Nustebsite, kas pakeis slaptažodžius

Dažniausiai telefonus atsirakiname surinkdami saugumo kodus, prie elektroninės bankininkystės prisijungti galime turėdami kodų generatorių arba pamažu išnyksiančias kodų korteles. Norėdami patvirtinti savo tapatybę, turėtumėte ir pasikeisti SIM kortelę, gauti papildomų kodų. O kur dar slaptažodžiai, kuriems kartais reikia įvairiausių raidžių ir skaičių derinių.

Galime skenuoti ne tik pirštų, bet ir pėdų atspaudus.<br>„123rf.com“ nuotr.
Galime skenuoti ne tik pirštų, bet ir pėdų atspaudus.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eimantas Mikšys

Sep 25, 2015, 11:46 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 9:32 PM

Visa tai atsiminti sunku, visur naudoti tuos pačius kodus nėra saugu, o ir pažengusiems sukčiams slaptažodžiai vis rečiau kelią problemų. Tad kokia saugaus prisijungimo ir tapatybės identifikavimo ateitis mūsų laukia?

Slaptažodžiai – nesaugu

„Pamirškite slaptažodį kaip pirminį saugumo kriterijų“, – tarptautinėje kibernetinio saugumo konferencijoje Vašingtone sakė vienas pranešėjų Michaelas Danielis.

Anot jo, kadangi vis daugiau prietaisų jungiami prie interneto, būtina atrasti naujas saugumo priemones. Net jei programišiai nenori laužtis į sistemas ir taip nustatyti jūsų slaptažodį, jie dažniausiai gali jį nesunkiai atspėti, jei nesilaikote saugumo reikalavimų ir, pavyzdžiui, slaptažodis yra jūsų vaiko arba vyro vardas.

Teigiama, kad optimaliausia rasti kompromisinį variantą tarp beprasmio skaičių ir raidžių junginio, kurio net patys neįsidėmėtumėte, ir to, kas turi bent šiokią tokią prasmę. Dar geriau, jei slaptažodį sudaro ne mažiau nei 12 ženklų.

Technologijų specialistai svarsto, ar modernesnių technologijų, pavyzdžiui, piršto ar veido skenerių, naudojimas užtikrins duomenų apsaugą ir privatumą. Šiuo metu rinkoje jau galime aptikti aplikacijų, kurios gali atrakinti telefoną tik tada, kai atpažįsta savininko veidą.

Ateityje galbūt bus populiarūs ir nešiojamieji įrenginiai (išmanieji laikrodžiai – vieni jų), kurie automatiškai prijungia jus prie sistemų ir atjungia, kai tik atsitraukiate nuo jų. Panašiai kaip naujausių automobilių rakteliai užrakina transporto priemonę, jei tik atsitraukiate.

Skenuosime kojas?

Įmonė „AOptix Stratus“ už 199 JAV dolerius siūlo įsigyti papildomą kamerą prie „iPhone“ telefono. Turėtumėte parsisiųsti ir aplikaciją, kuri leistų įrenginio kamerai daryti nuotraukas ir įrašinėti garsus, o papildomai įsigyta kamera tuo metu skenuotų akies rainelę bei pirštų atspaudus.

Mashable.com skelbia, kad galime skenuoti ne tik pirštų, bet ir pėdų atspaudus. Tyrimas parodė, kad kiekvienas žmogus turi personalizuotą ėjimo būdą – skirtingai prispaudžiame koją prie žemės, skiriasi ir žingsnio ilgis. Šiuo metu mokslininkai dirba, kad galėtų tai paversti saugia ir patikima autorizacijos priemone.

Laboratorijoje kuriami biometriniai batų vidpadžiai, kurie nuskaitys žmogaus kojos charakteristiką. Jutikliai kaups duomenis ir kompiuteris automatiškai per kelias akimirkas palygins naujus gautus duomenis su jau esančiais kompiuteryje. Jei tai sutampa, asmeniui bus suteikta galimybė prisijungti.

„Po trijų žingsnių mechanizmas jau žinos, ar tai jūs. Jei taip, jis netrukdys jums tęsti darbo“, – sako mokslininkų komandos vadovas Toddas Gray.

Naujos technologijos – baugu

Tačiau moderniausių technologijų bėda yra ta, jog suskaitmenintas veido atvaizdas arba piršto atspaudas gali tapti programišių grobiu. Tik šįkart, skirtingai nei slaptažodžių, to pasikeisti negalėsite. Nebent atliktumėte veido ir pirštų atspaudų transplantaciją. Tai reiškia, kad visam gyvenimui, kol bus taikomos tokios sistemos, nebegalėsite jaustis saugūs ir kils nuolatinė grėsmė jūsų privatumui.

Be to, neatmetama galimybė, kad jei visi pradės masiškai naudoti veidų atvaizdus tam, kad atrakintų telefonus, kils grėsmė, jog korporacijos arba valdžios institucijos per miesto stebėjimo kameras ims sekti tam tikrų žmonių judėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.