Daugybei žmonių eskimų maistas tapo nepakeičiamas

Pirmasis bandymas užšaldyti maistą baigėsi nelaimingai. 1626 m. nuo plaučių uždegimo mirė anglų filosofas ir valstybės veikėjas Francis Baconas, kai peršalo kimšdamas viščiuką sniegu – norėjo įsitikinti, ar šaltis gali padėti išlaikyti maistą. Eksperimentas nepavyko – paukštis neužšalo.

Viskas paruošta! Jokio vargo virtuvėje!<br>Archyvo nuotr.
Viskas paruošta! Jokio vargo virtuvėje!<br>Archyvo nuotr.
Iš pradžių toks maistas nebuvo populiarus – pirkėjams per brangus, nedaug kas turėjo šaldiklius, kur galėtų jį laikyti.<br>T.Bauro nuotr.
Iš pradžių toks maistas nebuvo populiarus – pirkėjams per brangus, nedaug kas turėjo šaldiklius, kur galėtų jį laikyti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2017, 4:10 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 4:56 PM

Šaldyti žuvies piršteliai, kuriuos tereikia įdėti į mikrobangų krosnelę arba pačirškinti keptuvėje, atrodo, virtuvėje yra antroji revoliucija po ugnies atradimo. Maistas, ilgą laiką žinomas tik eskimams, tapo nepakeičiamas daugybei žmonių. Už šiuos produktus, kaip ir už visą greitąjį maistą, turime būti dėkingi amerikiečiams.

Anapus Atlanto specialia įranga maistas pirmą kartą užšaldytas dar XIX amžiaus viduryje. Šaldyti vaisiai kartu su ledais pardavinėti maždaug nuo 1905-ųjų, o Kanadoje 1929 m. pasirodė šaldytos žuvys. Tai buvo žuvų filė. Bet pirmąjį pusšimtį metų ypatingų šaldymo technologijų nesukurta, kol jomis nesusidomėjo niujorkietis Clarence’as Birdseye’us (1886–1956).

1912–1915 m. šis kailių prekeivis dažnai lankydavosi Kanadoje ir susidomėjo pamatęs, kaip eskimų sugautos žuvys nuo speigo ir žvarbaus vėjo akimirksniu suledėdavo. Atšildytos skoniu jos nesiskirdavo nuo šviežių. Netrukus Birdseye’us sukūrė ir 1927 m. užpatentavo greitojo šaldymo technologiją, leidžiančią maistą sustingdyti taip greitai, kad jo ląstelėse susidaro tik mažyčiai ledo kristalai, o ląstelių sienelės lieka nepažeistos.

1924 m. Birdseye’us įkūrė bendrovę „Frosted Food“, vėliau ją pardavė bendrovei „Postum“, po kiek laiko pasivadinusiai „General Foods“ korporacija. Ji 1930 m. pagamino pirmąją šaldytų špinatų „Birds Eye“ partiją. Prekyboje jie pasirodė kovo 6-ąją keliose Springfildo parduotuvėse Masačusetso valstijoje. „Birds Eye“ reklama teigė, kad greitai užšaldytas maistas išlieka šviežias, nepakeičia savybių. Viskas paruošta – jokio valymo, jokio vargo virtuvėje!

Iš pradžių toks maistas nebuvo populiarus – pirkėjams per brangus, nedaug kas turėjo šaldiklius, kur galėtų jį laikyti. Jo paklausa padidėjo XX a. septintajame dešimtmetyje, kai prekyboje pasirodė mikrobangų krosnelės. Dar didesnį susidomėjimą sukėlė iš Mėnulio grįžę astronautai – jie visiems stebint vaišinosi į ekspediciją pasiimtais šaldytais maisto produktais.

1953 m. JAV į parduotuves patiektos pirmosios užšaldytos žuvų lazdelės – žuvų filė, apvoliota džiūvėsėliais, vėliau pavadinta žuvies piršteliais. Po dvejų metų piršteliai atkeliavo į Europą – pirmiausia į Didžiąją Britaniją. Ilgainiui imta užšaldyti daugybė maisto produktų – picos, blyneliai, virtinukai.

Lietuvoje populiarūs šaldytos tešlos pusgaminiai ir iš dalies kepta duona. Užmaišyta tešla staigiai užšaldoma iki –18° C ir supakuojama į polietileno pakuotes. 2007 m. pradžioje didžiuosiuose prekybos centruose pasirodė naujiena – kelių rūšių užšaldyti antrieji patiekalai, kuriais susidomėjo amžinai skubantys vartotojai. Per keliolika minučių suledėję patiekalai mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje virsta garuojančiais pietumis. Tačiau nereikia būti dideliu maisto ekspertu, kad įsitikintum – jokie pramonės stebuklai neatstos mamos pagamintų pietų.

Šiuo metu Lietuvoje veikia apie 20 įmonių, gaminančių šaldytus produktus, didesnės – „Judex“, „Liūtukas ir Ko“, „Nowaco Lietuvoje“, „Olvic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.