Ažiotažas dėl futbolo

Kibernetinio saugumo specialistai įspėja apie plintančius šlamštlaiškius, susijusius su 2016 m. vasarą Prancūzijoje vyksiančiu Europos futbolo čempionatu. Sukčiai platina padirbtus pranešimus apie stambų piniginį laimėjimą būsimam futbolo įvykiui paminėti skirtoje loterijoje.

Dideli sporto įvykiai tradiciškai traukia sukčius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dideli sporto įvykiai tradiciškai traukia sukčius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2016, 8:52 AM, atnaujinta May 25, 2017, 9:32 AM

Laiškų turinys nepasižymėjo originalumu: juose buvo priedai su informacija, kad naudotojo elektroninio pašto adresas, atsitiktinai išrinktas iš milijono kitų, laimėjo loterijoje ir prašoma atsiųsti asmeninius duomenis.

Pradėjęs susirašinėti su sukčiais naudotojas rizikuoja ne tik negauti žadėtų pinigų, bet ir prarasti savo lėšas – paskui jo greičiausiai bus prašoma į nurodytą sąskaitą pervesti tam tikrą sumą, pavyzdžiui, kaip komisinį mokestį už pinigų perlaidą arba mokestį už banko sąskaitos atidarymą. Šios sumos gali pasirodyti menkos, palyginti su laimėjimu, bet gavę pinigus sukčiai nutraukia susirašinėjimą.

Kad laiškai atrodytų įtikinamai, jų autoriai dažnai naudoja oficialią čempionato emblemą ir rėmėjų logotipus. Sukčiai keitė laiško tekstą ir elektroninius atgalinio ryšio adresus.

„Dideli sporto įvykiai tradiciškai traukia sukčius. Šie naudoja juos ne tik reklamai, bet ir kenkėjiškoms programoms platinti bei asmeninei informacijai vogti. Pavyzdžiui, prieš pasaulio čempionatą Brazilijoje 2014 m. buvo užfiksuota daug šlamštlaiškių, siūlančių nemokamus bilietus į turnyrą. Užsimaskavęs kaip maloni staigmena, virusas buvo taikomas kitiems kenkėjiškams failams parsisiųsti ir paleisti be naudotojo žinios.

Būkite budrūs ir atminkite, kad laiškai nuo nežinomų siuntėjų dažniausiai gali būti sukčių siunčiami brukalai“, – primena Tatjana Ščerbakova, „Kaspersky Lab“ vyriausioji šlamštalaiškių tyrimo analitikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.