Filmų kūrėjai interneto piratus gąsdina, bet neskriaudžia

Lietuviškų filmų kūrėjai savo produkciją nuo interneto piratų bando ginti patys, tačiau virtuali erdvė aktyviau stebima tik kol filmas yra šviežias – vėliau jie rankas iškelia ir pasitraukia. Labiausiai saugoma, kad filmas nenutekėtų internete jam dar sukantis kino teatruose, nes tokiu atveju gresia didžiausi nuostoliai. Tai patvirtina ir filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ atvejis: grasinimai gaudyti jo nelegalius siuntėjus taip ir liko neįgyvendinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jan 16, 2014, 8:20 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:49 AM

Filmą apie vagių karalių ginti nuo interneto piratų pagrasinta 2012-ųjų vasarį, kai jis buvo išleistas DVD formatu. Ši užduotis patikėta Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijai (LANVA), kurios tuometinis vadovas Vytas Simanavičius grasino, jog bus siekiama pričiupti ne tik filmą įkėlusius, bet ir jį atsisiuntusius asmenis.

Pirmosiomis dienomis didžiosios failų dalinimosi svetainės vengė kelti šį filmą į internetą, tačiau buvo tik laiko klausimas, kada jis ten atsiras. Praėjus mėnesiui filmas jau masiškai plito internete.

Tuomet V.Simanavičius teigė, kad užfiksuoti maždaug 25 IP adresai, kuriais buvo platinama nelegali filmo kopija. Buvo tikimasi, kad greitu metu bent viena-kita byla pasieks teismą.

Tačiau įvyko šis tas netikėto: 2012-ųjų rugsėjį policija sučiupo V.Simanavičių platinant narkotikus. LANVA suskubo ieškotis naujo vadovo ir, veikiausiai vengdama didesnių skandalų, kuriam laikui dingo iš viešosios erdvės.

Gaudynių pabaiga

Pernai LANVA kardinaliai pakeitė įvaizdį: organizacijos vadove tapo advokatė Dina Adomavičiūtė, kuri išsyk garsiai pareiškė negaudysianti „piratų“, o sieksianti juos perauklėti.

Dalis V.Simanavičiaus pradėtų darbų nugrimzdo į užmarštį, tarp jų – ir „Tado Blindos“ platintojų gaudynės. Informacijos apie tai neturi nei D.Adomavičiūtė, nei su LANVA žadėjęs bendradarbiauti Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

„Kriminalinės policijos biuro pareigūnai iš LANVA negavo duomenų apie filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ nelegalų platinimą internete. Pirminius duomenis, kurių pagrindu būtų pradėtas tyrimas ir nustatinėjami kompiuteriai iš kurių buvo platinama nelegali produkcija, Lietuvos kriminalinės policijos biurui pateikti turi būtent LANVA“, – teigė Jelena Zuj, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viešųjų ryšių vyriausioji specialistė.

Prisimenant garsiąją „Linkomanijos“ bylą, kurioje LANVA ir policijos pareigūnai siekė nuteisti „Windows 7“ atsisiuntusį asmenį, toks paaiškinimas skamba keistai. Tąsyk bylą nutraukęs teisėjas atsižvelgė į advokato argumentus, kad visus įrodymus byloje rinkusi LANVA neturėjo teisės to daryti: „Administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens kaltė negali būti įrodinėjama ir grindžiama neleistinomis priemonėmis, o įrodymai gali būti tik teisėtais būdais gauti duomenys.“

Kriminalinės policijos biuro atstovai teigia, kad įrodymus fiksuoti gali ne tik pareigūnai, tačiau tokiu atveju turi dalyvauti antstolis.

Pati policija bylų dėl neteisėtai internete platinamo autorių turinio neinicijuoja, o tyrimai pradedami tik gavus pareiškimą: „Nustatyti, ar turinys yra platinamas neteisėtai, reikia specialių žinių – ne tik techninių, bet ir faktinių, tai yra, gal autorius yra suteikęs leidimą svetainėje platinti savo kūrinius.“

Siekia prakalbinti sąžinę

Filmų kūrėjai teigia, kad jų tikslas nėra interneto piratus gaudyti ir bausti.

„Kalbant apie tą patį „Tadą Blindą“, mes ir nekėlėme sau tokio uždavinio“, – teigė šio filmo režisierius Donatas Ulvydas.

Grasinimai gaudyti interneto piratus veikiau buvo šviečiamoji viešųjų ryšių akcija, kuri iš dalies pasiteisino: bent kurį laiką, kol parduotuvėse buvo galima įsigyti filmo DVD, internete jo „pasiūla“ buvo ribota. O ir jį nemokamai norėję atsisiųsti internautai dukart pagalvojo, ar verta rizikuoti ir būti nubaustam.

Tai, kad filmai nenuteka internete, kol yra rodomi kino teatruose, D.Ulvydas vadina svarbiu pasiekimu – dažnam Holivudo filmui to pasiekti nepavyksta. Filmų kūrėjams brangi ir kiekviena diena, kai parduotuvėse jau galima įsigyti filmus DVD diskuose.

„Kol filmas yra kino teatruose, mes stebime interneto erdvę, žiūrime, ar jis nenutekėjo. Vėliau, išleidus DVD, jau galime žinoti, kad jis iškart atsidurs „torrentuose“. Tuomet kurį laiką dar pavyksta filmą apginti, svetainės dar šalina failus, bet tai vyksta neilgai – šis skaičius auga geometrine progresija ir visų kopijų sugaudyti nesitikime“, – sakė jis.

Šiuo metu lietuviškų filmų kūrėjai aktyviai stebi, ar internete neatsirado naujausi jų kūriniai – „Kaip pavogti žmoną“ bei „Redirected / Už Lietuvą!“. Kol kas, panašu, tai nenutiko.

Kiti pastarojo meto kūriniai internete jau spėjo išplisti. Minėtąjį „Tadas Blinda. Pradžia“ atsisiuntė per 30 tūkst. skirtingų failų dalinimosi svetainių lankytojų, dar didesnio susidomėjimo sulaukė „Valentinas vienas“ – jį atsisiuntė daugiau nei 57 tūkstančiai naršytojų.

Interneto rekordininkas – 2010 metais išleistas „Zero 2“, kurį atsisiuntė kone 90 tūkst. žmonių, o „YouTube“ svetainėje įkeltas įrašas buvo peržiūrėtas dar per 162 tūkst. kartų. Tiesa, šis filmas internete atsirado jį dar rodant kino teatruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.