Mobilusis parašas tapo kasdieniu lietuvių įrankiu

Sparčiai populiarėjantis mobilusis elektroninis parašas (m. parašas) jo naudotojams tampa įprastu asmens identifikavimo įrankiu – kas antras išbandęs „Omnitel“ m.parašą teigia jį naudojantis kasdien arba bent 3 kartus per savaitę. Dauguma apklaustųjų labiausiai pasigenda galimybės m. parašą naudoti balsuojant rinkimuose.

Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 25, 2015, 4:23 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 6:42 PM

Net 36 % „Omnitel“ surengtos apklausos dalyvių m. parašu naudojasi kasdien arba beveik kiekvieną dieną, 30 % – 2-3 kartus per savaitę, 12 % – 2–3 kartus per mėnesį.

„Išbandžiusiems m. parašą, jis greitai tampa nebeatsiejamu kasdieniu įrankiu. Žmonės vertina jo patogumą ir sutaupomą laiką, nes nebereikia gaišti laiko vykstant tvarkyti reikalų ir laukiant eilėse“, – sako „Omnitel“ Produktų valdymo skyriaus vadovas Andrius Kavaliauskas.

Pasak jo, ši tendencija matoma tiek pagal m. parašo naudojimo dažnumą, tiek ir pagal atnaujinamų sutarčių skaičių. O tai, kad naudodamiesi m. parašu vartotojai norėtų ir balsuoti, rodo, jog šią priemonę jie laiko ne tik patogia, bet ir universalia.

M. parašu, kuris vienu metu yra ir asmens tapatybės nustatymo priemonė, ir parašas internete, dažniausiai naudojamasi jungiantis prie internetinės bankininkystės. Iš daugiau kaip 8 tūkst. apklausoje dalyvavusių respondentų 70 % juo naudojasi atlikdami kasdienes finansines operacijas arba tikrindami savo sąskaitos balansą.

Antra pagal populiarumą vieta, kur naudojamas šis įrankis, yra Sodros elektroninė sistema. Galimybe pasitelkus m. parašą pildyti ir pateikti elektroninius prašymus ar gauti su apdraustuoju susijusią informaciją naudojasi beveik 64 % „Omnitel“ mobiliojo parašo naudotojų. 57 % respondentų juo naudojasi pasirašydami elektroninius dokumentus Elektroniniuose valdžios vartuose bei Valstybinės mokesčių inspekcijos sistemoje.

Mažiausiai įrankis populiarus Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos ir savivaldybių e. sistemose, kur juo atitinkamai naudojasi 1,6 % ir 8,8 % apklaustųjų.

Plečiant vietų, kur galima naudoti m. parašą, skaičių, daugiausiai apklaustųjų norėtų galimybės jį naudoti ir balsuojant rinkimuose. Nemažai respondentų taip pat nurodė pasigendantys galimybės m. parašu naudotis Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje. Pastarojoje elektroniniu būdu pasirašyti kol kas gali tik tie, kas parašą turi USB laikmenoje ar lustinėje kortelėje.

Šiuo metu „Omnitel“ m. parašu aktyviai naudojasi daugiau nei 35 tūkst. žmonių. Prognozuojama, kad per 2015 metus bendrovės m. parašo vartotojų skaičius išaugs apie 40 %. Universali identifikavimosi ir pasirašymo internete priemonė populiariausia tarp 28–40 metų asmenų.

Sparčiai didėjant m. parašo paklausai, „Omnitel“ sudarė sąlygas jį įsigyti ne tik bendrovės salonuose, bet ir visuose Registrų centro, Šiaulių banko, „Danske Bank“ bei „General Financing“ klientų aptarnavimo padaliniuose, iš viso – daugiau kaip 180 vietų visoje Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.