Šiaurės Korėjos programišių ataka atvėrė Holivudo ir JAV žaizdas

Kai kas tai jau pavadino „Raudonąja aušra“ – pagal filmą, kuriame rodoma, kaip komunistinė valstybė užima Jungtines Valstijas. Sunku patikėti, tačiau paprasčiausia programišių ataka prieš „Sony Entertainment“ pasiekė tai, ko nesugebėjo Rugsėjo 11-osios tragedija – JAV pasidavė. Filmas „Interviu“ nebus rodomas žiūrovams kino teatruose.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Dec 20, 2014, 6:11 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:13 PM

„Sostų žaidimų“ autorius G.R.R.Marinas kino teatrų ir Holivudo pasidavimą pavadino „korporaciniu bailumu“, o George’as Clooney nesugebėjo rasti nė vienos drąsios kino žvaigždės. Tiesa, „Sony“ trauktis neketina ir net svarsto galimybę filmą žiūrovams pateikti per „Youtube“.

„Sony“ turi keletą variantų

JAV prezidentas Barackas Obama, pasklidus gandams, kad paklususi kibernetinių teroristų grasinimams „Sony“ filmo „Interviu“ neberodys, netiesiogiai apkaltino šią kompanija bailumu.

„Užjaučiu „Sony“ dėl visų ištikusių bėdų, tačiau manau, kad jų sprendimas yra klaida. Prieš jį priimdami turėjo kreiptis bent jau į mane. Negalime leisti, kad kažkokio pasaulio kampelio diktatoriai pradėtų taikyti cenzūrą JAV teritorijoje. Įbaugintų mus, kad neleistume satyrinių filmų. Tai – ne amerikietiškos vertybės“, – penktadienį paskutinėje šiais metais savo spaudos konferencijoje kalbėjo JAV prezidentas.

Tačiau pažiūrėjus atidžiau, atrodo, kad būtent bailumas ir virto didelių pinigų išlepintų JAV korporacijų vertybe. Reaguodamas į prezidento kalbą, „Sony Entertainment“ vadovas Michaelis Lyntonas labai aiškiai atsakė, kad bailiais šį sykį pasirodė būtent amerikiečių verslininkai, o ne Japonijos kompanija „Sony“.

„Mes nė akimirkai neatsisakėme noro parodyti šį filmą Amerikos žiūrovams. Tačiau kino teatrus valdome ne mes. O būtent jų savininkai atėjo ir pasakė, kad filmo nerodys. Beje, labai keistai atėjo – vos ne visi vienu metu. Jie sakė, kad po programišių grasinimų patyrė prekybos centrų, prie kino teatrų gyvenančių žmonių, spaudimą, o teisininkai įspėjo, kad jei kas atsitiks, kalti liks jie ir patarė filmo nerodyti. Todėl ir atsisakė.

Po tokio akibrokšto mums neliko nieko kito, tik atšaukti premjerą. Tačiau nuo pat tos akimirkos svarstome visas įmanomas galimybes, kaip jį pateikti žiūrovams. Apgalvojome ir transliaciją internetu, diskų leidybą. Tačiau ligi šiol tuo užsiimančios JAV kompanijos vengia siūlyti savo paslaugas, o „Sony“ platinimu neužsiima.

Svarstome galimybę ir filmą išplatinti tiesiog „Youtube“. Kažką ir pasirinksime – tiesiog viskas vyksta labai greitai“, – CNN žurnalistams sakė M.Luntonas.

Nustebino prezidento žodžiai

Beje, JAV prezidento pastaba, kad reikėjo kreiptis į jį, „Sony“ vadovą irgi kiek nustebino.„Prieš kelias dienas susisiekiau su aukštais Baltųjų rūmų pareigūnais ir pranešiau, kad mums reikia pagalbos. Aišku, asmeniškai su prezidentu apie tai, kad kino teatrai nebenori rodyti filmo, nekalbėjome, bet jo aplinka tai tikrai žinojo“, - kalbėjo „Sony Entertainment“ vadovas.

Taigi šalies valdžia lyg ir ne visai rimtai žvelgia į vieno verslo subjekto baimes, kurios kažkaip keistai pradeda kvepėti pačių JAV bailumu ir bejėgiškumu.

G.Clooney - bejėgis

Liūdna, kad kitos Holivudo studijos nuo nukentėjusių kolegų nusigręžė, lyg tie būtų užsikrėtę Ebolos virusu. Dar liūdniau, kad kiekviena proga pasirengusios persiplėšti drabužius dėl bet kurio skriaudžiamo nedemokratiškų šalių gyventojo, to paties Holivudo žvaigždės šį sykį tyli. O kaip gi – nedidelis pavojus (JAV saugumas pranešė, kad programišių grasinimai sprogdinti kino teatrus nepagrįsti - red.) tikrame Los Andžele juk baisesnis už visus diktatorius filmavimo aikštelėje.

George'o Clooney mėginimas surinkti remiančių „Sony“ ryžtą nepasiduoti programišių reikalavimams kino žvaigždžių parašus vyko, švelniai tariant, nelabai sėkmingai.

„Laiškas, po kuriuo prašiau pasirašyti, iš esmė sakė „Mes nepasiduosime šantažui“. Tačiau visi tik žiūrėjo, kaip doroja kitą ir nė vienas nestojo ginti. Juk dabar kalbame ne apie kažkokią kompaniją, o apie šalį, kuri turi nuspręsti, kiek jai reikia laisvės. Tai liečia ne tik filmų turinį, bet visą informacijos verslą. O jei kitą kartą kažkas taip užsimanys užčiaupti naujieną norėjusią pranešti žiniasklaidos priemonę? Koks skirtumas, ar grasina programišiai, ar pastatą sprogdinti norintys teroristai – tai pasidavimas“, – kalbėjo G.Clooney, patvirtinęs, kad nė viena iš kalbintų kino žvaigždžių nenorėjo pirmoji pasirašyti jo peticijos.

Lieka sutikti ir su kitu aktoriaus teiginiu: „Štai, kokie mes bailiai. O žmonės vis dar kalba apie tuos kvailus nutekintus elektroninius laiškus. Metas suprasti, kas dabar vyksta. Tiesiog prieš jūsų akis keičiasi pasaulis, o jūs į tai nė dėmesio nekreipiate.“

„Sostų žaidimų“ autorius - piktas

Nejaugi JAV nėra kompanijos, kuri būtų pasiryžusi kovoti už tai, ką ta šalis vadina svarbiausia savo vertybe – laisvę? Pasirodo – yra. Tik, deja, ne pati didžiausia. „Sostų žaidimų“ autorius George'as R.R.Martinas viešai pasiūlė, kad jei tik kas jam pristatys, būtinai rodys komediją „Interviu“ mažyčiame jam priklausančiame kino teatre Santa Fe.

Savo tinklaraštyje jis negailestingai užsipuolė ir kino teatrus valdančius bailius: „Tai tikra? Tos gigantiškos korporacijos, daugelis kurių gali nusipirkti visą Šiaurės Korėją vien už savo kišenpinigius, atsisakė rodyti filmą, nes Kim Jong-Unui nepatiko, kad iš jo ten šaipomasi? Mane stulbina mūsų korporacijų bailumo lygis.“

Atrodo, JAV lieka raminti save tuo, kad po pirmojo bailumo pliūpsnio netruks ateiti išblaivėjimas ir gėda. O po jos seks reakcija. Bent jau Šiaurės Korėja jau suprato, kad persistengė ir tai gali baigtis liūdnai. Dabar šaukia, kad kažkas juos pakišo, kad programišiai buvo ne jų, kad pasiruošusi dirbti su JAV tiriant šį incidentą.

O juk visa tai tik pradžia. Specialistai įspėja, kad kitais metais lauktume kur kas daugiau ir baisesnių tokio tipo atakų. Kas dar buvo prieš Lietuvos kibernetinio saugumo įstatymą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.