4G ryšys išsikerojo po Lietuvą, „Bitės“ klientams – liūdna žinia

Didžiausius 3G ir 4G ryšio tinklus Lietuvoje turi „Omnitel“ ir „Tele2“, o jų konkurentė „Bitė Lietuva“ pastebimai atsilieka. Tai atskleidė atnaujinti Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenys.

4G ryšys jau prieinamas beveik visoje Lietuvoje, tačiau operatorių pajėgumai skiriasi.<br>123rf nuotr.
4G ryšys jau prieinamas beveik visoje Lietuvoje, tačiau operatorių pajėgumai skiriasi.<br>123rf nuotr.
„Bitės“ 4G ryšio aprėptis (raudona – stiprus signalas, mėlyna – silpnas).
„Bitės“ 4G ryšio aprėptis (raudona – stiprus signalas, mėlyna – silpnas).
„Omnitel“ 4G ryšio aprėptis (raudona – stiprus signalas, mėlyna – silpnas).
„Omnitel“ 4G ryšio aprėptis (raudona – stiprus signalas, mėlyna – silpnas).
„Tele2“ 4G ryšio aprėptis (raudona – stiprus signalas, mėlyna – silpnas).
„Tele2“ 4G ryšio aprėptis (raudona – stiprus signalas, mėlyna – silpnas).
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 28, 2016, 4:25 PM, atnaujinta May 20, 2017, 10:19 AM

Remiantis jais, plačiausią 2G tinklą valdo „Tele2“ – stiprus ryšys pasiekia 75–80 proc. šalies teritorijos (palyginimui, „Omnitel“ – 70–75 proc., „Bitė“ – 65–70 proc.). Vidutinio stiprumo signalas visų operatorių tinkluose dengia daugiau nei 90 proc. Lietuvos, o silpnas – per 99 proc. teritorijos.

Kone identiško dydžio 3G tinklus turi „Omnitel“ ir „Tele2“: jų stiprus signalas pasiekiamas 80–85 proc., vidutinio stiprumo – daugiau nei 97 proc., silpnas – per 99 proc. Lietuvos teritorijos. Palyginimui, „Bitės“ tinkle stiprus 3G signalas veikia 60–65 proc., vidutinio stiprumo – iki 90 proc., o silpnas – daugiau nei 97 proc. šalies teritorijos.

Akivaizdžiausi skirtumai – 4G ryšio srityje. Didžiausiu 4G tinklu šiuo metu gali pasigirti „Omnitel“: jis stipriu signalu dengia 35–40 proc., vidutinio stiprumo – 65–70, o silpnu – net iki 97 proc. Lietuvos. Šiek tiek mažesnis „Tele2“ 4G tinklas: jo stiprus signalas fiksuojamas 30–35 proc., vidutinio stiprumo – iki 65 proc., silpnas – per 90 proc. Lietuvos teritorijos.

Pastebimai lėčiau 4G tinklą plečia „Bitė“: jo stiprus signalas pasiekia tik 10–15 proc., vidutinio stiprumo – 25–30 proc., o stiprus – iki 65 proc. Lietuvos teritorijos.

„Naujos kartos 4G LTE technologijos judrusis ryšys, kuris užtikrina didesnį duomenų perdavimo greitį, jau apima daugiau kaip 90 proc. Lietuvos teritorijos, ‒ sakė RRT direktorius Feliksas Dobrovolskis. ‒ Tokių rezultatų operatoriai pasiekė efektyviai naudodami turimus radijo dažnius – 800 MHz radijo dažnių juosta daugiausia naudojama kaimo vietovėse ir užmiestyje, o 1800 MHz ir 2600 MHz radijo dažnių juostos dažniausiai naudojamos tankiau apgyvendintose vietovėse ir miestuose.“

Jis taip pat pastebėjo, kad per metus daugiau kaip 3 kartus išaugo ir abonentų, kurie naudojosi LTE paslaugomis, skaičius ‒ 2016 m. I ketvirtį jis pasiekė 682,2 tūkst. abonentų.

Žiūri į ateitį

RRT paviešinus naujus rezultatus, 4G ryšio lyderės suskubo išplatinti pranešimus spaudai, kuriuose giriasi savo pasiekimais. 

„Omnitel“ nurodė vien šiemet įrengusi 300 naujų 4G bazinių stočių ir jau turinti beveik 1000 bazinių 4G stočių visoje Lietuvoje. Bendrovės atstovai taip pat pastebi, kad jie vieninteliai siūlo 4G ryšį su Kaliningrado sritimi besiribojančios Panemunėms gyventojams.

„Lietuva gali pagrįstai didžiuotis visame pasaulyje ir sparčiausiu mobiliuoju internetu, – sakė „Teo“ ir „Omnitel“ tinklo vadovas Mindaugas Varanauskas. – Pasiekę natūralias 4G tinklo aprėpties ribas Lietuvoje, iki naujos kartos 5G ryšio diegimo toliau didinsime „Omnitel“ tinklo talpą ir spartą mūsų mobilių duomenų vartotojams.“

„Tele2“ akcentuoja, kad savo 4G tinklą į beveik visą šalies teritoriją išplėtė tik per 1,5 metų.

„4G plėtra vyko žaibiškai ir RRT tyrimas patvirtina, kad esminių skirtumų tarp pagrindinių paslaugų tiekėjų nėra. Kaip anksčiau buvo su mobiliuoju ryšiu, kai paslaugų kokybė mažai skiriasi, vartotojai renkasi pagal kainą. „Tele2“ ir toliau užtikrins, kad mūsų kaina būtų geriausia, ir paslaugos – kokybiškos“, – pranešime spaudai cituojamas Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

Siekia kokybės

„Bitė Lietuva“ tinklo vadovas Gintas Butėnas turi paaiškinimą, kodėl jų tinklas yra mažiausias: „Mes vystome aukščiausios kokybės tinklą pirmiausia ten, kur yra daugiausiai vartotojų, investuodami į teritorijos padengimą, signalo stiprumą, greitį miestuose, pastatų viduje. Palaipsniui, nedarydami kompromisų tinklo kokybei, plečiamės ir į kitas teritorijas.“

Jis žadėjo, kad iki metų pabaigos „Bitės“ 4G padengs daugiau nei 90 proc. Lietuvos teritorijos.

Tiesa, remiantis tos pačios RRT duomenimis, „Bitės“ 4G tinkle mobiliojo interneto sparta yra mažiausia – šįmet atliktų matavimų duomenimis, ji siekė vidutiniškai 28,3 Mbps. Šiame tinkle spėta atlikti 6,4 tūkst. matavimų.

Palyginimui, „Omnitel“ 4G tinkle vidutinė sparta siekė 35,6 Mbps, o „Tele2“ – 31,5 Mbps. Šių operatorių tinkluose atlikta po daugiau nei 7,3 tūkst. matavimų. Su mobiliojo interneto spartos matavimų rezultatais galite susipažinti čia.

Visgi „Bitė“ tinklo kokybę grindžia kitu parametru – vartotojų skaičiumi. „Bitė“ vienintelė, lyginant su kitais šalies operatoriais, toliau didina klientų skaičių ir „Bitės“ pajamos iš paslaugų auga sparčiausiai. Paslaugų pajamos šiandien mobiliojo ryšio rinkoje auga pagrinde tik iš mobiliojo interneto. Tai akivaizdus patvirtinimas, kad klientams svarbu turėti kokybišką tinklą, ten kur jis aktualus, o operatorių lenktynės, kuris greičiau uždengs kiekvieną mišką, vartotojams vertės nekuria“, – teigė G.Butėnas.  

Skirta vartotojams

Silpnas signalas leidžia užmegzti ryšį atviroje vietovėje, vidutinio stiprumo – automobiliuose, mažaaukštės statybos rajonuose, kaimo tipo gyvenvietėse, stiprus ryšys veikia visur (taip pat ir patalpose) 1,5 metro aukštyje.

RRT nurodo, kad visų operatorių tinklų aprėpties zonos skaičiuotos taikant vienodus metodus, įvertinant vietovės reljefo, pastatų ir miškų įtaką. Skaičiavimai atlikti pagal operatorių pateiktus ir RRT iki 2016 m. birželio 1 d. užregistruotus bazinių stočių duomenis.

Žemėlapiai skirti operatorių tinklų palyginimui tiek visos Lietuvos teritorijos, tiek ir atskirų savivaldybių mastu. Taigi jei norite sužinoti, kurio paslaugų teikėjo judriojo ryšio signalas stipriausias jums aktualioje vietovėje, galite pasitikrinti tai žemėlapyje. Jį rasite čia (užėję į svetainę pasirinkite „Žemėlapio sluoksniai“ ir pažymėkite sau aktualų tinklą).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.