Už vaizdo žaidimų apžvalgas – nepilnamečių grasinimai išžaginti

21-erių žurnalistė Alanah Pearce užsiima lyg ir saugiu darbu – apžvelgia ir pristato naujus kompiuterinius žaidimus Brisbano (Kvynslandas, Australija) televizijoje bei radijuje, taip pat kuria savo „YouTube“ kanalą. Tačiau neseniai mergina pagarsėjo tuo, kad rado originalų ir, atrodo, efektyvų būdą kovoti su be jokios priežastis grasinimus ją išžaginti internetu siuntinėjančiais virtualiais chuliganais, dauguma jų – nepilnamečiai. Ir jokios kompiuterius atiminėjančios policijos, ir jokių skundų dėl pažeidžiamų vaikų teisių neprireikė.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Dec 2, 2014, 12:04 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:31 AM

Pakako tiesiog pradėti elgtis taip, kaip elgiasi atsakingi subrendę žmonės – vietoj ašarų ir skundų draugėms pranešti apie mylimų atžalėlių elgesį jų tėvams, rašo „Mashable“.

„Bernužėliai kartais „Facebook“ siuntinėja man grasinimus, kad išprievartaus. Nutariau apie tai pranešti jų motinoms“, – lapkričio 28 d. A.Pearce parašė žinutę „Tweeter“ ir persiuntė vieną tokį susirašinėjimą.

Iš iliustracijos matyti, kad susiradusi „Facebook“ vieno grasintojų motiną, ji jai parašė:

„Labas Ana. Nepažįstu jūsų, tačiau norėčiau paklausti ar (vardas paslėptas) yra jūsų sūnus? Niekada nesu su juo susitikusi ar bendravusi, tačiau šiandien jis mano viešojoje „Facebook“ paskyroje įrašė susirūpinimą keliančią žinutę. Todėl norėčiau pasiteirauti, ar jums nebūtų įdomu aptarti ją su juo.“

Motina tuoj pat atsiliepė:

„O Viešpatie, tas mažas šūdžius. Man labai gaila, labai atsiprašau, būtinai su juo pakalbėsiu.“

A.Pearce „Twitter“ žinutė su iliustracija paplito „Twitter“ lyg žaibas – ja jau pasidalijo daugiau negu 40 tūkst. kartų. Vadinasi, problema, kaip gintis nuo jokios atsakomybės ar pagarbos nejaučiančių vaikų, išties tampa vis didesnė. Negana to, kad absoliučią daugumą patyčių, žalojančių vaikus, internete platina tie patys vaikai, jie jau ėmėsi ir kol kas jokios organizacijos neginamų suaugusiųjų.

„Prieš kurį laiką supratau, kad daugelį šlykščių ar pernelyg erotiškų komentarų man internetu siunčia visai ne suaugę vyrai. Paaiškėjo, kad daugelis persekiotojų yra nesubrendę mažvaikiai ir elgiasi jie taip dėl to, kad neturi supratimo, kad to daryti negalima. Todėl mėginimai su jais diskutuoti racionaliai neduoda jokio rezultato – jie toliau daro savo. Galiausiai tai pasiekė tokią ribą, kai jaučiuosi labai nepatogiai“, – apie savo patirtį „The Guardian“ žurnalistams pasakojo A.Pearce.

Todėl nutarė atidžiau peržiūrėti asmenines tų persekiotojų „Facebook“ paskyras ir ten nesunkiai atrado, kas yra jų motinos. Keturioms iš jų parašė laiškus, tačiau kol kas gavo atsakymą tik iš vienos. Pati A.Pearce mano, kad kitos jos žinutės tiesiog nepastebėjo.

Kovą su patyčiomis internete Alanah pradėjo jau prieš metus. 2013 m dvidešimtmetė sudarė katalogą, kuriame užfiksavo kiekvieną jos atžvilgiu išsakytą seksistinį komentarą. Neskaniai atrodantį rezultatą ji sudėjo į straipsnį „30 seksizmo dienų“.

„Tai demoralizuoja, tai žlugdo. Darbas, kuriuo tu didžiuojiesi sumindomas į purvą ir parodoma, kad tai tuščia vieta – vienintelė tavo vertė yra seksualinis patelės patrauklumas. Nuo tokių ligotų, šlykščiai vulgarių komentarų tiesiog pykina“, – tuomet rašė mergina.

Akivaizdu, kad įveikti tų, kurie turi per daug laisvo laiko ir gerokai per gerą savo intelektui interneto ryšį, taip nepavyks. Tačiau taip pat akivaizdu, kad tai žingsnis teisinga kryptimi. Juk kiekvienas laiku nesudrausmintas nepilnametis interneto chuliganas galiausiai virs pilnamečiu, kuris toliau taip elgsis ir tuomet jau yra pavadinamas nusikaltėliu (lyg jo sukeliama žala staiga būtų pakitusi).

Lieka tikėtis, kad bent sureagavusi į pastabą apie savo vaiko elgesį motina sugebės priversti jį gėdytis ir kurį laiką pasimokyti bendravimo be interneto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.