Kas yra „Netflix“? Interneto piratų vadovas į nuodėmių išpirkimą

Vakar buvo dar tik sausio 6 diena, tačiau JAV kompanija „Netflix“ skėlė naujieną, už kurią svarbesnę (bent technologijų mėgėjams) net sunku įsivaizduoti: nuo šiol to paties pavadinimo interneto televizija yra prieinama visame pasaulyje, taip pat Lietuvoje. Tad kas yra tas „Netflix“, ką jis siūlo, kaip ten užsiregistruoti, naudotis ir kodėl tai taip svarbu?

„Netflix“ filmų ir serialų pasirinkimo langas.
„Netflix“ filmų ir serialų pasirinkimo langas.
Prieš žiūrėdami filmą ar serialą, galite trumpai apie jį paskaityti.
Prieš žiūrėdami filmą ar serialą, galite trumpai apie jį paskaityti.
„Netflix“ grotuvas.
„Netflix“ grotuvas.
Didžioji dalis „Netflix“ turinio siūloma anglų kalba, tačiau kai kuriais atvejais siūlomi ir vertimai į kitas kalbas.
Didžioji dalis „Netflix“ turinio siūloma anglų kalba, tačiau kai kuriais atvejais siūlomi ir vertimai į kitas kalbas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 7, 2016, 2:32 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 4:59 PM

Kas yra „Netflix“?

Veiklą „Netflix“ pradėjo dar 1997-aisiais kaip vaizdajuosčių nuomos kompanija. Užsisakius filmą internetu, jis buvo pristatomas paštu, o vėliau DVD reikėjo grąžinti. Pirmaisiais metais buvo renkamas mokestis už kiekvieną išnuomotą filmą, tačiau vėliau modelis pakeistas: pasiūlyta galimybė nuomotis DVD neribotai už konkretų mėnesinį mokestį.

Po dešimtmečio įmonė žengė drąsų žingsnį: pradėjo siūlyti filmų ir serialų transliacijas internetu. Kitaip sakant, abonentams nebereikėjo laukti DVD – jie galėjo žiūrėti vaizdo medžiagą kompiuterio ekrane. Vėlesniais metais sudaryta galimybė transliacijas žiūrėti naudojant žaidimų konsoles, išmaniuosius televizorius, telefonus ir kt.

2016-ieji įeis į istoriją, kadangi kompanija pradėjo savo paslaugas siūlyti net 130-yje šalių. Taigi nuo šiol ir lietuviai gali įsijungti „Netflix“ ir žiūrėti siūlomus filmus bei serialus.

Ką ten rasiu?

Kaip jau galėjote suprasti, „Netflix“ yra tarsi vietinė filmų ir serialų nuomos parduotuvė, tik į ją nereikia eiti, knaisiotis tarp DVD dėžių, atskirai mokėti už kiekvieną nuomą, vežtis DVD namo, dėti disko į specialų įrenginį ir t. t. Viskas gerokai paprasčiau – reikia prisijungti (kaip tai padaryti, netrukus paaiškinsime), išsirinkti pageidaujamą filmą ar serialą, spustelėti mygtuką ir jis – jau ekrane.

Pirmą kartą prisijungus nuo turinio gausos ir pasirinkimo raibsta akys: šimtai senų gerų ir naujų nematytų serialų, daugybė filmų, tik spėk žiūrėti!

Bene didžiausias „Netflix“ pranašumas – išskirtiniai šios kompanijos serialai, tokie kaip „Drąsiaširdis“ („Daredevil“), „Džesika Džouns“ („Jessica Jones“), „Narkotikų prekeiviai“ („Narcos“), „8 pojūtis“ („Sense8“), „Greisė ir Frenkė“ („Grace and Frankie“), „Markas Polas“ („Marco Polo“) ir t.t.

Ir, žinoma, visa tai legalu bei be reklamų. Kitaip nei dauguma Lietuvoje veikiančių panašaus pobūdžio tinklalapių.

Ko ten nerasiu?

Pirmiausia turinio lietuvių kalba. Jokio. Nei subtitruoto, nei tuo labiau įgarsinto. Absoliuti dauguma filmų ir serialų šioje svetainėje – anglų kalba, dalis jų išversti į vokiečių, ispanų, prancūzų, rusų ir kitas kalbas.

Antra, kino studijos dar nėra tiek pažengusios, kad sugalvotų naujausius filmus žiūrėti internetu. Todėl jie keliauja seną atgyvenusį kelią: kino teatras, DVD pardavimas, DVD nuoma, tiesioginės transliacijos internetu. Žodžiu, „Netflix“ jokių stebuklų tikėtis neverta.

Ypač lietuviams. Kai kurioms užsienio šalims pernai kino teatruose rodyti filmai yra pasiūlomi, bet į Lietuvą bent kol kas „Netflix“ žiūri kaip į trečią brolį. Neras lietuviai nei neseniai nuomoje pasirodžiusių filmų, nei dalies populiarių serialų, tokių kaip „Sostų karai“, „Aukščiausia pavara“, „Vikingai“, „Gyvi numirėliai“ ir kt. Kai kuriose užsienio šalyse šį turinį „Netflix“ siūlo. Kodėl? Būtent ten yra išsipirkusi teises į jį.

Lietuviai „Netflix“ negalės pasižiūrėti net populiaraus serialo „Kortų namelis“, nors jo teisės priklauso pačiai „Netflix“. Mat jo teises mūsų šalyje kompanija yra pardavusi vienai televizijai.

Apeiti tokius ribojimus įmanoma: reikia tik sužinoti, kurioje šalyje turinys prieinamas (tai gali parodyti, pavyzdžiui, ši svetainė), ir apsimesti tos šalies vartotoju (universaliausias pasirinkimas – JAV). Tik... formaliai toks veiksmas yra tolygus tam pačiam internetiniam piratavimui: „Netflix“ neturi teisės jums rodyti to turinio, kaip tokios teisės neturi ir piratinės svetainės. 

Kompanijos atstovai viliasi, kad ateityje situacija pasikeis: „Turinio licencijų pasaulis iki šiol buvo susiskaldęs ir pasidalijęs į regionus. Šiek tiek užtruks, bent keletą metų, kol visur turėsime tokią pat pasiūlą.“

Kiek kainuoja?

Pirmą mėnesį „Netflix“ paslaugomis galima naudotis nemokamai. Vėliau vartotojai gali rinktis iš trijų planų.

Pigiausias, bazinis, abonementas kainuoja 7,99 euro, jį užsisakius visą „Netflix“ turinį bus galima žiūrėti viename įrenginyje standartine raiška (ji prilygsta TV transliacijoms). Šį planą patartina rinktis, jei esate vienišius arba jei su antrąja puse sugebate draugiškai pasidalyti pultelį.

Standartinis paketas, kainuojantis 9,99 euro, leis mėgautis HD raiškos vaizdu dviejuose įrenginiuose vienu metu. Toks planas skirtas tiems, kurie mėgsta filmus ar serialus žiūrėti atskirai, taip pat šeimoms – kol jūs per televizorių žiūrėsite filmą, atžala tuo pačiu metu planšetėje galės džiaugtis pamėgtu serialu.

Įnoringiausiems skirtas „Premium“ paketas, kuris kainuoja 11,99 euro. Jie galės žiūrėti aukščiausios raiškos („Ultra HD“)  keturiuose įrenginiuose vienu metu.

Kaip užsiregistruoti?

Jei norite naudotis „Netflix“ paslaugomis, reikės kreditinės kortelės. Jei tokią turite, keliaukite į Netflix.com, spauskite ryškiai raudoną mygtuką „Start your free month“, išsirinkite vieną iš trijų siūlomų planų (jie įsigalios ir mokestis bus nuskaičiuotas po nemokamo mėnesio) ir spustelėkite „Continue“.

Tuomet įveskite savo el. pašto adresą, susigalvotą slaptažodį ir spauskite „Register“. Naujai atsidariusiame lange jūsų bus paprašyta pateikti kreditinės kortelės duomenis. Tai atlikus „Netflix“ su jumis pasisveikins ir paprašys įvesti keletą mėgstamų filmų – ši informacija padės svetainei pasiūlyti jums patinkančio turinio.

Viskas – jūs prisijungę! Linkime gero ir legalaus žiūrėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.