„Skaitau ant kiek svarbu rašyti!“ Beraščių gelbėjimas už 89 Lt

Kad mes tiesiog nemokame gimtąja kalba rašyti be klaidų akivaizdžiai rodo ir policininko surašytas protokolas, ir bet kurio politiko kalba, ir nacionalinio diktanto, ir brandos egzaminų rezultatai. Ir toliau visi „skaitome“, „turime gerą laiką“, o biurokratų raštai atrodo taip, lyg kas pažodžiui būtų išvertęs tekstą iš rusų kalbos. Būti neraštingam lyg ir gėda, o raštingam, atrodo, per sunku. Bet ir beraščiams kartais sekasi! Atnaujintą programinės įrangos paketą „Tildės Biuras 2014“ pristatantys kūrėjai žada, kad programa ne tik taiso gramatikos, rašybos ir stiliaus klaidas, bet ir pateikia pagrindines taisykles, pagrindžiančias, kodėl reikėtų taip rašyti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2014, 11:05 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:36 PM

„Sklandi ir taisyklinga lietuvių kalba yra svarbi tiek verslo, tiek valstybinių institucijų įvaizdžio dalis. Klaidos elektroniniuose laiškuose, dokumentuose ar įmonių interneto svetainėse dažnai neigiamai veikia bendrovių patikimumą, tačiau dauguma įmonių vengia papildomai investuoti ir samdyti kalbos specialistą. Būtent todėl nuolat tobuliname „Tildės Biurą“ – kad jis taptų patikimu pagalbininku atliekant kasdienes rašymo užduotis“, – teigia „Tildės Biuro“ atstovė Renata Špukienė.

Tiesą pasakius, „Tildės Biuras“ nėra jokia naujovė. Prieš porą metų bandyta versija labai mažai skyrėsi nuo standartinio klaidų taisymo paketo „Microsoft Office“ ar „Open Office“ programose. Vienintelis stiliaus taisymo požymis tuomet buvo nebent teisingai taisomos įvairių institucijų pavadinimų didžiosios raidės. O ir vertimas iš anglų kalbos savo kokybe faktiškai nesiskyrė nuo „Google Translator“.

Tačiau įranga vis tobulėja. Žinant, kaip sudėtinga piratavimą pamėgusiems tautiečiams parduoti savo darbą net už sąlyginai nedidelę kainą (namų vartotojui „Tildės Biuras 2014“ kainuoja 89 Lt), galima tik pagirti žmones tęsiančius tokį sudėtingą darbą.

Atnaujintame „Tildės Biure“, be rašybos ir gramatikos tikrintuvų, yra žodynas, verčiantis iš lietuvių, anglų, vokiečių, rusų, prancūzų, latvių kalbų ir į jas, atpažįstantis žodžio formas ir pateikiantis reikalingas gramatikos taisykles.

Naudojantis šiuo įrankiu galima versti ne tik žodį ar sakinį, bet ir visą dokumentą: ne kopijuoti norimą tekstą į atskirą žodyno langą (kaip tenka daryti „Google Translate“), o įkelti tiesiai į žodyną. Taip dokumentas išlaiko savo formatą. Be to, yra galimybė naudotis automatine lietuvių–anglų–lietuvių ir lietuvių–rusų–lietuvių teksto vertykle.

„Tildės Biure“ taip pat yra enciklopedija, leidžianti rašant ar skaitant iš karto pasitikrinti įvairių istorinių ar kultūrinių temų faktus, o daugiau nei 29 tūkst. žodžių sinonimų žodynas suteikia galimybę greitai aptikti ir įterpti panašios reikšmės žodžių.

„Tildės Biure“ rasite svarbiausių verslo dokumentų – sutarčių, aktų, įgaliojimų, protokolų, įsakymų – šablonų ir dažniausiai naudojamų klaviatūros įrankių bei išdėstymų, skirtų lietuvių kalbai.

„Naująjį „Tildės Biurą“ kūrėme kaip vieną programą, kuri būtų pritaikyta visiems su automatiniu teksto taisymu, vertimu bei žiniomis susijusiems procesams. Tikimės, kad suderinę lietuvių kalbą su naujausiomis technologijomis, padėsime ją taisyklingiau vartoti“, – sako R.Špukienė.

Biuro paketas pritaikytas visoms populiariausioms teksto tvarkymo programoms: „Microsoft Office“, „LibreOffice“ ir „OpenOffice“. Tekstų vertimo funkcija adaptuota labiausiai naudojamoms naršyklėms „Internet Explorer“, „Google Chrome“ ir „Mozilla Firefox“ – jose su atnaujintu „Tildės Biuru“ tekstas gali būti verčiamas tiesiogiai.

Kadangi patys naujosios „Tildės Biuro“ versijos dar neišbandėme, jokio vertinimo pateikti negalime. Tad norintys pamatyti, kaip veikia programa, tai galės padaryti balandžio 10–11 dienomis vyksiančioje kasmetėje progreso konferencijoje LOGIN, „Tildės Biuro“ stende.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.