Už „trolinimą“ – dveji metai kalėjimo

Interneto pokštininkams, vadinamiesiems „troliams“, Naujojoje Zelandijoje gresia kalėjimas iki dvejų metų. Kritikai teigia, kad tokios priemonės kelia grėsmę žodžio laisvei.

Interneto „troliams“ Naujojoje Zelandijoje gresia griežtos bausmės.<br>123rf nuotr.
Interneto „troliams“ Naujojoje Zelandijoje gresia griežtos bausmės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2015, 1:12 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 1:11 AM

Kontroversiškai vertinamu įstatymu draudžiamas „žalingas skaitmeninis bendravimas“. Už jo paskelbimą gresia kalėjimas iki dvejų metų ir 50 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (30 tūkst. eurų) bauda, o juridiniams asmenims – iki 200 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (88 tūkst. eurų) bauda.

Tokia atsakomybė gali būti taikoma ne tik už klaidingos informacijos skelbimą, bet ir intymių vaizdų (pvz., nuogo asmens) viešinimą be sutikimo, praneša Telegraph.co.uk.

Asmenys, kurie nurodo kitam žmogui nusižudyti, gali būti įkaltinti iki trejų metų.

Keisti įstatymus nuspręsta po vadinamojo „Žaginimo klubo“ skandalo – grupė paauglių iš Oklando buvo apkaltinti seksualiniais nusikaltimais prieš girtas nepilnametes. Šiais poelgiais jie gyrėsi socialiniuose tinkluose.

Iš vienos pusės, tai suteikia priekabiavimo aukoms greitas ir efektyvias priemones kovoti su užgauliautojais. Tačiau kritikai tai vadina žodžio laisvės ir piliečių žurnalistikos suvaržymais. Lieka neaišku, ar klaidingai, užgauliai informacijai bus priskiriami straipsniai apie politinius skandalus bei, pavyzdžiui, karikatūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.