Gyvybės langeliui 10 metų: kaip susiklostė jame paliktų vaikų likimai

Penktadienį paskelbta informacija apie Vilniuje gyvybės langelyje ketvirtadienį paliktą trijų dienų amžiaus berniuką, kuriuo dabar rūpinasi medikai. Tai – ketvirtasis šiemet gyvybės langelyje paliktas kūdikis, o iš viso per 10 jo egzistavimo Lietuvoje metų gyvybės langeliuose palikti 69 vaikai.

Gyvybės langeliai egzistuoja 10 Lietuvos vietų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyvybės langeliai egzistuoja 10 Lietuvos vietų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyvybės langeliai egzistuoja 10 Lietuvos vietų.<br>V.Balkūno nuotr.
Gyvybės langeliai egzistuoja 10 Lietuvos vietų.<br>V.Balkūno nuotr.
Štai čia paguldomas paliekamas kūdikis.<br>R.Vitkaus nuotr.
Štai čia paguldomas paliekamas kūdikis.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 3:11 PM, atnaujinta Nov 22, 2019, 5:28 PM

Motinai, palikusiai langelyje nepageidaujamą kūdikį, jokia atsakomybė negresia, juo pasirūpina specialistai, o panorėję biologiniai tėvai gali per 3 mėnesius jį susigrąžinti.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Įvaikinimo ir globos skyriaus patarėja Giedrė Mikalauskienė portalą Lrytas.lt informavo, kad iš anksčiau langelyje paliktų 68 vaikų 52 vaikai buvo įvaikinti LR piliečių šeimose, 11 vaikų susigrąžino biologiniai tėvai, 2 vaikai auga laikinųjų globėjų šeimoje. 1 vaikas nebuvo siūlomas laikinai globoti su galimybe įvaikinti dėl turimų sveikatos sutrikimų, dabar jis įrašytas į Galimų įvaikinti vaikų apskaitą. Dėl 1 vaiko laikinųjų globėjų šeima kreipėsi į teismą dėl įvaikinimo, tačiau atsirado galimi biologiniai tėvai, kurie nori vaiką susigrąžinti ir dar 1 atveju dėl vaiko atliekami veiksmai dėl motinystės nusistatymo ir galimybės vaiką auginti motinai.

Paprastai gyvybės langelyje paliekami vos gimę ar 2-5 dienų amžiaus naujagimiai, pasitaikė keli, kuriems buvo mėnuo ar kiek daugiau. Buvo ir 2 išskirtiniai atvejai: kartą gyvybės langelyje paliktas 8-9 mėnesių amžiaus vaikas, o kartą – 1 m. 7 mėn. mažylis.

Lietuvoje yra įsteigta 10 gyvybės langelių: Kauno Prano Mažylio gimdymo namuose, Kauno krikščioniškieji gimdymo namuose, Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Algimanto Bandzos socialinių paslaugų namuose, Šiaulių moters ir vaiko klinikoje, Marijampolės miesto ligoninėje, Alytaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, VšĮ Tauragės ligoninėje, VŠĮ Jonavos ligoninėje.

Tiesa, Marijampolės, Tauragės ir Jonavos gyvybės langeliuose per visą dešimtmetį nepaliktas nei vienas vaikas.

Krizinio nėštumo centro, kuris konsultuoja moteris, abejojančias, ar verta gimdyti, psichologė Rūta Julija Klovaitė sakė, kad gyvybės langelio iniciatyvą vertina teigiamai: geriau jau tegul moteris vaikelį palieka, nei nėštumą nutraukia ar net gimusiam vaikui padaro kažką baisaus. Juolab, kad yra nemažai šeimų, kurios išgyvena, negalėdamos susilaukti savo vaikų, ir galbūt suteiktų paliktam vaikui daug meilės ir namų šilumos.

Kelios R.J.Klovaitės konsultuotos moterys rimtai galvojo apie galimybę palikti vaiką langelyje. Psichologė sako, kad išvadų iš tų kelių atvejų daryti tikrai negalima, bet ji pastebėjo, kad visos tos moterys neturėjo gražaus ryšio su savo mamomis, jų santykiai buvo labai paviršutiniški, jos nebuvo girdėjusios pasakojimų, kaip mamos jų laukėsi ir kaip jas augino kūdikystėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.