Lietuviai nebegali laisvai naršyti internete

Nuo šios savaitės Lietuva oficialiai prisijungė prie šalių, kuriose galioja interneto cenzūra: mūsų šalies interneto naršytojai nebegali pasiekti kai kurių interneto svetainių. Tiesa, jų blokavimui pasirinkta bene pati neefektyviausia priemonė.

Lietuvoje gali būti užblokuotos praktiškai visos lošimų svetainės – leidimus tokia veikla užsiimti mūsų šalyje šiuo metu turi vos trys bendrovės.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje gali būti užblokuotos praktiškai visos lošimų svetainės – leidimus tokia veikla užsiimti mūsų šalyje šiuo metu turi vos trys bendrovės.<br>123rf nuotr.
Nelegalias lošimų svetaines bandantys pasiekti lietuviai nukreipiami į specialų LPT tinklalapį.
Nelegalias lošimų svetaines bandantys pasiekti lietuviai nukreipiami į specialų LPT tinklalapį.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 22, 2016, 3:28 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 11:28 AM

Šiuo metu Lietuvos interneto naršytojai negali pasiekti trijų interneto lažybų svetainių – „Betway“, „Unibet“ ir „William Hill“. Ir tai – tik pradžia: pagal šįmet įsigaliojusias Azartinių lošimų įstatymo pataisas, Lietuvoje gali būti blokuojamos visos lošimų svetainės, neturinčios licencijos teikti tokias paslaugas mūsų šalyje.

Tokius nurodymus interneto tiekėjams siuntinėja Lošimų priežiūros tarnyba (LPT), tiesa, prieš tai jai reikia gauti teismo leidimą. Dėl to šis procesas vyksta pamažu.

Kiek svetainių gali būti užblokuota? Tūkstančiai. Kitaip sakant, praktiškai visos lošimų svetainės – leidimus tokia veikla užsiimti Lietuvoje šiuo metu turi vos trys bendrovės.

Precedentas yra: kas toliau?

Informacinių technologijų specialistas Džiugas Paršonis pastebi, kad argumentai dėl lažybų svetainių neteisėtumo yra juokingi, jei ne absurdiški. Mat internete nelegalaus turinio ir svetainių yra, ko gero, daugiau nei legalių dalykų.

„Iš principo svetainių blokavimai įprasti tose šalyse, kurių valdžia užsiima cenzūra. Ir tai, beje, nėra vien tiktai Kinija, Iranas ar panašios šalys. Turime pavyzdžių ir Vakaruose, pavyzdžiui, Italija, Didžioji Britanija yra blokavusios ne vieną svetainę ar bandžiusios tai daryti, įskaitant „piratinius“ tinklalapius. Tokia praktika nėra nauja, tiesa, ji nerezultatyvi, bet politikams šis būdas patrauklus“, – sakė D.Paršonis.

Įprastai tinklalapių blokavimo imamasi dėl dviejų priežasčių: siekiama apriboti prieigą prie toje šalyje nelegalaus, neteisėto turinio („piratinės“ svetainės, pornografija ir pan.), arba apsiginti nuo grėsmių.

D.Paršonio nuomone, lietuviai į ketinimus blokuoti lažybų svetaines reagavo gana ramiai dėl to, kad tai – pakankamai siaura niša. O įstatymą įteisinusiems politikams – dviguba nauda: ir atidirba lobistams, ir išvengia didelio nepasitenkinimo.

Ko galima tikėtis Lietuvoje ateityje ir kas sekantis čiups naująjį cenzūros žaislą? D.Paršonis įspėjo, kad šis žaislas – itin pavojingas.

„Jei sudaroma galimybė, visada atsiras norinčių tuo pasinaudoti. Ne vien lažybos įstatymais ribojamos – galim pradėti blokuoti kažin ką. Pavyzdžiui, būtų puikus politinis triukas blokuoti užsienio žiniasklaidos priemones, pirmiausia netinkamas, tarkim, rusiškas“, – svarstė pašnekovas.

Ribojimai kelia šypseną

LPT prieigos prie nelegalių lažybų svetainių blokavimui pasirinko paprasčiausią ir, ko gero, primityviausią būdą – DNS stotis. Jos naršytojo įvestą svetainės pavadinimą keičia skaitmeniniu adresu – tokiu būdu užtikrinamas ryšys tarp kompiuterio ir svetainę saugančio serverio.

Pagal numatytuosius nustatymus, kiekvienas naršytojas naudojasi savo interneto tiekėjo DNS stotimis. Tačiau tai nėra privaloma.

Pavyzdžiui, nemokamas ir visiems atviras DNS stotis turi interneto milžinė „Google“. Pakeisti kompiuterio nustatymus ir nukreipti jo užklausas į „Google“ DNS stotis užtrunka mažiau nei minutę – tereikia žinoti, kokius nustatymus pakeisti.

D.Paršonis pastebėjo, kad agresyvesnių blokavimo būdų Lietuva taikyti negalėtų, nes tai kvepėtų Konstitucijos pažeidimais.

„Šitų priemonių efektyvumas priklauso nuo to, kiek tai žmonėms aktualu. Jei uždraustų prieigą prie populiaraus resurso, manau, per savaitę visi vieni pas kitus nueitų ir susižinotų. Kalbant apie lažybų svetaines, sakyčiau, tas efektyvumas bus nulinis. Tie, kas norės žaisti, sėkmingai pasikeis nustatymus ir loš toliau. Kad kitiems tas ribojimas pastatytas, nežinau, ar tai yra gerai“, – teigė D.Paršonis.

Lietuvoje blokuojamų lošimų svetainių sąrašą rasite LPT tinklalapyje.

Nelegalioms lošimų svetainėms Lietuvoje sudaromos ir finansinės kliūtys. LPT skelbia, kad imasi veiksmų dėl atsiskaitymų už dalyvavimą nelegalios lošimų veiklos vykdytojų organizuojamuose nuotoliniuose lošimuose ir laimėjimų išmokėjimo per Lietuvos Respublikoje veikiančius bankus ar kitas finansų įstaigas. Tarnyba duoda privalomus nurodymus mokėjimo, kredito ir kitoms finansų įstaigoms, veikiančioms Lietuvoje, nutraukti mokėjimus ar kitas finansines operacijas, susijusias su dalyvavimu nelegaliuose lošimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.