IBM ekspertas laboratorijoje jaučiasi lyg detektyvas

Ten, kur susilieja chemija, fizika ir technologijos, išrandami neįtikėtini dalykai, kuriuos naudojame kasdien. Tos smulkios detalės, iš kurių surinktas jūsų telefonas, planšetė, kompiuteris ar kitas įrenginys, yra kuo tikriausias žmonijos genialumo įrodymas. Visa tai realybe paverčia daugybė mokslininkų. IBM ekspertas Rama Divakarunis – vienas jų.

R.Divakarunis teigia, kad problemų gvildenimas yra viena žaviausių ir įdomiausių jo darbo dalių.
R.Divakarunis teigia, kad problemų gvildenimas yra viena žaviausių ir įdomiausių jo darbo dalių.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jun 23, 2014, 1:46 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:17 PM

„Su tuo, ką žmonės dabar gali įsigyti, mes dirbome prieš 7–10 metų“, – jau pokalbio pradžioje užsimena IBM tyrimų ir plėtros padalinio ekspertas. Ne tam, kad pasigirtų. Atvirkščiai – R.Divakarunį būtų galima vadinti kurpiumi be batų: nors dirba su naujausiomis technologijomis, pats naujų gaminių įsigyti neskuba.

Superkompiuterį į kišenę sutalpinti bandantis IBM ekspertas mieliau naudoja ne planšetę, o užrašų knygelę; ne išmanųjį, o paprastą laikrodį. „Aš technologijas įsisavinu negreit, dažniau palaukiu, kol namiškiai tai padarys. Esu bandęs išmanųjį laikrodį; „Google“ akinių dar neteko – bet aš labiau tradicinis žmogus, gimiau kitoje kartoje ir prie to įpratau, man tai labiau priimtina“, – paaiškina pašnekovas.

Problemomis mėgaujasi

Kelias savaites Lietuvoje dirbęs R.Divakarunis savo komandos atliekamus mokslinius tyrimus lygina su detektyvo darbu. Tik jie sprendžia kiek kitokias „bylas“: jų užduotis – atskleisti gamtos paslaptis.

„Gamta viską už mus jau išsprendė ir sudėliojo į vietas, o mes aiškinamės jos galimybių ribas. Ką tai reiškia? Dabar IBM superkompiuteris „Watson“ užima, ko gero, pusė šito kambario ir sunaudoja daug elektros energijos, o mūsų smegenys užima kiek daugiau nei litrą ir energijos suvartoja mažiau nei elektros lemputė, nors jų sugebėjimai didesni. Taigi tobulėti dar tikrai turime kur“, – energingai pasakoja mokslininkas.

Žodžiai „iššūkis“, „riba“, „problema“ – R.Divakarunio kasdienybė. Maža to, sugalvojus išeitį dažnai iškyla dar daugiau problemų, o priešakyje nušvinta naujų iššūkių horizontai.

Tačiau mokslininkas aiškina, kad tai yra viena žaviausių ir įdomiausių jo darbo dalių. Mat tai reiškia, kad ateityje dar dažniau galės ištarti saldžiausią žodį: „Pavyko!“

Kaip sprendžiamos tos problemos? Priklauso, kokios: galima ieškoti naujų medžiagų, keisti gamybos ar veikimo būdą, komponentų sandarą ar struktūrą...

„Jei imtume automobilių analogiją, tai mano darbas būtų ne juos sumažinti ar pagražinti, o iš esmės patobulinti. Kitaip sakant, mes nuolat tvarkome, tobuliname ir keičiame variklį“, – aiškino R.Divakarunis.

Biblioteka ant nago

Prieš pokalbį mokslininko paprašiau atsinešti savo mėgstamą įrenginį. Nanotechnologijomis besidomintis ekspertas susitikimo metu iš kišenės ištraukė miniatiūrinę USB atmintinę ir paaiškino: tai – dalykas, kuris padeda daug ką paaiškinti apie jo darbą.

„Čia yra 8 GB atminties raktas. Įsivaizduokite visus W.Shakespeare'o darbus, paverstus vienetais ir nuliukais – aš galiu visa tai sutalpinti nago dydžio atminties rakte. Ką ten: čia tilptų enciklopedijų tomai. O ateityje į tokį „nykštuką“ bus galima sugrūsti visą JAV Kongreso bibliotekos turinį“, – sakė R.Divakarunis.

Na, JAV Kongreso bibliotekos knygos užima per 10 terabaitų... Kada tai bus įmanoma? Pašnekovas spėlionėmis neužsiima, mat jau spėjo įsitikinti, kad yra ne koks pranašas: „IBM dirbu jau per 20 metų, ir jei tada, kai pradėjau, manęs kas būtų paklausęs, kada galėsime žiūrėti filmus, televiziją bet kur; arba kada galėsime telefonui užduoti klausimą, į kurį jis išsyk atsakys, būčiau atsakęs: „Brol, tai užtruks...“ Bet štai kaip viskas keičiasi – mes visa tai jau turime. Taigi nesu geras prognozuotojas, ypač laiko klausimu, bet tikiu, kad tai įvyks.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.