Laikinosios vaikų globos procesas taps paprastesnis: štai kas keisis

Vyriausybė trečiadienį pritarė patikslinimams, kurie palengvintų vaikų globos organizavimą, kai tėvai yra dingę ar nežinomi, bei sudarytų sąlygas mažyliams augti kartu su nepilnamečiais tėvais, jeigu tėvai patys vis dar yra globojami vaikų globos institucijoje, ar pratęsti laikinąją globą ilgiau nei numatyta, kai laikina globa yra nustatyta nepilnamečių vaikui iki tėvų pilnametystės.

 Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, kai žmogus siekia tapti vaiko globėju, vertinama jo sveikata, pasirengimas ir panašiai. <br> 123rf nuotr.
 Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, kai žmogus siekia tapti vaiko globėju, vertinama jo sveikata, pasirengimas ir panašiai. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2020, 4:47 PM

Civilinio kodekso ir Civilinio proceso kodekso pakeitimuose numatomi ir kiti patikslinimai. Pavyzdžiui, laikinieji globėjai galėtų būt atleidžiami nuo pareigų dėl sveikatos, pajamų trūkumo ar kitų svarbių priežasčių, o netinkamai pareigas atlikę laikinieji globėjai būtų nušalinami nuo pareigų ir tai taptų pagrindu neskirti jų globėjais kitam vaikui.

Kai vienas iš sutuoktinių ar poroje gyvenančių asmenų siekia globoti vaiką, atsirastų pareiga tinkamai šiam iššūkiui pasirengti ir antrajai pusei, taip pat būtų vertinama visų kartu gyvenančių vyresnių nei 16 m. šeimos narių sveikata ir istorija (kad nebūtų nusikalstamos praeities ir panašiai).

Kai vaiko tėvai dingę ar nežinomi

Civiliniame kodekse numatyta, kad kai vaiko teisių apsaugos institucija nustato be tėvų globos likusį vaiką, privalo per 3 dienas nuo teismo leidimo paimti vaiką iš jo atstovų ir kreiptis į savivaldybės administraciją. Jai pateikiamas nurodymas nustatyti vaikui laikinąją globą bei paskirti laikinąjį globėją.

Tačiau kai vaiko tėvai yra dingę ar nežinomi, kreipimasis į teismą dėl leidimo paimti vaiką neturi prasmės, tačiau Civiliniame kodekse nenumatyti atvejai, kai į teismą galima nesikreipti.

Pataisomis siūloma nustatyti, kad kai vaiko tėvai nežinomi, vaiko teisių apsaugos institucija per 3 dienas kreiptųsi tiesiai į savivaldybės administraciją dėl laikinos globos. Vaiko atstovė iki kol vaikui bus nustatyta globa, būtų vaiko teisių apsaugos institucija.

Išimtys globojamiems nepilnamečių vaikams

Tradiciškai maksimalus laikinosios globos terminas su pratęsimu siekia 18 mėnesių, tačiau siūloma numatyti ilgesnį laikinosios globos laikotarpį, kai tokios globos prireikia mažyliui, gimusiam nepilnamečių šeimoje. Dažniausiai laikinu mažylio globėju tampa senelis ar senelė, kol mama ar tėtis sulauks pilnametystės ir tam 18 mėnesių gali neužtekti.

Pataisomis siūloma, kad kai laikinai globojamas nepilnamečių tėvų vaikas, globa gali tęstis daugiau nei 18 mėnesių – tai yra tiek, kiek reikia, kol tėvai sulauks pilnametystės ir vaiku galės rūpintis patys.

Dėl nepilnamečių, kurie susilaukia vaikų, siūloma dar viena išimtis. Šiuo metu globos institucijose negali būti globojami mažesni nei 3 metų vaikai, tačiau siūloma, kad jeigu vaiko susilaukia globos institucijoje gyvenantis nepilnametis, čia galėtų būti globojamas ir jo paties vaikas – norima, kad mažylis nebūtų išskirtas su mama ar tėčiu.

Vertinamas ne tik globėjas, bet ir kartu gyvenantys asmenys

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, kai žmogus siekia tapti vaiko globėju, vertinama jo sveikata, pasirengimas ir panašiai. Tačiau pataisomis siūloma vertinti visus kartu gyvenančius žmones, kurie yra vyresni nei 16 metų, taip užtikrinant, kad vaikas tikrai gyvens saugioje aplinkoje.

Siūloma vertinti:

– Ar žmogui nėra ir nebuvo apribota jo, kaip tėvo ar motinos, valdžia?

– Ar anksčiau nebuvo nutraukti šio asmens, kaip vaiko globėjo, įgaliojimai?

– Ar asmuo nėra teistas už tyčinį nusikaltimą žmoniškumui, žmogaus gyvybei, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai?

– Ar dėl netinkamo vykdymo nebuvo nutraukta bendradarbiavimo ir paslaugų teikimo sutartis, sudaryta su globos centru?

Norint tapti laikinuoju globėju, reikėtų pateikti ne tik savo, bet ir šeimos narių sveikatos pažymėjimus. Jeigu kartu gyvenantis asmuo serga psichikos ar kitomis ligomis bei turi elgesio sutrikimų, vaiko teisių apsaugos institucija, atsižvelgusi į vaiko interesus, vertina jų pobūdį bei pavojingumą.

Globėju tapti norinčio žmogaus sutuoktinis ar partneris taip pat turėtų būti tinkamai pasirengęs globoti vaiką. Tai reiškia, kad jis taip pat turėtų lankyti ir pabaigti specialius mokymus ir gauti teigiamą išvadą dėl pasirengimo vaiko globai.

Laikinojo globėjo nušalinimas

Pakeitimais suvienodinama laikinųjų ir nuolatinių globėjų nušalinimo tvarka. Pagal dabar galiojantį Civilinį kodeksą, nušalinti nuo pareigų dėl netinkamo jų vykdymo ar vaiko teisių pažeidimų, galima tik nuolatinius globėjus, o laikinieji globėjai buvo pakeičiami.

Pataisomis siūloma, kad laikinasis globėjas iš pareigų galėtų būti nušalinamas arba atleidžiamas savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu, gavus valstybinės vaiko teisių apsaugos institucijos teikimą.

Siūlomiems Civilinio kodekso, Civilinio proceso kodekso ir Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.