Bauginanti išvada: pilotai nebemoka valdyti lėktuvų

Lėktuvų kompiuterinės sistemos ir jų galimybės daugumoje situacijų leidžia visiškai pakeisti žmogų. Tačiau tai gali turėti ir neigiamų pasekmių.

Pilotai dažnai naudojasi autopilotu ir gali padaryti klaidų, susidūrę su netikėtu įvykiu ar persijungę rankinį valdymą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pilotai dažnai naudojasi autopilotu ir gali padaryti klaidų, susidūrę su netikėtu įvykiu ar persijungę rankinį valdymą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt ir Lrytas.lt inf.

Mar 1, 2016, 1:12 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 11:34 PM

Pavyzdžiui, lėktuvuose diegiama autopiloto sistema yra naudinga ne tik pilotams, bet ir keleiviams, nes leidžia užtikrinti didesnį pilotuojamo lėktuvo saugumą.

Vis dėlto po daugybės įvykusių lėktuvų katastrofų JAV transporto departamentas pradėjo įtarti, kad būtent dėl lėktuvuose plačiai naudojamos automatikos jų pilotai neturi pakankamai įgūdžių, kaip lėktuvą suvaldyti rankiniu būdu kilus avarinei situacijai.

Ši problema akcentuojama praėjusią savaitę departamento paviešintoje ataskaitoje.

Būtent todėl nuspręsta imtis priemonių, kurios reiklaus padidinti rankinę lėktuvų valdymo svarbą ir skirs didesnį dėmesį lėktuvų pilotų mokymams akcentuojant lėktuvų valdymą rankiniu būdu.

Specialistai pastebi, kad pilotai dažnai naudojasi autopilotu ir gali padaryti klaidų, susidūrę su netikėtu įvykiu ar persijungę rankinį valdymą. Anot jų, visiška priklausomybė nuo autopiloto yra didelė problema, aktuali visiems šios srities profesionalams.

Ataskaitoje JAV Federalinei aviacijos administracijai patariama skirti daugiau dėmesio ir įvertinti, ar pilotai įgauna pakankamai patirties ir įgūdžių rankiniu būdu valdyti lėktuvus. Taip pat siūloma sukurti naujus būdus stebėti ir įvertinti pilotus bei jų sugebėjimus.

Ar šie veiksmai padės sumažinti katastrofų kiekį aviacijoje, parodys laikas.

Parengta pagal Gizmodo.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.