Ignas Bakėjus: „Kartais tėtis tampa našta žmonai“

Trijų sūnų tėtis, sveikatinimo treneris Ignas Bakėjus balandžio 28 dieną konferencijoje „Sveika ir laiminga“ mama dalinsis pranešimu „Tėčio įtaka vaiko gyvenime“, kuris remiasi jo asmenine patirtimi. Ignas dalinsi savo išgyvenimais ir pamokomis, kaip jam iš tiesiog tėčio pavyko tapti super sąmoningu tėčiu.

Ignas Bakėjus su šeima.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Bakėjus su šeima.<br>T.Bauro nuotr.
 I.Bakėjus.<br> Stop kadras.
 I.Bakėjus.<br> Stop kadras.
 I.Bakėjus.<br> Stop kadras.
 I.Bakėjus.<br> Stop kadras.
 I.Bakėjus.<br> Stop kadras.
 I.Bakėjus.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

Goda Prapuolenytė

Apr 16, 2019, 2:04 PM

– Su kokiomis problemomis susiduria vyrai, tapę tėčiais?

– Su žinių trūkumu. Aš pats nesupratau, ką reiškia būti tėčiu, kol vaikas negrįžo į namus. Pakeičiau sauskelnes, po pusvalandžio reikėjo keisti antrą kartą, ir tik tada suvokiau – ei, pala, tai niekada nesibaigs! Ir atsakomybė už šį žmogų lydės tol, kol nepaliksiu šios žemės.

Mane labiausiai sugniuždė tai, kad nebuvau tam pasiruošęs. Kūdikis augo mamos pilvelyje, ji jautė, kaip jis spardosi, didėja, o aš tik delną pridėjęs galėjau tai suprasti ir daugiau nieko! Labiausiai į neviltį varo tas žinių apie pačią tėvystę neturėjimas. Tada daugelis vyrų atsitraukia ir laukia, kol žmona pastums, ką daryti, o vyrams juk norisi vesti į priekį.

– Kas yra tiesiog tėtis, o kas – sąmoningas tėtis?

– Tiesiog tėtis kartais tampa našta žmonai. Jis nežino ką ir kaip padėti, neturi atjautos, kad jai sunku dėl to, kad pastaruosius penkerius metus neišsimiega, nes vieną užauginus pasibeldė jau kitas. Vyras ne tik nedalyvauja tame gyvenime, bet dar ir ateina su savo norais: noriu sekso, dėmesio, dar kažko. Ir suprantama, kad moterims „sprogsta“ visos apsaugos, visa tai tampa konfliktų ir net, dažnu atveju, skyrybų priežastimi.

Priešingybė – sąmoningas tėtis, kuris įsigilina, supranta, pasiklausia. Net jei moteris rėkia, jis skiria tai ir išklauso. Juk ji visą dieną praleidžia su leliukais ir neturi jokio sąmoningo pašnekesio. Galbūt verta, kai žmonai blogai pasiūlyti, kad tu suvyniok mažiuką ir aš pabūsiu su juo, išeisiu į lauką, duosiu tau erdvės. Nenoriu smerkti tėčio, kurį pavadinimo nesąmoningu, bet yra riba ir jie dalį naštos gali pasiimti sau.

– O ar tėčio elgesys turi įtakos vaikui?

– Pačioje pradžioje visa įtaka yra per mamą. Būtent juk mama perduoda savo nuotaiką kūdikiui, kuomet jį maitina, prižiūri, juo rūpinasi. Ta „atatranka“ įvyksta kai vaikui sukanka dveji ar treji, jis pradeda šnekėti, veikti, ir ką tėvas investavo į bendravimą su mama, tą ir gauna. Neklauso, bėga, daro nesąmones, negražiai šneka, keikiasi? Tėvas nesupranta kas darosi, sukasi į mamą klausdamas, kaip tu jį išauklėjai?

Ir tik pradėjus sąmoningumo kelią supranti, kad pats to pridirbai. Turi tai, kaip bendravai iki to laiko. Savo asmeniniu pavyzdžiu, galiu pasidalinti, ką dariau aš pats – ėjau mokytis.

Pats save įmečiau į draugų organizuojamas vaikų stovyklas, kur galėjau prisiliesti prie mažylių priežiūros, buvau asistentas, maitinau, tvarkiau ir tai buvo geriausia mokykla, nes ten pradėjau matyti savo klaidas. Tuo laiku, kai augo mano vaikai nebuvau sąmoningas tėtis, todėl dabar turiu pasekmes ir kalbu iš asmeninės patirties. Džiugu tai, kad mano vaikui jau devyneri, bet vis dar galiu situaciją pataisyti.

– Apie ką kalbėsite konferencijoje „Sveika ir laiminga mama“?

– Pasidalinsiu įrankiais, kurie padės būti sąmoningu tėčiu. Pirmiausia, noriu pabrėžti, reikia santykius taisyti ne su vaiku, bet su žmona. Turite atrasti bendrus susitarimus ir jų laikytis. Jei judu nesutariate daugeliu klausimų, gyvenate chaose, perduodate tai savo vaikui. Kai jau matote, jog su žmona randate kompromisus, tuomet jau galima pradėti ir vaikams sakyti, ką daryti ir taisyti santykius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.