Kibernetinė ataka parklupdė keliolika Lietuvos institucijų

Valstybės įmonės „Infostruktūra“ saugomam Informacinės visuomenės plėtros komiteto serveriui susidūrus su kibernetiniais nusikaltėliais, serveris neatlaikė. Dėl ketvirtadienį vykusios toli gražu ne pirmos šį mėnesį atakos nukentėjo net keliolikos valstybinių institucijų IT sistemų darbas.

Vyksta dar nematomas, bet jau juntamas karas prieš Lietuvą.<br>V.Ščiavinsko ir RTF123 nuotr.
Vyksta dar nematomas, bet jau juntamas karas prieš Lietuvą.<br>V.Ščiavinsko ir RTF123 nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 11:57 AM, atnaujinta May 28, 2017, 1:18 AM

„Keliolika valstybės institucijų informacinių sistemų turėjo ryšių sutrikimų, suprastėjo kai kurių tinklapių pasiekiamumas“, – BNS sakė „Infostruktūros“ komunikacijos vadovė Sandra Gražytė.

Vadovė vardijo, kad su kibernetinėmis atakomis susidūrė Seimas, Žemės ūkio ministerija, Finansų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija, Kultūros ministerija, Sveikatos apsaugos ministerija.

Išpuoliai taip pat vyko prieš Valstybinę mokesčių inspekciją, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrą, Vaikų išlaikymo fondą, Centrinę projektų valdymo agentūrą.

Pasak S.Gražytės, ketvirtadienį vykusi ataka truko apie pusvalandį ir kol kas aiškinamasi, koks buvo jos pobūdis.

Panašias kibernetines atakas nuo praėjusios savaitės pradžios patyrė Seimo, Prezidentūros, Užsienio reikalų ministerijos ir Teisingumo ministerijos informacinės sistemos. Programišiai pastaruoju metu taip pat atakavo kai kurias žiniasklaidos priemones, komunalinių paslaugų įmones.

Valstybės įstaigos ir įmonės susidūrė su DDoS atakomis. Jos organizuojamos vienu metu iš daugybės kompiuterių visame pasaulyje siunčiant daugybę užklausų, taip siekiant perkrauti sistemą ir sutrikdyti interneto tinklalapio veikimą.

Tokioms atakoms dažniausiai pasitelkiami nieko neįtariančių vartotojų įrenginiai, į kuriuos tie įdiegė vieną ar kitą užkrėstą programą (dažniausiai, aišku, piratinę) ir taip suteikė teisę nusikaltėliams perimti savo kompiuterio valdymą.

Dėl kibernetinio incidento Seimo kanceliarija ir Užsienio reikalų ministerija kreipėsi į policiją, vyksta ikiteisminis tyrimas. Pirminiais duomenimis, programišių išpuoliai buvo vykdomi iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.