Programuotojas – nekalbus, vienišas ir storas?

Stereotipų apie informacinių technologijų (IT) specialistus Lietuvoje netrūksta. Daugiausiai laiko jie praleidžia prie kompiuterio, nemėgsta bendrauti su išoriniu pasauliu, dažnai kalba nesuprantamais žodžiais, nesportuoja, neturi stiliaus pojūčio, bet daug uždirba. Esate tai girdėję?

Moksleivių nuomone, IT specialistai dirba namuose, nesidomi išoriniu pasauliu, daug valgo, nemoka bendrauti su kitais žmonėmis, daug laiko praleidžia sėdėdami.<br>123rf nuotr.
Moksleivių nuomone, IT specialistai dirba namuose, nesidomi išoriniu pasauliu, daug valgo, nemoka bendrauti su kitais žmonėmis, daug laiko praleidžia sėdėdami.<br>123rf nuotr.
Per dvi savaites „IT Mitų griovėjai“ aplankė virš dešimt mokyklų ir susitiko su daugiau negu 350 moksleivių.
Per dvi savaites „IT Mitų griovėjai“ aplankė virš dešimt mokyklų ir susitiko su daugiau negu 350 moksleivių.
CIG savanoriai lanko Kauno rajono mokyklas ir pasakoja jų moksleiviams apie IT profesiją.
CIG savanoriai lanko Kauno rajono mokyklas ir pasakoja jų moksleiviams apie IT profesiją.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 2:09 PM, atnaujinta May 26, 2017, 6:58 PM

Šiuos stereotipus įvardino Kauno rajono moksleiviai. Nenuostabu, kad neretai žmonėms IT specialistai atrodo tarsi iš kito pasaulio.

Stereotipus apie programuotojus užsimojo griauti tarptautinės duomenų valdymo bendrovės „Callcredit Information Group“ (CIG) Kauno padalinio specialistų komanda. Jie ėmėsi naujo ir unikalaus projekto – „IT Mitų griovėjai“.

Projektui ruošėsi iš anksto

Dar prieš projekto pradžią įmonės darbuotojai apklausė mokinius ir sužinojo, ką jie iš tikrųjų galvoja apie IT srities specialistus. Atsakymai nustebino ir nuoširdžiai prajuokino įmonės darbuotojus, kurie pasiryžo įrodyti, kad IT specialisto paveikslas yra kitoks.

„Prieš projektą atlikome du tyrimus: apklausėme vienos gimnazijos mokinius ir savo darbuotojus, norėdami sužinoti, kokius mitus apie IT specialistus jie girdi. Gavome išsamių ir intriguojančių atsakymų, po kurių sekė organizacinis darbas“, – teigė CIG Kauno padalinio vadovas ir idėjos iniciatorius Dainius Aksinavičius.

Moksleivių įvardinti IT specialistų stereotipai buvo šie: dirba namuose, nesidomi išoriniu pasauliu, yra priklausomi nuo kompiuterio, daug valgo, nešioja languotos marškinius, savo algą investuoja tik į kompiuterinę techniką, nemoka bendrauti su kitais žmonėmis, kalba nesuprantamais žodžiais, daug laiko praleidžia sėdėdami.

Moksleiviai taip pat manė, kad IT specialistai yra netvarkingi ir negali susirasti antrųjų pusių.

Sieks sugriauti visus IT stereotipus

„IT Mitų griovėjai“ – tai dvylikos CIG savanorių komanda, kuri lanko Kauno rajono mokyklas ir pasakoja jų moksleiviams apie IT profesiją, skatina juos nebijoti ir netikėti vyraujančiais klaidingais įsitikinimais apie IT žmones.

„Visuomenėje sklando įvairūs mitai apie IT srityje dirbančius žmones. Pasakodami apie savo kolegų veiklą ir gyvenimo būdą, rodydami realų pavyzdį tikimės, kad šiuos mitus sugriausime“, – pasakoja D.Aksinavičius.

Per dvi savaites „IT Mitų griovėjai“ aplankė virš dešimt mokyklų ir susitiko su daugiau negu 350 moksleivių. Projekto autoriai buvo paruošę interaktyvią prezentaciją, kurios metu pasakojo apie įdomiausius IT pasaulio įvykius bei reiškinius ir atskleidė tikrąjį IT specialisto portretą.

„Moksleiviai ypač įdėmiai klausėsi pasakojimų, susijusių su jiems aktualiais dalykais, pvz., socialiniais tinklais. Į prezentacijos turinį taip pat įtraukėme vieną realų programavimo pavyzdį ir kartu su mokiniais patobulinome programą, kuri suskaičiuoja reikiamą degalų kiekį lėktuvų skrydžiams“, – pasakojo CIG darbuotoja Eglė Subačiūtė.

Kauno rajono Raudondvario gimnazijos informacinių technologijų mokytoja Solveiga Gilienė kartu su 11 ir 12 klasių gimnazistais dalyvavo „IT Mitų griovėjų“ paskaitoje. „Vaikams buvo įdomu, jie įdėmiai klausėsi, o projekto dalyviai puikiai vedė renginį. Moksleiviai nuomonę apie IT specialistą pakeitė“ – kalbėjo ji.

Projektas išsiplėtė už Kauno ribų

Kaip ir dauguma naujų projektų, taip ir „IT Mitų griovėjai“ nepraėjo be linksmų įvykių ir smagių kuriozų. „Sužinojome, kad Veiverių Tomo Žilinsko gimnazija priskiriama nebe Kauno, o Prienų rajonui, taigi projektas peržengė planuotas Kauno rajono ribas“, – pasakoja E.Subačiūtė.

Tuo metu D.Aksinavičius teigė, kad kiekviena aplankyta mokykla labai skirtinga. „Mūsų savanoriai po kiekvieno vizito pas mokinius galėtų parašyti atskirą istoriją“, – juokauja jis. Jam pritaria ir paskaitose dalyvavę savanoriai, kurie vienbalsiai tvirtina, kad mokėsi ne tik moksleiviai, bet ir jie – patobulino komandinio darbo, organizavimo, planavimo, viešojo kalbėjimo ir bendravimo įgūdžius.

„Planuojame, kad šis projektas bus tęstinis, o ateityje mokyklas lankyti žadame periodiškai“, – tvirtina D.Aksinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.