Lenkai patikrino, ar veikia Lietuvos įstatymai

Lenkijos kino studija apkaltino kelis šimtus lietuvių atsisiuntus jiems priklausantį filmą internetu. Abejotino pagrįstumo bylas teismams apskundę internautai baudų išvengė, tačiau tiems, kurie su pažeidimais sutiko, teko susimokėti nemenkas baudas. Maža to, jiems gali grėsti dar rimtesni nemalonumai.

Filmo „Kochanie, chyba cię zabiłem“ kadras.<br>„Studio Filmowe Kalejdoskop“ nuotr.
Filmo „Kochanie, chyba cię zabiłem“ kadras.<br>„Studio Filmowe Kalejdoskop“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2016, 10:30 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:10 PM

Lietuviai buvo apkaltinti tuo, kad internetu atsisiuntė lenkų komediją „Kochanie, chyba cię zabiłem“ („Brangioji, atrodo, aš tave nužudžiau“).

Policija nurodė, kad praėjusiais metais pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 214(10) straipsnį buvo surašyti 128 protokolai, o vien rugsėjo-gruodžio mėnesiais surašyta 50 protokolų. Didelė dalis surašytų protokolų – dėl šio lenkų filmo.

Už tokį pažeidimą gresia nuo 289 iki 579 eurų bauda, o jei asmuo jau buvo baustas už tokius pažeidimus – nuo 579 iki 868 eurų. 

Pagrindinis ir bene vienintelis kaltintojų įrodymas šiose bylose buvo interneto protokolo adresai, tariamai dalyvavę minėto filmo siuntimesi. Tiesa, kaip ir anksčiau Lietuvoje keltose panašaus pobūdžio bylose, kaltinamieji turėjo nemažai erdvės gynybai.

Pavyzdžiui, kaltintojai neturėjo įrodymų, kad kūrinys išties buvo atsisiųstas į jų kompiuterius ar kad jis buvo panaudotas kuriuo nors iš minėtame straipsnyje įvardijamų neteisėtų būdų.

Lrytas.lt šaltinių duomenimis, teismuose ne vienam tariama vagyste apkaltintam lietuviui pavyko išvengti baudų – bylos buvo nutrauktos.

„Studio Filmowe Kalejdoskop“ interesus atstovaujanti advokatė Vytautė Ladigaitė-Balčiūnienė nenorėjo atskleisti, koks skaičius administracinių teisės pažeidimų bylų buvo iškeltas ir kokia jų dalis buvo nubausti – tam ji neturi klientų sutikimo.

Jos teigimu, bylos keliamos siekiant suformuoti administracinių nuobaudų skyrimo praktiką dėl administracinių teisės pažeidimų kodekse įtvirtintos atsakomybės taikymo už autorių teisių pažeidimus. Interneto paslaugų tiekėjai niekuomet nesutinka geranoriškai atskleisti savo klientų asmens duomenų siekiant išieškoti padarytą žalą civiline tvarka, todėl nukentėjusiųjų asmenų teises turėtų ginti teisėsaugos institucijos.

„Tai yra prevencija – jei būtų taikomos administracinės baudos už tokius pažeidimus, lietuviai prieš vogdami pagalvotų apie galimas pasekmes“, – svarstė advokatė.

Beje, ginčyti pažeidimų nepanorusiems lietuviams gresia nauji nemalonumai. Vartotojus policijai apskundusi Lenkijos kino studija „Studio Filmowe Kalejdoskop“ gali kreiptis į teismus dėl žalos atlyginimo, o baudų susimokėjimas gali būti interpretuojamas kaip kaltės pripažinimas.

V.Ladigaitė-Balčiūnienė neatskleidė, ar atstovaujama įmonė sieks turtinės žalos atlyginimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.