„Google“ žemėlapiai apie Vilnių papasakos daugiau

Žemėlapis – vienas svarbiausių dalykų kiekvienoje kelionėje. Pasaulyje kasmet keliauja milijardas žmonių, o daugiau kaip 5 mln. aplanko ir Lietuvą. Daugelis šių keliautojų naudojasi telefone ar kitame išmaniajame prietaise esančiais žemėlapiais. Nuo šiol „Google“ žemėlapių naudotojai matys tikslesnę informaciją apie Vilnių.

Kartografijos entuziastai, naudodamiesi žemėlapių redagavimo įrankiu „Map Maker“, tobulino Vilniaus senamiesčio žemėlapį „Google“ platformoje.
Kartografijos entuziastai, naudodamiesi žemėlapių redagavimo įrankiu „Map Maker“, tobulino Vilniaus senamiesčio žemėlapį „Google“ platformoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-27 11:03, atnaujinta 2018-01-24 13:44

Praėjusį savaitgalį į specialų renginį Vilniaus savivaldybėje susirinkę kartografijos entuziastai, naudodamiesi žemėlapių redagavimo įrankiu „Map Maker“, tobulino Vilniaus senamiesčio žemėlapį „Google“ platformoje.

Daugiau kaip 20 renginio „Vilnius MapUp 2014“ dalyvių, pasidalinusių į 6 komandas, virtualiai naršė sostinės senamiestį, ieškodami netiksliai „Google“ žemėlapiuose pažymėtų vietų ir pildydami žemėlapius naujausia informacija. Kiekvienai komandai buvo skirtos skirtingos miesto teritorijos, kurias reikėjo kuo tiksliau perteikti žemėlapiuose.

Per 4 valandas renginio dalyviai atliko 1504 redakcijas ir kaip reikiant patobulino dešiniojo Neries kranto, Gedimino prospekto, Vilniaus ir Islandijos gatvių ribojamos zonos, Naujamiesčio, Užupio, Vokiečių gatvės bei šalia Rotušės aikštės ir Vilniaus gynybinės sienos esančių vietų žemėlapius. Geriausiai užduotis įvykdę dalyviai buvo apdovanoti specialiais prizais.

„Vilnių aplankančių turistų skaičius nuolat auga. Be to, ir garsusis „Lonely Planet“ šalių, kurias rekomenduojama aplankyti 2015-aisiais, sąraše Lietuvai skyrė trečiąją vietą. Todėl labai svarbu, kad mūsų svečiai turėtų kuo tikslesnį Vilniaus žemėlapį, kuris padės sklandžiai kelionei ir leis pasisemti gerų įspūdžių“, – teigė Vilniaus turizmo informacijos centro Projektų įgyvendinimo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė

Jos žodžius patvirtina ir praėjusių metų „Google Zeitgeist“ tyrimas. Pagal jį, tarp populiariausių užklausų „Google“ paieškos sistemoje su žodžiu „Lietuva“ yra „Lietuvos sostinė“, „Lietuvos žemėlapis“, „Vilnius, Lietuva“.

Patys renginio dalyviai pasakojo, kad imtis žemėlapių redagavimo pirmiausia skatina žinojimas, jog jų darbo vaisiais naudosis daugybė žmonių. „Tai nėra kažkoks tuščias darbas. Juk „Google“ žemėlapius kasdien atsiverčia milijonai žmonių, daliai jų galbūt pravers ir tai, ką tu pažymėjai“, – sakė renginyje dalyvavęs profesionalus kartografas Andrius Balčiūnas.

Daugiau kaip 500 redakcijų Lietuvos žemėlapyje jau padaręs vyras teigė, kad korekcijos dažniausiai atsiranda tiesiog stebint aplinką – vienur atsiranda nauja gatvė, kitur pastatomas viadukas ar įrengiamas skveras. „Juk nesunku tai pamačius prisėsti prie kompiuterio ir žemėlapį paredaguoti. Taip padedi kitiems žmonėms ir jautiesi didžiulės bendruomenės dalimi“, – teigė A.Balčiūnas.

„Map Maker“ žemėlapių redagavimo įrankis Baltijos šalių kartografijos mėgėjams buvo pristatytas šių metų vasarį. Šiuo įrankiu gali naudotis kiekvienas besidomintis žemėlapiais ir norintis, kad jie pateiktų naujausią ir praktiškai naudingą informaciją. „Map Maker“ vartotojams leidžia nesudėtingai pažymėti naujas kavines, muziejus, bibliotekas, kitas lankytinas vietas, taip pat – naujai atsiradusius kelius ar kitas linijines struktūras, tikslinti teritorijų ar pastatų ribas, įrašyti įstaigų darbo laiką, pašalinti nebeegzistuojančius objektus ar patikslinti žemėlapį jau anksčiau redagavusių vartotojų informaciją.

„Norime, kad mūsų žemėlapiai atspindėtų vietovę tokia, kokia ji yra šiuo metu, o ne tokią kokia buvo. Pasaulis labai sparčiai keičiasi, o tuos pokyčius greičiausiai pastebi čia pat gyvenantys žmonės. Todėl labai džiaugiamės, kad ir Lietuvos kartografijos mėgėjai aktyviai prisideda prie žemėlapių tobulinimo“, – sakė „Google“ rinkodaros vadovas Baltijos šalyse Regimantas Urbanas.

Apie „Google“ žemėlapius skaičiais:

• „Google Maps“ kiekvieną mėnesį turi daugiau nei milijardą aktyvių vartotojų;

• Kas penkta užklausa „Google“ paieškos sistemoje yra susijusi su kokia nors vietove;

• „Google Maps“ gali pateikti kelionės kryptis daugiau nei 60-yje valstybių. Bendras kelių ilgis „Google“ žemėlapiuose sudaro 52,1 mln. kilometrų – tai yra 135 kelionės į Mėnulį ir atgal;

• „Google“ žemėlapiuose sužymėta apie 2 mln. viešojo transporto stotelių, esančių beveik 15 tūkst. miestų;

• „Google Street View“ veikia 61 šalyje, net Arktyje ir Antarktidoje;

• „Google“ žemėlapius kiekvieną mėnesį „Map Maker“ įrankiu kiekvieną mėnesį redaguoja daugiau kaip 40 tūkst. vartotojų visame pasaulyje;

• Kiekvieną dieną „Google“ žemėlapiuose atliekama dešimtys tūkstančių redakcijų, patobulinančių žemėlapius ir suteikiančių daugiau informacijos apie konkrečias vietoves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.