Po penkmečio dabartiniai mobiliojo ryšio planai kels juoką

Kartais susidaro įspūdis, kad nieko naujo sugalvoti jau nebeįmanoma – gyvename technologijų amžiuje, kai, atrodo, viskas, ko reikia, yra. Galbūt dar neatradome ateivių ir neužkariavome kitų planetų, bet tai nurašome ateičiai ir kol kas vadiname moksline fantastika. Panašus jausmas apima ir galvojant apie mobilųjį ryšį.

Daugiau nuotraukų (1)

Eimantas Mikšys

Sep 16, 2015, 4:31 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 12:45 PM

Daugeliui turbūt sunku įsivaizduoti, kiek jie turėtų naršyti telefonu, kad išnaudotų operatorių siūlomus, pavyzdžiui, 5 GB mobiliojo interneto duomenų. Net jei interneto megabaitų rijikė „YouTube“ programėlė būtų nuolat įjungta, vis tiek tektų neblogai paplušėti, kol išnaudotumėte turimus limitus.

Tačiau kalbant apie ateitį, minėti 5 GB duomenų neatrodo daug. Tokios įprastinės galimybės, kaip naujienų skaitymas, el. pašto tikrinimas ar naršymas „Facebook“ telefone, greičiausiai niekur nedings. Tačiau jas papildys naujos, leisiančios, pavyzdžiui, nuolatos stebėti savo sveikatos būklę, išmaniai valdyti bei prižiūrėti namus, susieti savo telefoną su daugybe elektronikos prietaisų, kuriuose veiks internetas.

Tam reikės daug megabaitų ir, svarbiausia, spartaus interneto ryšio. Operatoriai šiems pokyčiams intensyviai ruošiasi.

Laukia naujovės

Anot „TeliaSonera“ atstovo Allano Kocko, gana greit išvysime naujos kartos technologinius sprendimus. Įmonės skaičiavimai rodo, jog tam, kad įsitvirtintų kiekvienos šalies rinkoje dabar veikiantis 4G ryšys, prireikė 5 metų.

Švedijoje 4G veikti pradėjo 2009-aisiais ir jau 2014-aisiais naudojimas pranoko ankstesnę 3G technologiją. Lietuvoje pokyčiai prasidėjo kiek vėliau – 2011-aisiais, todėl tikėtina, kad jau kitais metais 4G naudojimas Lietuvoje peraugs savo pirmtakus.

Ar tuo viskas ir baigsis? Tikrai ne.

„Mes tikime, kad 5G yra fundamentalus pokytis technologijoje, kuris turės įtakos tam, kaip operatoriai siūlo paslaugas. Tuo pačiu keisis ir vartotojų patirtis“, – sako A.Kockas.

Kol kas retai girdimas 5G ryšys suteiks ne tik jau dabar pakankamai gerai veikiančias komunikacijos paslaugas ar leis greičiau parsisiųsti dokumentus į telefoną, tačiau paspartins ir, pavyzdžiui, virtualios realybės, elektroninės sveikatos sistemų bei daiktų interneto plėtrą.

Anot pašnekovo, kiekviena nauja vartotojų patirtis didina naudojimąsi mobiliuoju internetu. Nuo 2009-ųjų sparčiai augti duomenų srautams leido pirmojo 4G modemo atsiradimas, vėliau – pirmosios 4G planšetės pristatymas rinkoje, dar vėliau – „iPhone 5S“ bei „Netflix“ pasirodymas.

5G po 5 metų?

Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga (ITU) paskelbė detalų planą, kada 5G technologija galėtų būti prieinama platesniam žmonių srautui, atitikti tiek privačių asmenų, tiek ir verslo poreikius. Nekantraujantieji, atleiskite, greičiausiai dar teks palaukti 2020-ųjų, nors technologija prieinama bus ir kiek anksčiau.

Anot „Korean Times“, 5G ryšio pralaidumas leis aprūpinti spartesniu nei 100 megabitų per sekundę greičiu daugiau nei milijoną daiktų interneto prietaisų vieno kvadratinio kilometro spinduliu.

Spėjama, kad technologija leistų pasiekti net 20 gigabitų per sekundę greitį. Tai skamba išties įspūdingai lyginant su 4G siekiamu 50–100 megabitų per sekundę greičiu. Kitaip tariant, itin didelės raiškos HD filmą į telefoną galėsite parsisiųsti vos per 10 sekundžių.

Remiantis Cnet.com duomenimis, šiuo metu vienam gyventojui Šiaurės Amerikoje tenka beveik pustrečio gigabaito mobiliųjų duomenų. Tačiau prognozuojama, kad 2020-aisiais vidutiniškai vienam vartotojui gali tekti beveik 6 kartus daugiau duomenų – net 14 GB per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.