Pagaliau ir Lietuvos internete veiks mokėjimo kortelės

Jau gerą dešimtmetį pasaulio regėję tautiečiai negalėjo suprasti, kodėl perkant užsienio elektroninėje parduotuvėje pakanka surinkti savo kredito kortelės duomenis, o lietuviškos siunčia tave į kryžiaus žygį po atsiskaitymų sistemas. Iškilmingai pranešame – pagaliau ir Lietuva įstojo į išsivysčiusių valstybių, kurių elektroninės parduotuvės suteikia galimybę tiesiogiai susimokėti kredito ir debeto kortelėmis, klubą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2015, 1:10 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 8:26 AM

Tie, kurie nors kartą pirko kokią nors prekę Lietuvos interneto parduotuvėje, o, anot statistikos, tai darė bent 30 proc. internetu besinaudojančių lietuvių, puikiai žino, kad sudėtingiausia to proceso dalis yra sąskaitos apmokėjimas. Nepaisant gausių atsiskaitymo sistemų alternatyvų, ligi šiol Lietuvos internetinių parduotuvių rinkoje dominavo mokėjimai per banką.

Taigi pasirenki prekę, sudedi ją į krepšelį, spaudi apmokėti ir prasideda. Dar gerai, jei parduotuvė tiesiog nukreipia į elektroninės bankininkystės sistemą, o jei pasiūlo atsispausdinti sąskaitą, apmokėti banke ir jau tuomet pažada prekę išsiųsti? Jei visa tai parodytum kokiam amerikiečiui, jis suprastų, kodėl lietuviai tokie atsilikėliai.

Ginčytis išties nėra ko – atsilikėliai, ir tai faktas. Internetu apsiperka perpus mažiau internautų negu Europoje. Kredito korteles turi tik 17 proc., o elektronine bankininkyste naudojasi mažiau negu pusė Lietuvos gyventojų…

Vis tiek norisi ginčytis? Na, gerai, lietuviai ne atsilikėliai, o pernelyg turtingi. Kaip tai, kodėl? Mat vietoj greitesnio, pigesnio ir daugiau garantijų suteikiančio apsipirkimo internete renkasi grūstis parduotuvėse.

Visais atvejais čia kalbame ne apie įpročius ir papročius, o apie gerokai pagyvenusią naujovę, kuri tuos įpročius gali sėkmingai pakeisti geresniais.

Nors 89 proc. lietuvių turi bankų debeto korteles, kurios sėkmingai pakeičia grynuosius pinigus parduotuvių kasose, apsipirkdami internetu buvome patekę į dviprasmišką padėtį. Atsiskaitydami už pirkinius tarptautinėse el. parduotuvėse mokėdavome kortele iškart ir vietoje, kaip įprastoje parduotuvėje. O štai apsiperkant Lietuvoje pirkimo procese atsirasdavo tarpinė grandis – susimokėti prašoma trečiosios šalies puslapyje.

Galima teigti, kad ir dėl to lietuviška elektroninė prekyba visą laiką vos alsavo. O kaip gali klestėti parduotuvė, kuri tiesiog neįsileidžia dalies pirkėjų? Juk dėl tokios komplikuotos padėties lietuviškose elektroninėse parduotuvėse dažnai negali pirkti vartotojai iš užsienio, emigrantai, o ir vietiniai, jei nesinaudojo Lietuvoje veikiančių bankų elektroninės bankininkystės paslaugomis, galėjo rinktis nebent mokėjimą grynaisiais atsiimant prekę ir trenktis velnias žino kur tos prekės pasiimti.

Be to, nesuteikiantys galimybės atsiskaityti kortele prekeiviai fiksuoja didesnį neužbaigtų sandorių procentą. Elektroninės rinkos tyrimai rodo, kad nukreipus vartotoją atsiskaityti į išorinius puslapius jis kur kas dažniau taip nieko ir nenusiperka. Gal tiesiog patingi atlikti visus transakcijai užbaigti būtinus papildomus veiksmus.

Štai kiek priežasčių išvardijo projekto „Cardinity.lt“ kūrėjai, nuo metų pradžios pradėję teikti atsiskaitymo mokėjimo kortelėmis paslaugą el. prekybos subjektams.

Kompanija „Click2Sell“ žada, kad sukurta paslauga – virtualus mokėjimo kortelių skaitytuvas „Cardinity“ – supaprastins ir pagreitins apsipirkimo internete procesą.

„Įsivaizduokite, kad skaniai pavalgote restorane ir norite atsiskaityti mokėjimo kortele. Tačiau padavėjas pareiškia, kad dabar turėsite keliauti į banką, kuris už papildomą mokestį priims jūsų mokėjimą už vakarienę. Internetinio pirkimo procesas be reikalo komplikuojamas, vartotoją iš internetinės parduotuvės išsiunčiant į banką ar į kitą išorinę mokėjimų sistemą“, – sako kompanijos vadovas Egidijus Andreika.

Be to, skaičiuojama, kad, palyginti su mokėjimais elektroninės bankininkystės sistemoje, tiesioginiai atsiskaitymai mokėjimo kortele atsieis pigiau. Bent jau kol pirkinių krepšelio kaina neviršys 80 eurų.

O tyrimai rodo, kad vidutiniškai Lietuvos vartotojai interneto parduotuvėse perka už 49 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.