtų nustebti, kad vaikas po atostogų mažiau nori ar išvis nenori eiti į ugdymo įstaigą. Tai po kelių dienų praeis ir viskas vėl stos į vėžes. Juk ir mums suaugusiems po atostogų neretai sunku įsivažiuoti į darbų rutiną.“

Moteris teigia, jog dirbdama su ikimokyklinio amžiaus vaikais ir bendraudama su jų darželio auklėtojomis apskritai pastebi, jog sunkiausios dienos vaikams yra pirmadienis, kuomet reikia vėl grįžti į rutiną po savaitgalio. Bei penktadienis – nes jie jau būna pavargę nuo įprastos veiklos ir tvarkos darželyje.

„Dar labiau pasikeitę vaikai grįžta po atostogų su seneliais, kurie mažuosius itin lepina. Tuomet gali būti sunkiau ne tik darželyje, bet ir namie su tėvais. Vaikai gali pradėti daugiau manipuliuoti, reikalauti ar net demonstruoti užgaidas. Tokiu atveju patariu tiesiog kiek įmanoma daugiau kalbėtis, skirti dėmesio, apkabinti, bet ir nenusileisti, jog darytų, kas nebuvo įprasta iki tol“, – šypsosi pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.