Gamtos signalai apie žmonių perteklių – smarvė ir ligos

Kai tik žmogus ėmė gyventi sėsliai, susidūrė su problema – ką daryti su buities atliekomis ir nešvarumais, šalinamais iš žmogaus ir naminių gyvulių organizmo? Kol gyvenvietės buvo nedidelės, žmogus šią užduotį patikėdavo gamtai – tiesiog viską mesdavo lauk. Ir gamta ilgą laiką sėkmingai su tuo dorojosi: tirpdė, pūdė, garino ir filtravo visas organines medžiagas.

Kanalizacijos šulinyje.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kanalizacijos šulinyje.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Bendrovė „Vilniaus vandenys“ eksploatuoja 12 nuotekų valyklų, kurių didžiausia – Vilniuje.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Bendrovė „Vilniaus vandenys“ eksploatuoja 12 nuotekų valyklų, kurių didžiausia – Vilniuje.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Nuotekos valomos mechaniniu ir biologiniu būdu.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Nuotekos valomos mechaniniu ir biologiniu būdu.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Jul 21, 2015, 3:07 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 9:10 PM

Bet miestams augant miestiečių rūpestis didėjo – kur dėti visą šį besikaupiantį civilizacijos „turtą“? Jau senovės Egipte, Indijoje, Babilonijoje nuotekos buvo surenkamos ir šalinamos latakais, grioviais, uždarais požeminiais kanalais. Po Romos miestu veikė septyni požeminės kanalizacijos kanalai: nešvarumai patekdavo į didžiausią kloaką (cloaca maxima), o iš ten – į Tibrą. Šie kanalai iš dalies panaudoti dabartinei Romos kanalizacijai.

Tačiau vis didėjantys atliekų kiekiai, lydintys pramoninį perversmą, viršijo upių ir ežerų gebėjimą apsivalyti. Pirmiausia tai pajuto didžiųjų miestų upės. 2 milijonai Londono gyventojų ir sėkmingai veikiančios įmonės lėmė, kad 1840 m. Temzėje, kurioje iki tol buvo gausu žuvų, jų beveik neliko. Miestas visas atliekas ir nešvarumus atiduodavo upei. Industrializacijos taršą ištvėrė tik unguriai...

Londone kilo choleros epidemija, o itin karštą 1858-ųjų vasarą nuo Temzės pakilo Didysis dvokas. Upės smarvė buvo tokia stipri, kad ant jos kranto įsikūręs Parlamentas buvo priverstas nutraukti darbą. Smarki liūtis netrukus dvoką išsklaidė, bet Parlamentas priėmė specialų nutarimą ir taršos problemai spręsti nepagailėjo pinigų. Inžinieriaus Josepho Bazalgette’o (1819–1891) pastangomis 1875 m. baigta įrengti pagrindinius Londono kanalizacijos tunelius.

1889 m. Londono nuotekas imta valyti. Ir nors 1900-aisiais miestas turėjo jau daugiau kaip 6 mln. gyventojų, veikė daug didelių fabrikų, Temzės būklė pastebimai gerėjo – į upę net sugrįžo šešios taršai ne tokios jautrios žuvų rūšys.

XIX a. pabaigoje ir kituose Europos miestuose centralizuotos kanalizacijos nuotekos pradėtos valyti mechaniniu būdu. Nuo 1914 m. tai atliekama ir biologiniu būdu, naudojant aktyvųjį dumblą.

XVII a. Vilniuje ir Kaune jau buvo tam tikra nuotekų sistema. Dauguma miesto tyrinėtojų miesto kanalizacijos pradžia laiko 1642-uosius, kai Pilies gatvėje buvo iškasti grioviai, turintys nutraukti vandenį, nuolat užpilantį namų šalia gatvės rūsius. Manoma, kad tokių griovių arba kanalų būta ir gerokai anksčiau. XVIII a. kanalas įrengtas prie Žemutinės pilies – juo nešvarumai keliavo į Vilnią. XIX a. pabaigoje veikė jau 8 požeminiai kanalai. Visi jie buvo vakarinėje miesto dalyje ir ėjo Neries link.

1912–1931 m. Vilniuje nutiesta 50 km, 1935–1941 m. – dar 128 km jau šiuolaikinių požeminių kanalizacijos vamzdynų. Klaipėdoje pirmieji kanalizacijos vamzdynai nutiesti dar 1899-aisiais, Kaune – XX a. trečiajame, Šiauliuose, Ukmergėje – ketvirtajame dešimtmetyje. Vėliau kanalizacija įrengta daugelyje Lietuvos gyvenviečių. Lietuvos miestų nuotekos mechaniškai valomos nuo 1959 m., biologiškai – nuo 1960-ųjų. XXI a. pradžioje kanalizaciją turėjo 90,7 proc. miesto ir 50,4 proc. kaimo būstų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.