Sukčiai prisidengia Sirijos karu, kad išviliotų pinigus

Vykstant karui Sirijoje, užfiksuotas tarptautinei bendruomenei skirtų siunčiamų šlamštalaiškių skaičiaus padidėjimas. Žiniasklaidos pastangomis, išaugo tarptautinis susidomėjimas Sirijos piliečių padėtimi, o tai paskatino Nigerijos sukčius įšokti į traukinį ir pasinaudoti žmonių, norinčių padėti kenčiantiems nuo įvykių Artimuosiuose Rytuose, gerumu.

Sukčiai siekia pasinaudoti gerumų žmonių, kurie nori padėti dėl Sirijos konflikto nukentėjusiems asmenims.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sukčiai siekia pasinaudoti gerumų žmonių, kurie nori padėti dėl Sirijos konflikto nukentėjusiems asmenims.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-18 09:27, atnaujinta 2017-09-28 17:50

Tokios išvados skelbiamos „Kaspersky Lab“ ataskaitoje apie šlamštalaiškius ir sukčiavimo tendencijas.

Teigiama, kad laiškai siunčiami neva Sirijos piliečių, prašančių prieglobsčio Europoje ir už tai norinčių investuoti dideles sumas. Dauguma laiškų siunčiami moterų, kurių vyrai tariamai buvo nužudyti arba mirė, o jos paveldėjusios didelius pinigus ir norinčios išvykti iš Sirijos, vardu. Kad laiškai atrodytų labiau įtikinantys, daugelyje jų yra nuorodų į teisėtas naujienų svetaines ir minimi realūs įvykiai, realūs žmonės, įskaitant įžymybes ir t.t.

Be pažadų gauti finansinę naudą mainais už pagalbą, sukčiai taip pat sukelia gailesčio ir užuojautos jausmus, emocingi aprašydami asmenines istorijas. Tai – skundai dėl persekiojimo už Islamų valstybės rėmimą ar moterų, kurių šeimos buvo nužudytos per bombardavimą, pasakojimai.

Nors dauguma laiškų parašyti anglų kalba, „Kaspersky Lab“ komanda taip pat aptiko laiškų vokiečių, prancūzų ir arabų kalbomis. Vieno vokiečių kalba parašyto laiško autorius, pavyzdžiui, teigia, kad jis turi pervesti 16 mln. JAV dolerių, uždirbtų parduodant naftą už šalies ribų. Laiškas prancūzų kalba parašytas Sirijos pabėgėlio vardu, kurio artimieji neva žuvo Sirijoje per karą ir kuris dabar gyvena Vokietijoje prastomis sąlygomis.

„Dabartinė Sirijos piliečių ir pabėgėlių padėtis suteikė sukčiams puikią galimybę paliesti tarptautinės bendruomenės širdies stygas ir paveikti žmones, kurie bando padėti karo aukoms. Šlamštalaiškių tonas ir dėmesys detalėms pažadina gavėjo susidomėjimą, bet nesukelia įtarimo. Tačiau, kaip ir su visais laiškais iš nežinomų siuntėjų, patariame būti budriems ir, jei kyla abejonių, neatversti laiško ir jį pašalinti. Nepaisant emocionalus šių laiškų turinio, sukčiai pasipelnys iš jūsų užuojautos“, – sakė Tatjana Ščerbakova, „Kaspersky Lab“ šlamštlaiškių analitikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.