Grąžtas – skylutėms danty ir skylėms Žemėje

Abiejų šiuo metu pasaulyje didžiausių grąžtų galvutės yra įspūdingo dydžio – jų skersmuo siekia 15,43 metro. Tokiais grąžtais pasinaudota Kinijoje kasant automobilių greitkelio ir požeminio traukinio 7,5 km ilgio tunelį.

Dailidė su grąžtu. Egipto sienų tapyba. Apie 1480 m.pr.Kr
Dailidė su grąžtu. Egipto sienų tapyba. Apie 1480 m.pr.Kr
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2014, 6:51 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:43 PM

Šis itin veiksmingas techninės pažangos „variklis“ atsirado prieš 40 tūkst. metų. Tuomet Europoje „gimęs“ šiuolaikinis žmogus išrado naują akmens įrankių gamybos būdą – vadinamąją smūginę techniką: mediniu kūju ir raginiu arba kietos medienos kalteliu buvo tiksliai nuskeliama akmens skeltė. Tokios skeltės tuo pačiu būdu būdavo apdirbamos tol, kol pavykdavo gauti pageidaujamą formą. Taip akmens amžiaus žmogus pasigamino rėžtuką, grandiklį, gremžtuką ir pirmąjį grąžtą.

Grąžto veikimo principas iki mūsų dienų išliko toks pat: smailas aštriabriaunis įrankis pamažu sukamas aplink savo ašį ir stumiamas gilyn į apdirbamą ruošinį.

Pirmiausia grąžtu akmens amžiaus žmonės gręždavo skylutes žvėrių dantyse ar kauluose. Iš jų verdavo vėrinius – gal norėdami pasipuikuoti sėkmingos medžioklės trofėjais arba pabrėžti, kad priklauso tam tikrai žmonių grupei. O gal šiais papuošalais būdavo mainomasi sutvirtinant ryšius su toliau gyvenančiais gentainiais. Skylutės būdavo gręžiamos iš abiejų pusių. Norint padaryti didesnę skylę buvo gręžiamos kelios skylutės, o tarpai tarp jų po to būdavo išpjaunami ir gludinami.

Kaip kruopščiai mūsų protėviai darbuodavosi grąžtu, byloja radinys Rusijoje – Sungyrėje netoli Vladimiro. Ten prieš 25 tūkst. metų buvo palaidotas vaikinukas su apdaru, papuoštu 4903 gražiai pragręžtais mamuto kaulo „karoliukais“.

Dabar labiausiai paplitusį spiralinį grąžtą 1861 m. JAV sukūrė išradėjas Stephenas Ambrose’as Morse’as. Šio grąžtų tipo konstrukcija mažai pasikeitė iki mūsų dienų. Be spiralinių, pramonėje naudojami plunksniniai – kietiems metalams, cilindriniai, patrankiniai ir sliekiniai – gilioms skylėms, vamzdiniai – didelio skersmens skylėms, laiptuoti – ypatingos formos skylėms. Medis gręžiamas grąžtais su kreipiančiuoju centru.

Lietuvoje. Titnaginiai grąžteliai naudoti jau akmens amžiuje – tokių įrankių rasta kasinėjant Dubičių (Varėnos r.), Šventosios ir kitas senovės gyvenvietes. Geležies amžiuje pradėta naudoti ir geležinius grąžtus. Tyrinėjant Rokiškio rajone esantį Moškėnų piliakalnį, kuriame gyventa per visą I tūkstantmetį prieš Kristų ir net iki VII a. po Kristaus, rastas įdomus dirbinys, kaip spėjama, geležinis grąžtas. Jo liemuo yra keturkampio skersinio pjūvio, galas šiek tiek siauresnis, ašmenys į šonus paplatinti ir gerokai atlenkti.

Nuo XIX a. pabaigos Lietuvą pasiekdavo užsienyje pramoniniu būdu pagaminti spiraliniai grąžtai. Nuo 1957 m. tokius grąžtus gamino ir Vilniaus grąžtų gamykla. 1996 m. ji pertvarkyta į bendrovę „Grąžtai“. Savo produkciją įmonė parduoda Ispanijai, Vokietijai, Švedijai, Italijai, Rusijai, Lenkijai, JAV, Brazilijai ir daugeliui kitų šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.