Rinkimų komisija nutarė pasitaškyti milijonais

Kompiuterines rinkimų sistemas atnaujinti nusprendusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pasiryžusi suploti 5 mln. eurų, nors konkursą pralaimėjęs dalyvis darbus siūlėsi atlikti kone perpus pigiau. Tai sukėlė įtarimų konkurentams ir prievaizdams.

Z.Vaigauskas pripažino, kad komisija tikėjosi išsisukti su mažesnėmis investicijomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Z.Vaigauskas pripažino, kad komisija tikėjosi išsisukti su mažesnėmis investicijomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis („Lietuvos rytas“)

Oct 1, 2015, 9:56 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 1:55 PM

Liepą paskelbtame pirkimo konkurse dalyvavo dvi žinomos Lietuvos IT bendrovės – „iTree“ ir „Algoritmų sistemos“.

Paaiškėjus siūlomoms kainoms, VRK šią savaitę paskelbė nuosprendį: pirmoje vietoje atsidūrė 5 mln. eurų užsiprašiusi „iTree“, o antroje liko konkurentai, siūlę darbus atlikti už beveik 2,6 mln. eurų.

Skyrė tik vienas balas

Ekspertai „iTree“ pasiūlymo kokybę įvertino maksimaliu balu, o jų konkurentai gavo 54,45 balo iš 70. Pasiūlymo kaina lėmė 30 proc., tad galutiniame vertinime laimėtoją nuo antros vietos skyrė vos vienas balas.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas aiškino, kad „iTree“ pasiūlė gerokai patikimesnį ir saugesnį sprendimą. Tiesa, pati VRK šiam pirkimui buvo numačiusi kur kas mažesnę sumą, todėl jai teks ieškoti trūkstamų lėšų.

„Iš Vyriausybės ar Seimo pinigų papildomai kažin ar gausime. Teks iš tų pačių pinigų, kuriuos gauname rinkimuose, ieškoti būdų perskirstyti lėšas“, – sakė Z.Vaigauskas.

Ekspertai sukėlė įtarimų

Geresnio įvertinimo sulaukusios „iTree“ pardavimų vadovas Saulius Baltrėnas nesiėmė vertinti VRK pirkimo rezultatų ir ragino palaukti, kol pirkimų procedūros bus užbaigtos ir pasirašytos sutartys su tiekėjais.

Užtat „Algoritmų sistemų“ generalinė direktorė Elena Vengrienė kritikos negailėjo ir VRK sprendimą žadėjo skųsti.

Anot jos, dar pernai VRK buvo paskelbusi panašų viešojo pirkimo konkursą, tačiau dėl itin didelių reikalavimų jame sugebėjo dalyvauti tik viena įmonė – „iTree“. Šis pirkimas buvo atšauktas.

Šįmet liepą VRK paskelbus didesnės apimties pirkimą, „Algoritmų sistemoms“ įtarimų vėl sukėlė pertekliniai reikalavimai, iškelti šešiems ekspertams. Sutapimas ar ne, tačiau „iTree“ tokius reikalavimus puikiai atitiko.

„Kai kurių sertifikatų turėtojų sąrašas yra atviras. Todėl įtarimai tik sustiprėjo, kai pamatėme, kad ypač aukštais sertifikatais CBAP sertifikuotų veiklos analizės specialistų Lietuvoje tuo metu buvo tik trys.

Net du dirbo toje pačioje konkurentų įmonėje“, – sakė E.Vengrienė.

Įvertins pirkimo riziką

Vienas svarbiausių trūkumų, kuriuos ekspertai pastebėjo „Algoritmų sistemų“ pasiūlyme, buvo tai, kad įmonė naudoja „Microsoft Silverlight“ technologiją. Z.Vaigausko teigimu, ji jau išimama iš apyvartos ir jos nepalaiko kai kurios interneto naršyklės, pavyzdžiui, „Google Chrome“.

„Algoritmų sistemų“ vadovę tokia kritika stebino, nes diskusijų metu VRK vadovai priekaištų dėl „Microsoft Silverlight“ technologijos neturėjo.

Be to, ji įžvelgė šiurkščią ekspertų klaidą: jie konstatavo, esą „Silverlight“ technologija neturi gamintojo techninio palaikymo nuo 2013 metų, nors iš tiesų „Microsoft“ techninį palaikymą yra įsipareigojusi teikti iki 2021 metų spalio.

Šiuo atveju jau susidomėjo ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

„Tarnyba įvertins šio pirkimo riziką“, – sakė įstaigos atstovė Vytautė Šmaižytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.