Pamirškime realybę – socialiniuose tinkluose laimėjo Brazilija

Galbūt futbolo aikštėje Brazilijos komandą vokiečiai taršė lyg pneumatinis kūjis varškę, tačiau pralaimėjimas čempionate socialinių tinklų aktyvumo reitinguose sėkmingai gali virsti laimėjimu. Šiaip ar taip, o Monika Šalčiūtė ten juk irgi populiaresnė už visus fizikos mokslų daktarus. Aišku, bendras „Twitter“ ir „Facebook“ išsprogdinusių žinučių nuotaikas geriausiai išreiškia „9GAG“ įdėtas memas „Brazilija sužinojo naują žodį – „Blitzgrieg“, tačiau tai tik įrodo – komentarų mūšyje užuojauta laimi prieš galią.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 9, 2014, 7:41 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:45 AM

Užmirškite žemės drebėjimus ir karų žiaurumą – būtent brazilų komandos žaidimas sumušė visus trumpųjų žinučių socialinio tinklo „Twitter“ rekordus. Varžybų metu išsiųstų 35,6 mln. žinučių įrodė – pasaulyje dar nebuvo populiaresnio sporto įvykio.

Įprastai per vieną sekundę „Twitter“ pasiunčiama 5700 žinučių. Visų laikų rekordą pasiekė 2013 m. japonai, televizijos filmo transliacijos metu per sekundę pasiuntę 146 tūkst žinučių. Tačiau šių varžybų aktyvumo grafikas rodo, kad po ketvirtojo vokiečių įvarčio siunčiamų žinučių skaičius viršijo 530 tūkst. Taigi – dar vienas rekordas?

Ir nereikia įrodinėti, kad prie to prisidėjo geras Vokietijos žaidimas. Tiesiog prisiminkite, kiek patys rašėte komentarų apie blogą lietuvių pasirodymą „Eurovizijoje“ ir kiek pagyrimų už pergalę sportinių šokių čempionate. Kiek kartų žiūrėjote „Youtube“ į nepagautą šuolyje baleriną ir kiek kartų peržiūrėjote puikiai šokamą baletą?

Taigi internete populiarumo kovą laimi nesėkmės ir netikėtumai, o ne kokybė. Netikėtumą čia vėlgi pateikė būtent Brazilija – iš vokiečių visi ir tikėjosi gero žaidimo. Pagal Elo reitingą šių varžybų rezultatas buvo pats netikėčiausias per visą Pasaulio futbolo taurės varžybų istoriją.

Todėl ir sveikiname Brazilijos futbolo komandą su iškovota reikšmingiausia pergale socialinių tinklų populiarumo istorijoje. Šiaip ar taip, Braziliją žinutės reklamavo itin visapusiškai ir išradingai, o vokiečiai ir vėl sulaukė tūkstančių politiškai nekorektiškų replikų apie fašizmą, Hitlerį ir karus.

Sekant varžybų metu kintančias „Twitter“ žinučių nuotaikas, pergalę taip pat teks atiduoti Brazilijai – populiarumo lydere Vokietija buvo tik 20 pirmojo kėlinio minučių (pradedant pirmuoju įvarčiu ir iki penktojo).

Prieš varžybas ir jų pradžioje tiesiog dominavo puikios nuotaikos brazilų pažadai laimėti. Visi džiaugėsi įteikti nugalėtojo taurę išrinktos brazilų manekenės Gisele Bunchen išreikštu savo komandos palaikymu –„Instagram“ ji įdėjo nuotrauką, kurioje dėvi tik Brazilijos vėliavą.

Po pirmojo Vokietijos įvarčio pasipylė besižavinčių vokiečių veržlumu Brazilijoje žodžiai. „Vokietija brazilus pakišo po traukinio ratais Brazilijoje!” – rašė susižavėjęs amerikietiško futbolo komandos „Seahawks“ puolėjas Goldenas Tate'as.

Tačiau jau po trečiojo įvarčio žinutėse vėl dažniau minima Brazilija – dabar iš jos komandos pradėjo tyčiotis. Tyčiojosi, beje, labai trumpai – nuotaikas po penktojo praleisto įvarčio geriausiai išreiškia ledo ritulininko Eddie Lacko žinutė: „Jau nebelinksma. Vokietija – sustok.“

Toliau linksminosi tik vokiečiai, kiti reiškė užuojautas ar mėgino kelti brazilų nuotaiką: „Liūdniausia, kad dabar Brazilijoje, matyt, net nėra kur pasitaisyti nuotaikos“, – užsimindamas apie supančias čempionato linksmybes, rašė JAV komikas B.J.Novakas.

Matyt, keisčiausias jausmas turėtų apimti kitą aktorių, Zachą Braffą, kuris, regis, negalėjo žiūrėti tiesiogiai, tad jau po varžybų „Twitter“ parašė: „Varžybas įsirašiau, bet esu tikras, kad Brazilija tai padarė.“

Jei jis išties sugebėjo išvengti žinios apie rezultatą, akivaizdu, jog turės dėl ko pavėluotai nustebti. Nors sunku atspėti, ką jis turėjo mintyje. Gal būtent tai, ką čia ir rašau – Brazilija laimėjo populiarumo kovą socialiniuose tinkluose, o tai kur kas svarbiau už 22 vyrų pasilakstymus paskui kamuolį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.