Kaip galima realiai sutaupyti apsiperkant Juodąjį penktadienį

Jau daugybę metų rytą po Padėkos šventės, kai daugelis amerikiečių sunkiai stena lovose virškindami vakarykštį kalakutą, tos šalies parduotuvės skelbia didžiausius metų išpardavimus. Legendos apie nuolaidas net didesnės už pačias nuolaidas, todėl nėra metų, kad minia kokio nors prekybos centro tarpdury nesumindytų negyvai kokio žioplesnio pirkėjo. „Ebay“ ir „Amazon“ laikais tai, kas anksčiau vyko tik kažkur už Atlanto, pavertė prieinamu ir mums. Todėl ir pažiūrėjome, kokiomis nuolaidomis realiai gali pasinaudoti lietuvis ir kokios iš to gaus naudos?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 28, 2014, 11:17 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 10:49 AM

Svarbiausios taisyklės

Jei šią dieną užsuksite į bet kurią internetinę JAV parduotuvę, garantuojame, kad nuo žadamų nuolaidų akys tiesiog apraibs. Elektriniai atsuktuvai ir krėslai, SSD standieji diskai ir fotoaparatai, planšetiniai kompiuteriai ir išmanieji telefonai siūlomi bent trečdaliu pigiau, o išvertus dolerio kursą į litus ir palyginus su kainomis Lietuvoje, ranka taip ir lenda į kišenę.

Neskubėkite – yra keletas „bet“.

Pirmiausia, todėl, kad apsiperkant užsienyje reikia turėti banko kredito kortelę. Ne tą, kuria daugelis naudojamės kiekvieną dieną, o kredito. Deja, kol kas Lietuvoje tokias turi tik 17 proc. gyventojų, tad jei nesate tarp jų ir neturite bent jau kokios nors virtualios kredito kortelės ar „Pay Pal“ sąskaitos, – visas šis šurmulys ne jums.

Antra – net Juodąjį penktadienį niekas muitų ir PVM iš ne Europos Sąjungos įvežamoms prekėms neatšaukė. Taigi, be papildomo mokesčio iš JAV į Lietuvą galite siųstis tik iki 74 litų kainuojančias prekes. Nuo didesnės sumos prekei atėjus teks susimokėti 21 proc. PVM. O jei prekė brangesnė negu 200 litų, – dar ir muito mokestį (apie 2 proc.)

Tiesa, jokių mokesčių nemokėsite, jei prekė keliavo iš Europos Sąjungos šalies. Tad apsiperkant ne „Amazon.com“ ar „Ebay.com“, o, pavyzdžiui, „Amazon.co.uk“, „Amazon.de“ ar „Ebay.pl“, dažniausiai tereikės susimokėti už pašto paslaugas. Aišku, jei pardavėjas išvis siunčia prekę į Lietuvą.

Dar vienas svarbus niuansas – apsiperkant „Amazon“ parduotuvės paslaugiai siūlo mokėti ne vietine tos šalies valiuta, o pasikliauti jų konvertavimu ir iškart mokėti litais. Jokiu būdu to nesirinkite – pasakykite, kad norite mokėti vietine valiuta, o konvertavimą patikite savo bankui. Beveik visada parduotuvės siūlo itin nepalankų keitimo kursą.

Taigi, atsižvelgę į šias pataisas ir pamėginome žvilgtelėti, ką galime nusipirkti ir ar galime sutaupyti Juodąjį penktadienį pirkdami internetu.

Elektronika, planšetės, telefonai

„Sony Playstation 4“ žaidimų kompiuterio reklamuoti, matyt, nereikia. Šiuo metu „Amazon.co.uk“ toks kompiuteris kartu su žaidimu „Little Big Planet 3“ kainuos 318 svarų. 1388 litai su atsiuntimu į Lietuvą. Lietuvoje tokį, tik be žaidimo, radome už 1350 litų. Siųsti neapsimoka, galima paieškoti čia.

Tačiau bene dažniausiai sulaukiame klausimų, kur nusipirkti kuo pigesnį ir geresnį planšetinį kompiuterį. Pažiūrėkime, ar ši diena padės įsigyti ką nors neblogo iki 450 litų?

„Amazon.co.uk“ siūlo visai pakenčiamų charakteristikų – keturių branduolių „Cortex A7“ procesorius, 1GB RAM, 16GB vidinės atminties, 10,1 colio įstrižainės 1280x800 raiškos ekranas, „Android 4.2“ – planšetę „Cambridge Sciences StarPAD 3“ už 476 litus su atsiuntimu į Lietuvą.

Lietuvoje faktiškai tokių pat charakteristikų „GoClever ARIES“ kainuoja 489 Lt. Faktiškai nesutaupėme.

Paimkime žinomą vardą. „Samsung Galaxy Tab 4“ su 7 colių įstrižainės ekranu Lietuvoje gausime už 750 litų. „Amazon.co.uk“ siūlo tą patį su atsiuntimu į Lietuvą už 137,49 svaro. 600 litų. Sutaupėme!

Norintys planšetinio kompiuterio patiems mažiausiems gali pasidomėti „LeapFrog LeapPad 3“ mokomąja planšete. Leidžianti įdiegti bent 1000 vaikams tinkamų mokomųjų programėlių planšetė mažyliams su atsiuntimu į Lietuvą iš „Amazon.co.uk“ šiuo metu kainuos 54 svarus. 236 litai už visai neblogą, tačiau neuniversalią dovanėlę, kurios Lietuvoje tiesiog neradome.

Pirkdami išmanųjį telefoną JAV būtinai patikrinkite, kokie jo veikimo dažniai ir palyginkite juos su Lietuvos tiekėjų teikiamais dažniais. Jei nesutaps – gali čia neveikti, arba veiks tik 2G, arba neveiks LTE.

Imame kiečiausią – „iPhone 6“ su 16 GB atminties, įskaitant atsiuntimą į Lietuvą iš JAV, „Ebay“ kainuos 599 dolerius. 1655 litai. Lietuvoje pigiausiai matome už 2220 litų. Sutaupome? Pridėkime 21 proc. PVM, gausime 2000 litų. Galimybė sutaupyti lieka.

Itin prabangus „Motorolla MOTO X“ su 32 GB vidine atmintimi JAV „Ebay“ su visais mokesčiais Lietuvoje atsidurs sumokėjus 280 dolerių. 773 litai už įspūdingą įrenginį skamba puikiai. Tiesa, čia esantys LTE ryšio dažniai netinka Europai.

Kompiuterio patobulinimas

Savo kompiuteryje pakeitus įprastą atminties diską į SSD kompiuteris pradės dirbti keliskart greičiau. Deja, tokio tipo diskai kol kas beprotiškai brangūs. Lietuvos interneto parduotuvėse 512 GB talpos SSD diskas kainuoja mažiausiai 750 Lt. Siekia ir 1000 Lt.

Angliškame „Amazon.co.uk“ tiesiog dabar galima įsigyti „Cruicial“ 512 GB SSD diską už 127 svarus su atsiuntimu į Lietuvą. Tai 552 litai, sutaupome realiai 200 litų. Valio!

Jei tiesiog norite pasididinti namų kompiuterių atminties rezervą (pvz., kaupiate namie kokią kino filmų biblioteką), norėsite įsigyti didelės talpos išorinį atminties diską. Šiuo metu „Amazon.co.uk“ siūlo 4 TB talpos „WD Elements“ su USB 3.0 jungtimi už 120 svarų su visu atsiuntimu į Lietuvą. Tai 445 litai (beje, jei patikėsite pinigus keisti „Amazon“, bus 548 litai). Lietuvoje kaina apie 580 litų. Sutaupėme.

Dovanos ir smulkmenos

Taigi, žiūrime vėlgi „Amazon.co.uk“. Kvepalai Calvin Klein „Obsession Secret“ šią dieną už trečdalį kainos – 100 ml „Eau de Perfume“ indelio kaina 87 litai. Kaina Lietuvoje – 164 litai. Deja, sutaupyti nepavyks – šių kvepalų pardavėjas į Lietuvą tiesiog nesiunčia.

Tiesą sakant, nebesinori kapstytis ir lyginti drabužių, batų, buities įrankių, aksesuarų ir kitų smulkmenų kainų. Visus išpardavimus JAV rasite svetainėje „Bklackfriday“. JAV „Ebay“ ir visos „Amazon“ interneto parduotuvės taip pat turi atskirą skyrelį, skirtą šiai dienai.

JAV muzikos instrumentų parduotuvė „Guitarcenter“ taiko nuolaidas, siunčia prekes į Lietuvą ir net nurodo kainas litais. Jei turite kam persiųsti prekę JAV, galite apsipirkti ir „BestBuy“ – priims ir užsienietiškas korteles.

Taigi, gera diena paieškoms. Tiesiog susiradę norimą daiktą neužmirškite pasitikrinti, kiek jis kainuoja Lietuvos interneto ir realiose parduotuvėse, prieš sumokėdami atkreipkite dėmesį į siuntimo kainą ir neužmirškite, kad viskas, kas atvyks ne iš ES šalių, bus apmokestinta PVM bei muito mokesčiais.

Sėkmės Juodąjį penktadienį – išpardavimai tęsis bent jau iki pat kibernetinio pirmadienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?