Ką Jūsų darbdavys mano apie „Facebook“?

Naršymas socialiniuose tinkluose daugeliui tapo toks pat įprastas ritualas kaip valgymas ar dantų valymas. „Chartbeat“ analitinis įrankis, kuris realiuoju laiku matuoja prisijungimo prie populiarių tinklalapių srautą, ne vieną darbdavį verčia susiimti už galvos – daugiausiai prisijungusių prie „Facebook" tinklo fiksuojama darbo metu.

Psichologai teigia, kad naršymas socialiniuose tinkluose – tai vienas iš būdų turėti trumpas pertraukėles tarp darbų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Psichologai teigia, kad naršymas socialiniuose tinkluose – tai vienas iš būdų turėti trumpas pertraukėles tarp darbų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 5, 2015, 2:02 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 12:56 PM

Uždrausti socialinių tinklų naudojimą ar išnaudoti juos kaip verslo ir tarpusavio komunikacijos įrankį? Klausimas toks pat rimtas, kaip Hamleto „Būti ar nebūti?“

Socialinių tinklų priešininkai vardija savo argumentus – pirmiausia tai turi didelės įtakos darbuotojų produktyvumui. Prieš kelerius metus IT konsultacijų kompanija „Morse“, atlikusi tyrimą, išsiaiškino, kad socialinių tinklų svetainės darbdaviams per metus atsieina daugiau kaip 2 milijardus dolerių. Tokia suma susidaro būtent dėl sumažėjusio produktyvumo.

Naujausia Salary.com darbuotojų apklausa taip pat palanki socialinių tinklų skeptikams – 89 proc. apklaustų darbuotojų prisipažino kasdien švaistantys darbui skirtą laiką ir tai dažniausiai daro naršydami internete. 24 proc. apklaustųjų atviravo, kad daugiausia darbui skirto laiko „suvalgo“ asmeniniais tikslais naršydami „Google“, taip pat „Facebook“ (23 proc.) ir „LinkedIn“ (14 proc.).

Ne drausti, bet išnaudoti

Ši statistika visiškai nestebina „Socialaus marketingo“ vadovo Arijaus Žako. Tačiau, anot jo, išnaudojant socialinių tinklų populiarumą išlošti gali visi.

„Facebook“ yra galingas komunikacijos įrankis, kurio neverta drausti ar atsisakyti prieš tai gerai neįvertinus, ar jis negali būti jūsų darbo įrankiu. Visų pirma, tai gali būti puiki bendravimo su klientais platforma ar būdas stebėti konkurentų veiksmus“, – privalumus vardija A.Žakas.

Vis daugiau kompanijų „Facebook“ puslapį išnaudoja ir įmonės vidinei komunikacijai. Pasak „Mars Lietuva“ korporacinių reikalų vadovo Baltijos šalims Mindaugo Rupšio, tai – puikus būdas, nekuriant specialios platformos, bendrauti su įmonės darbuotojais. „Mūsų bendrovėje dirba apie 800 žmonių. Progų susibėgti ir pasidalinti, kuo gyvename, turime labai mažai, tačiau tai puikiausiai galime daryti savo uždaroje „Facebook“ grupėje. Čia dalinamės tiek švenčių akimirkomis, tiek pasiekimais bei idėjomis. Prieigą prie šio socialinio tinklo mūsų darbuotojai turi poilsio zonose, kuriose laiką leidžia pertraukų metu“, – pasakoja M.Rupšys.

Ne tokie kategoriški „Facebook“ atžvilgiu ir psichologai, teigiantys, kad naršymas socialiniuose tinkluose – tai vienas iš būdų turėti trumpas pertraukėles tarp darbų. Be to, virtualus bendravimas su giminaičiais ar draugais padeda mažinti stresą.

Kaip uždrausti?

IT specialistų teigimu, draudimas naudotis socialiniais tinklais darbe gali duoti mažai naudos, o ir patarlė sako, kad uždraustas vaisius visuomet saldesnis.

Uždraudus prieigą prie socialinių tinklų darbiniuose kompiuteriuose, darbuotojas jais nevaržomai gali naudotis per savo asmeninius mobiliuosius įrenginius.

Kompanijos, leisdamos darbinius telefonus naudoti asmeniniais tikslais arba leisdamos darbui naudoti pačių darbuotojų asmeninius telefonus, priverstos ieškoti priemonių, kaip suderinti darbą ir socialinius tinklus viename įrenginyje, tuo pačiu užtikrinant duomenų saugumą. Šiuolaikiniai sprendimai joms suteikia įrankių apriboti ar kontroliuoti prieigą prie „Facebook“ ir kitų socialinių tinklų, tačiau sprendimą leisti ar drausti priima įmonė.

Vienas iš galimų įrankių kontroliuoti darbuotojų prieigą prie socialinių tinklų darbiniuose telefonuose yra verslo mobilumo valdymo sprendimai, tokie kaip „Samsung Knox“, kuris leidžia įmonės administratoriui centralizuotai per atstumą įjungti ar blokuoti tam tikras darbuotojo telefono funkcijas, taip pat nustatyti, kurias darbui būtinas programėles darbuotojas turi įdiegti ir kurių diegimas yra ribojamas, leisti ar drausti prieigą prie socialinių tinklų ir taip toliau.

„Samsung" telefonuose galima netgi sukurti dvi atskiras erdves – darbo ir asmeninę, į kurias patenkama suvedus slaptažodžius. Tuomet ir vilkas sotus, ir avys sveikos.

Vilios nauju įrankiu

Tuo metu „Facebook“ įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas nežada sustoti, skatindamas vis daugiau ir dažniau jungtis prie šio socialinio tinklo. Sausio mėnesį pristatytas oficialus projektas „Facebook at Work“. Šia iniciatyva „Facebook“ skatina darbuotojus susikurti atskirus darbinius vartotojų profilius, o darbdavius sukurti oficialius darbovietės tinklus ir taip atskirti privačią veiklą „Facebook" tinkle nuo darbinės.

Darbdaviai, norintys išvengti investicijų į komunikacinius IT infrastruktūros sprendimus, gali nemokamai sukurti oficialų darbovietės tinklą ir naudotis „Facebook at Work“ jau šiandien. Susikūrę tokį profilį, darbuotojai gali atsisiųsti oficialią „Facebook at Work“ programėlę į savo telefonus per „iTunes Store“ bei „Google Play“ programėlių platformas.

„Facebook at Work" turi didžiausią potencialą tarp didelių įmonių grupių, kurios siekia suburti skirtingų grupės įmonių darbuotojus į vieną vietą ir skatinti tarpusavio komunikaciją, išlaikant konfidencialumą su likusiu pasauliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.