Kas „Vikipedijoje“ drįso aplenkti A. Hitlerį ir Jėzų?

Kas šiuo metu yra įtakingiausias asmuo „Vikipedijoje“? Ko gero, pagalvojote apie Jėzų, Adolfą Hitlerį, Napoleoną Bonapartą, Baracką Obamą ar Michaelą Jacksoną. Visais šiais atvejais – klystate. Pirmąją vietą sąraše užėmė Carlas Linnaeus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2014, 6:39 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:11 PM

Jei mokyklos suode nesnaudėte, ko gero, būsite girdėję, kad švedas gamtininkas C.Linnaeus (sulietuvinus – Karlas Linėjus) sukūrė mokslinę augalų ir gyvūnų sistemą.

Tačiau kaip jis sugebėjo aplenkti straipsnio įžangoje paminėtas asmenybes?

Skaičiavo nuorodas

Įtakingiausia „Vikipedijos“ asmenybe švedą paskelbė Tulūzos universiteto (Prancūzija) mokslininkas Young-Ho Eomas. Jis su kolegomis tokią išvadą priėjo išanalizavę interneto enciklopedijos straipsnių nuorodas. Įtakingiausiųjų sąrašas buvo sudarytas remiantis „Google PageRank“ algoritmu.

Šis algoritmas skaičiuoja į svetainę vedančių nuorodų skaičių. Laikoma, kad kuo dažniau pateikiamos nuorodos iš kitur į konkretų puslapį, tuo jis yra svarbesnis.

Y.Eomas pritaikė tokį algoritmą 24 skirtingų kalbų „Vikipedijos“ versijoms, siekdamas išsiaiškinti, kaip įvairias istorines asmenybes vertina skirtingų šalių ir kultūrų žmonės.

C.Linnaeus atsidūrė šio sąrašo viršūnėje, nes skirtingose „Vikipedijos“ kalbų versijose yra labai daug mokslinių puslapių, susijusių su jo darbais, kuriuose pateikiamos nuorodos į jį.

Antroje vietoje liko Jėzus, toliau – Aristotelis, N.Bonapartas ir A.Hitleris.

Beje, Jėzaus motina Marija sąraše užėmė tik 23 vietą. Ir ji net nėra įtakingiausia moteris „Vikipedijoje“ – ją aplenkė Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II, užėmusi garbingą 10-ąją vietą.

Įvertinus vien angliškąją „Vikipedijos“ versiją, C.Linnaeus būtų atsidūręs trečioje vietoje – pirmasis čia Napoleonas, o antras šiuo metu – Barackas Obama.

Žinoma, paminėjimų ir citatų skaičius nebūtinai reiškia, kad tai yra pats įtakingiausias žmogus pasaulyje. Todėl mokslininkai pritaikė dar vieną algoritmą, vadinamą „2DRank“, kuris skaičiuoja tiek nuorodas į konkretų puslapį, tiek nuorodas iš jo. Šiuo atveju pirmasis trejetukas atrodė taip: A.Hitleris, M.Jacksonas ir Madonna (vien anglų kalboje – Frankas Sinatra, M.Jacksonas ir popiežius Pijus XII).

Mokslininkai taip pat nustatė, kad daugiausiai „Vikipedijos“ įtakingųjų gimė po XVII amžiaus, tačiau keli pakilimai yra V amžiuje ir I amžiuje prieš Kristų (tam įtakos turėjo graikų filosofai, romėnų lyderiai ir tikintiesiems svarbios asmenybės).

Prieš ketverius metus atliktoje panašioje analizėje pirmosios trys pasaulinio reitingo vietos atiteko Jėzui, N.Bonapartui ir Williamui Shakespeare'ui. Tačiau, kadangi „Vikipedija“ nuolat pildoma ir tobulinama, nenuostabu, kad šis sąrašas pasikeitė.

O kur lietuviai?

Tūkstančio įtakingiausių „Vikipedijos“ asmenybių sąraše yra ir lietuvių. Aukščiausiai, 202 vietoje, atsidūrė Juzefas Pilsudskis – Zalave (Švenčionių raj.) gimęs Lenkijos revoliucinis ir valstybės politinis veikėjas. Kiek žemiau, 257 vietoje, liko Jogaila Algirdaitis – Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius.

Taip pat sąraše yra Vilniaus Gaonas (žymus judaizmo rabinas, kabalistas), Aharonas Barakas (Kaune gimęs izraelietis, buvęs Izraelio Aukščiausiojo teismo prezidentas), Tzvis Pesachas Frankas (gimė Kaune 1873 m.; jis kelis dešimtmečius buvo vyriausiasis Jeruzalės rabinas).

Kitame, „2DRank“ sąraše, be šių asmenybių įtrauktas ir Vytautas Didysis.

Visą tyrimo informaciją galite rasti čia. 

Parengė Gediminas Gasiulis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.