Kur Lietuva išleido 30 mlrd. eurų?

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) visuomenei pristatė 2003–2015 m. (iki 2015 m. birželio 30 d.) įvykusių viešųjų pirkimų duomenis, pateikiamus atviru, visiems vartotojams patogiu ir lengvai valdomu formatu.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenys ir iki šiol buvo atviri. Tačiau sistema sudėtinga neįgudusiam vartotojui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Viešųjų pirkimų tarnybos duomenys ir iki šiol buvo atviri. Tačiau sistema sudėtinga neįgudusiam vartotojui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2015, 3:10 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 1:28 PM

„Viešumas – efektyviausias būdas skaidrinti viešuosius pirkimus. Viešųjų pirkimų tarnybos duomenys ir iki šiol buvo atviri. Tačiau sistema sudėtinga neįgudusiam vartotojui.

Pateikdama savo duomenis prieinamu ir patogiu būdu, VPT žengia esminį žingsnį skaidresnių viešųjų pirkimų link – siekiame, kad Lietuvos visuomenė žinotų, kokie vyksta pirkimai, kokios įmonės sudaro sandorius.

Viešiesiems pirkimams kasmet išleidžiama milijardai eurų. Šios lėšos turi milžinišką įtaką Lietuvos ekonomikai ir kiekvieno piliečio gerovei, todėl sieksime, kad jos būtų panaudojamos maksimaliai skaidriai ir visuomenė būtų apie tai informuota.

Atveriami duomenys taip pat turi didžiulį ekonominį potencialą. Tikime, kad verslas ir aktyvūs visuomenės nariai sugalvos, kaip panaudoti šiuos duomenis prasmingai“, – sako VPT direktorė Diana Vilytė.

Atvirą duomenų tinklalapį Viešųjų pirkimų tarnybai neatlygintinai padėjo sukurti IT ekspertas Povilas Poderskis.

„Daugeliui organizacijų – privačių, valstybinių ir nevyriausybinių – rūpi viešųjų pirkimų duomenys ir galimybė juos analizuoti. Tai leidžia suprasti rinkos poreikius, formuoti politikos pakeitimus, ieškoti korupcijos požymių. Viešųjų pirkimų tarnyba žengdama šį žingsnį, atverdama duomenis, suteikia tikro skaidrumo galimybę viešųjų pirkimų sričiai. Belieka prie to prisidėti pilietinei visuomenei“, – sakė P.Poderskis.

Nuo 2003 m. viešiesiems pirkimams išleista beveik 30 mlrd. eurų.

Atvirus VPT duomenis rasite čia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.