Ei, interneto cenzoriai, atsikniskite!

Lietuvoje jau trečias mėnuo cenzūruojamas internetas. Dėl ko? Velniai žino – nei tos cenzūros reikėjo, nei ji kažką atgraso. Kas nori, pasikeičia DNS ir toliau sau naršo. Užtat cenzoriai nerimsta: portalas lrytas.lt paskelbė instrukcijas, kaip tai padaryti. Ir neištrina. Ką daryti? Aišku – skųstis.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-15 05:40, atnaujinta 2017-06-01 17:34

Interneto cenzūrą Lietuvoje vykdanti Lošimų priežiūros tarnyba (LPT) šio straipsnio autorių (laba diena) apskundė Visuomenės informavimo etikos komisijai. Netikėta? Galbūt. Sensacija? Tikrai ne.

Tikėjausi panašios reakcijos. Netikėta tai, kaip nevykusiai LPT verkšlena etikos sargams.

Trumpa priešistorė: originalus straipsnio pavadinimas buvo „Svetainė užblokuota? Pasikeiskite DNS – štai kaip tai padaryti“. Jam pasirodžius sulaukiau LPT atstovo skambučio ir klausimo, kodėl tai skelbiame. Pasikalbėjome, paaiškinau savo poziciją – internetas buvo sukurtas kaip laisva erdvė, o cenzūros vieta – Šiaurės Korėjoje.

Visgi internetas yra ir kompromisų vieta. Todėl po pokalbio pavadinimą pakeičiau į neutralų – nuo tada jis yra „Kaip pakeisti DNS nustatymus kompiuteryje ar telefone?“ Ištryniau ir informaciją apie tai, kad Lietuvoje DNS būdu blokuojamos lažybų svetainės. Žodžiu, liko tik plikos instrukcijos. Kam reikia, tas susiras.

Po daugiau nei savaitės LPT atsibudo, susirado senosios straipsnio versijos „Google“ kopiją ir nušovė du ekrano vaizdus. Kad straipsnis seniausiai pakeistas, cenzoriai matė – toje pačioje ekrano kopijoje matyti, kad kitame naršyklės skirtuke atidaryta straipsnio nuoroda.

Dar po dviejų savaičių tuos ekrano vaizdus, kartu su skundu, LPT nusiuntė etikos sargams (jei tokiu greičiu krapštytųsi žiniasklaida, šiandien skaitytumėte apie Vasario 16-osios minėjimus).

Žodžiu, straipsnis nepatiko, pasiskundė telefonu, straipsnis buvo pakeistas, bet vis tiek pikta. Na ir tegul – man tai juokinga.

Taip pat man juokinga LPT motyvacija. Ponai prašo įvertinti, ar nebuvo pažeistas Etikos kodekso 17 straipsnis, kuriame kalbama apie „informaciją, kuri tiesiogiai ar netiesiogiai skatina daryti nusikaltimus, pažeisti viešąją tvarką, mėgdžioti agresyvų elgesį.“

Ar tikrai instrukcijos apie DNS stočių keitimą skatina daryti nusikaltimus? Taip, LPT nurodymais blokuojamos svetainės Lietuvoje neturi teisės vykdyti lošimų, tačiau jokiame įstatyme nėra nurodyta, kad interneto naršytojams yra draudžiama jose lankytis, o toks veiksmas (lankymasis) nėra pripažintas nusikaltimu. Už apsilankymą šiose svetainėse žmonės taip pat nėra baudžiami.

Taigi iš principo straipsnyje pateikiama informacija (kaip apeiti DNS blokavimą) neskatina daryti nusikaltimų, pažeisti viešosios tvarkos ar mėgdžioti agresyvaus elgesio, kadangi nei pats veiksmas (DNS pakeitimas) nei jo pasekmė (lankymasis užblokuotose svetainėse) nėra nei nusikaltimas, nei viešosios tvarkos pažeidimas, nei agresyvaus elgesio mėgdžiojimas.

Apskritai, DNS keitimas nėra neteisėtas, o tam tikrais atvejais – netgi skatintinas ir naudingas. Pavyzdžiui, jei interneto tiekėjo DNS stotys neveikia arba veikia lėtai, perėjus prie viešųjų DNS stočių problemas galima išspręsti. Kitas pavyzdys – jei vartotojas turi vaikų ir pageidauja namuose (arba konkrečiuose įrenginiuose) užblokuoti prieigą prie pornografinių tinklalapių, vienas paprasčiausių (ir nemokamų) būdų tai padaryti – pasinaudoti „OpenDNS“ paslaugomis

Be to, instrukcijas, kaip pasikeisti DNS stotis, galima nesunkiai rasti daugybėje tinklalapių tiek anglų, tiek lietuvių kalbomis. Pvz., jas pateikia „Microsoft“, „Google“, įvairūs Lietuvos ir užsienio tinklaraščiai ir t.t.

Būtų įdomu sužinoti, kaip interneto milžinai reaguotų į reikalavimą pašalinti šią informaciją?..

Ei, LPT, atsibuskite – jei vidury laukų pastatėte duris, dar nereiškia, kad jų niekas neapeis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.