„Bitė“ nepasiduoda: jų geriausi obuoliai, kitų – kriaušės

Konkurentų niuksų sulaukusi „Bitė“ nesiruošia nutraukti reklaminės kampanijos, kurioje giriasi greičiausiu 4G mobiliuoju internetu Lietuvoje. To, kad kiti spartos tikrinimo testai paneigia šį teiginį, operatorius nesureikšmina – esą lyginami skirtingi dalykai.

Sparčiausiu mobiliuoju internetu vienu metu gali girtis kad ir visi trys didieji šalies mobiliojo ryšio operatoriai.
Sparčiausiu mobiliuoju internetu vienu metu gali girtis kad ir visi trys didieji šalies mobiliojo ryšio operatoriai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-29 13:25, atnaujinta 2017-05-31 07:30

Kompanija nusprendė ir toliau savo 4G tinklą reklamuoti remdamasi kompanijos „Ookla“, valdančios paslaugą Speedtest.net, pateikiamais duomenimis.

„Bitės“ rinkodaros direktorius Pranas Kuisys aiškina, kad pačių vartotojų atliekami matavimai yra patikimiausias būdas įvertinti tinklo kokybę.

„Iš esmės yra du matavimo būdai. Pirma, minios, kuomet spartą žmonės tikrina patys, bet kur – biuruose, aikštėse, kavinėse, kur nori. Kitas būdas – testinio važiavimo. Važiuojama keliais, kartais sustojant, dažniausiai tai atliekama automatiniu būdu ir tokie matavimai atliekami lauke. Tipiškai tokiu atveju naudojamas vienas įrenginys, o minios atveju yra daug skirtingų įrenginių. Modelis turi esminę įtaką vartotojų patirčiai – senesni išmanieji suteikia žymiai mažesnį greitį“, – teigė P.Kuisys.

Anot jo, 80 proc. mobiliojo interneto srauto sunaudojama uždarose patalpose, taigi interneto spartos patikrinimai, atliekami važiuojant automobiliu (kitaip sakant, lauke), atspindi tik 20 proc. realios vartotojų patirties. Tuo metu patys vartotojai interneto spartą tikrina įvairiausiomis gyvenimiškomis aplinkybėmis, dažnai – būdami namuose. Dėl to, P.Kuisio nuomone, „Ookla“ ir panašių tarnybų pateikiami duomenys apie interneto greitį yra patikimesni.

„Mes neturime intencijos paneigti važiavimo testų rezultatų. Tiesiog jie matuoja kitą dalyką, dažniausiai ir tokių matavimų tikslas būna kitoks“, – sakė jis, pridurdamas, kad tai panašu į obuolių ir kriaušių lyginimą.

Žodžiu, sparčiausiu mobiliuoju internetu vienu metu gali girtis kad ir visi trys didieji šalies mobiliojo ryšio operatoriai – svarbiausia tinkamai parinkti reklamų žodžius.

P.Kuisys taip pat pastebėjo, kad „Ookla“ paslaugomis naudojasi ne tik įvairių šalių oficialios tarnybos, bet ir mobiliojo ryšio operatoriai, įskaitant „Tele2“ bei „Omnitel“ savininkę „TeliaSonera“.

Skirtumai mažėja

„Bitės“ atstovas atskleidė ir dar kelis įdomius dalykus apie „Ookla“ matavimus. Anot jo, praėjusių metų antrą ir trečią ketvirtį Speedtest.net vartotojai buvo atlikę daugiau nei 57 tūkst. mobiliojo interneto spartos matavimų. Iš jų, remiantis „Ookla“ metodologija, buvo atrinkta per 37 tūkst. matavimų (t.y. eliminuoti galimai netikri, nereprezentatyvūs matavimai, pavyzdžiui, kuomet tas pats vartotojas iš vienos vietos atlieka daug patikrinimų).

Nors „Bitė“ turi mažiau klientų nei „Omnitel“ ar „Tele2“, o jos 4G tinklas yra mažiausias, jos vartotojai atliko daugiausiai matavimų – per 14 tūkst. („Omnitel“ – 12 tūkst., „Tele2“ – apie 10 tūkst.). Kodėl taip nutiko?

„Mes savo klientams „Išmaniųjų mokykloje“ siūlome įsidiegti „Ookla“ aplikaciją ir, mūsų supratimu, tai yra tikroji priežastis – mūsų klientai atlieka daug matavimų. Be to, šią informaciją mes naudojame tinklo plėtrai“, – sakė P.Kuisys. Kitaip sakant, „Bitė“ nuolat analizuoja „Ookla“ duomenis ir, matydama didelį vartotojų kiekį bei mažą spartą, bando koreguoti situaciją.

„Ar didelis matavimų skaičius „Bitei“ naudingas? Priešingai – jei tinklas būtų prastas, turint daugiau matavimų yra didesnė tikimybė, kad vartotojai „pataikys“ į blogas vietas“, – teigė „Bitės“ rinkodaros direktorius.

Naujausiais „Ookla“ duomenimis, „Bitės“ 4G mobilusis internetas tebėra sparčiausias Lietuvoje, tačiau dvigubos persvaros prieš konkurentus neliko. Pirmaisiais šių metų mėnesiais surinktais duomenimis, vidutinė mobiliojo interneto sparta „Bitės“ tinkle buvo 34,3 Mbps, „Omnitel“ – 29,3 Mbps, o „Tele2“ – 25,4 Mbps.

„Bitės“ teiginiais apie greičiausią mobilųjį internetą Lietuvoje suabejojo Vartotojų teisių gynimo centras. Jo atstovai užsakė „Rotten WiFi“ matavimus, kurie parodė, kad panašios spartos mobilųjį internetą Lietuvoje siūlo „Omnitel“ ir „Tele2“, o „Bitė“ liko trečia.

Konkurentai taip pat atkreipė dėmesį į naujausius Ryšių reguliavimo tarnybos matavimus, kurie parodė, kad greičiausią 4G ryšį Lietuvoje užtikrina „Omnitel“, antroje vietoje yra „Tele2“, o „Bitė“ – paskutinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.