Ritualinis vyrų apipjaustymas: ar tam pritaria medikai

Ar varpos apipjaustymas  padeda apsisaugoti nuo ligų? Ar nuo senų laikų išlikęs toks paprotys yra priimtinas šiuolaikinėje visuomenėje? Ar užaugę vyrai, kurie vaikystėje buvo apipjaustyti, nepaduos urologo į teismą už kūno sužalojimą? Daug tokių klausimų svarstydami medikai neranda vieno atsakymo.  Vilniaus universiteto profesorius urologas Balys Dainys juokaudamas sakė, kad dar nė vienas apipjaustytas vyras nesikreipė dėl to,  kad kuo nors būtų nepatenkinta jo moteris.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Nov 25, 2014, 11:34 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:35 PM

Dėl keistos varpos formos ne vienam B.Dainio pacientui teko pasijusti nesmagiai. Gydytojas prisiminė vieno vyro skundą.

Dėl nutįsusios varpos galvutę dengiančios odos klostės - apyvarpės - jaunas vyras drovėjosi degintis nudistų paplūdimyje. Jo apyvarpė buvo labai didelė, panaši į maišelį.

Šis psichologinis barjeras išnyko tik po varpos apipjaustymo operacijos.

„Tobulos vyro varpos pavyzdys galėtų būti renesanso italų skulptoriaus Michelangelo Buonarotti sukurta Dovydo skulptūra. Joje pavaizduota vyro varpa yra tiesi, o pusė varpos galvutės kyšo iš apyvarpės", - aiškino gydytojas B.Dainys.

Senovėje plastinių varpos operacijų paskirtis buvo ritualinė. Žydai, actekai, etiopai apipjaustydavo berniuką, praėjus vos kelioms dienos po gimimo.

Manoma, kad tokia operacija slopindavo brendimo laikotarpiu padidėjusį seksualinį dirglumą.

Šis paprotys išliko iki šių dienų, nors jau ir neteko ritualinės paskirties. Vis dažniau medikai pripažįsta, kad apyvarpės šalinimo operacija turi higieninę paskirtį.

Jos padeda vyrams išvengti pavojingų varpos ir šlapimtakių uždegimų. Dėl to varpos apipjaustymo operacijos pastaruoju dešimtmečiu išpopuliarėjo Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, Prancūzijoje.

Šiose šalyse didžioji dalis apipjaustymo operacijų atliekama ką tik gimusiems berniukams, nepriklausomai nuo jo tėvų tikėjimo.

Vyrai tampa aistringesni

Seksologai pripažįsta, kad apipjaustyti vyrai yra ir aistringesni. Jų nekamuoja vienas dažniausių erekcijos sutrikimų - pirmalaikis sėklos išsiveržimas. Po apipjaustymo operacijos varpa būna mažiau jautri, lytiniai santykiai užtrunka ilgiau, moteris patiria daugiau malonumo.

Prieš keletą dešimtmečių lietuviai retai išdrįsdavo ryžtis apipjaustymo operacijai - jie bijojo būti apkaltinti islamo ar judaizmo išpažinimu.

Dabar padėtis pasikeitė. Apipjaustymo operacijoms ryžtasi seksualiai aktyvūs vyrai. Neretai juos tam įkalbina žmona ar draugė. 

2008-aisiais Milane vykusioje vienoje tarptautinėje konferencijoje net užvirė karšta diskusija, ar apipjaustymas negalėtų pristabdyti Afrikoje plintantį AIDS. Buvo net raginami savanoriai vykti į šį žemyną, kad padėtų vietiniams gyventojams taikyti apipjaustymo paslaugas, ypač tose šalyse, kur vyrauja musulmonybė, bet trūksta kvalifikuotų specialistų.

Tokiame suvažiavime dalyvavęs vilnietis profesorius B. Dainys buvo vienas pirmųjų, pakėlusių ranką vykti savanoriauti į Afriką. Vėliau jis suprato, kad nė vienas gydytojas nesiruošė tą pačią dieną krautis lagamino ir skristi į juodąjį žemyną. Tokia apklausa norėta tik išsiaiškinti, kaip Europos urologai vertina apipjaustymo procedūros naudingumą. 

Moterys jaučiasi saugesnės

Apipjaustymo operacija turi įtakos ir vyro partnerei. Manoma, kad tai moteris apsaugo nuo vėžio.

Apyvarpėje susikaupiančios į varškę panašios baltos išskyros - smegma - turi ne tik bakterijas naikinančių, bet ir kancerogeninių medžiagų.

Onkologai įrodė, kad jų poveikis yra žalingas gimdos gleivinei ir kakleliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.