Štai kaip gali sudalyvauti pasaulį užgrobusių pokemonų orgijoje

Tikėjimo gynėjai Lietuvoje jau kovėsi su metalo muzikos festivaliais ir teatro vaidinimais, tačiau tokio baisaus priešo  jiems dar sutikti neteko. Pasaulį šturmu paėmę pokemonai teršia šventyklas, niekina kapines ir erzina muziejų prižiūrėtojus. Deja, keletą dienų pasaulį valdančio žaidimo „Pokemon Go“ kūrėjai kol kas lietuviams prie šios orgijos oficialiai prisijungti neleidžia, bet būdų yra…

„Pokemon Go“ jau žaidžia tūkstančiai lietuvių, tad nesistebėkite pamatę telefono ekrane paskendusį nieko aplink nematantį praeivį...<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Pokemon Go“ jau žaidžia tūkstančiai lietuvių, tad nesistebėkite pamatę telefono ekrane paskendusį nieko aplink nematantį praeivį...<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Norint įdiegti programėlę iš neoriginalaus šaltinio, reikia suteikti tam leidimą.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Norint įdiegti programėlę iš neoriginalaus šaltinio, reikia suteikti tam leidimą.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Jei atsisiųsta programėlė neturi virusų, ji prašys tik šių leidimų.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Jei atsisiųsta programėlė neturi virusų, ji prašys tik šių leidimų.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Pokestop taškai Vilniuje – žinomos viešos vietos. Gali būti istorinės, ar parduotuvių iškabos.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Pokestop taškai Vilniuje – žinomos viešos vietos. Gali būti istorinės, ar parduotuvių iškabos.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 13, 2016, 4:56 PM, atnaujinta May 18, 2017, 11:41 PM

Orgija prasidėjo ir nesirengia baigtis

Rusijos stačiatikių sektos „Dievo valia“ lyderis Dimitrijus Corionovas pareikalavo išvyti pokemonus iš bažnyčių ir kapinių. Išvadinęs į žaidimą įsitraukusius paauglius „zombiais su aifonais“, jis kreipėsi į „Pokemon Go“ sukūrusią kompaniją „Nintendo“, kad toji išvytų pokemonus iš šventyklų ir kapinių teritorijų.

„Pradžioje mūsų šventyklas okupavo japoniški velniai-pokemonai, o po to hipsteriai su aifonais sulėkė jų gaudyti!“ – piktinosi įtikėjęs, kad visagaliui reikia jo apsaugos, religinis veikėjas savo „Twitter“ paskyroje.

Rašėme ir apie kitus pasipiktinusiųjų balsus. Ir tai ne viskas – kadangi papildytos realybės metodu veikiantis žaidimas skatina žaisti realiame pasaulyje, jau girdėjome istorijų apie tai, kaip vietoj pokemono medžiotojai už kampo sutinka plėšikus, kaip užsimiršę, kad realus pasaulis šiek tiek skiriasi nuo pokemonų džiunglių telefono ekrane, griūva nuo dviračių, ritasi nuo laiptų ar šoka po automobiliais.

Žodžiu, Pokoma ir Digimora prieš akis. O kas pikčiausia – eilinis tik iš „Google Play“ ar „App Store“ programėles besidiegiantis lietuvis  negali joje dalyvauti. Kantrybės – jau greitai…

Ar tikrai taip blogai?

O dabar šiek tiek atauškime ir pasiaiškinkime, kas išties yra tas žaidimas „Pokemon Go“?

„Nintendo“ idėja pasirodė labai paprasta, nelabai originali, tačiau itin efektyvi. Įsidiegę žaidimą žmonės ekrane mato realios vietovės, kurioje jie yra, žemėlapį ir jame įvairiose vietose išsidėsčiusius visokiausius pokemonus, pokestopus ir pokegymus. Prieini, meti į pokemoną kamuoliuką ir jį pagauni.

Vizualiai viskas išspręsta labai gražiai. Kai atsiduri greta pokemono, ekrane pradedi matyti telefono kameros perduodamą realios aplinkos vaizdą, kuriame įkomponuotas pieštas pokemonas. Nepataikius kamuoliukas labai gražiai šokinėja tarp realių daiktų (pavyzdžiui, ant mano kompiuterio stalo ir klaviatūros).

Tad gal ne taip ir blogai, kad atsidaro žaidimas, kuris kviečia atplėšti uodegą nuo kėdės ir judintis bei bėgioti? Taip, jei spoksosi tik į ekraną, tai gali nukentėti, tačiau pokemonas juk nekaltas, kad tavo smegenys blogai veikia?

Pokestopais Vilniuje pažymėtos žymesnės viešos vietos, kultūros paminklai ir net parduotuvių iškabos. Kadangi priėję prie šios vietos galite gauti nemokamų reikalingų dalykėlių, tai visai šaunus būdas privilioti tingius ir nesmalsius prie signatarų namo ar kokio muziejaus.

Tam pačia Dimitrijui Corionovui kiti ne mažiau tikintys atrėžė, kad nėra taip jau blogai, jei bent pokemonas paklydusią sielą į bažnyčią (muziejų, šventovę ir t.t.) atveda. Atėjo dėl pokemono, o gal liks, nes atras kažką daugiau?

Į Pokegymą – vietą, kur gali treniruoti savo pokemonus, rengti jų varžybas, mūsų dar neįleido. Nepasiekėme 5 lygio. Na, o, kad jis yra Valdovų rūmuose ar Vilniaus arkikatedroje, – vėlgi jokios problemos. Į telefoną nosį įkniaubę žaidėjai šiaip tylūs, o pakėlę akis gali ir kažką šventesnio pamatyti.

Žodžiu, užteks kalbų, metas prie veiksmų.

Kaip gauti tai, ko neduoda?

Atsakyti į klausimą, kodėl kol kas „Pokemon GO“ legaliai neprieinama ne tik europiečiams, bet ir japonams, gana paprasta: kompanijos serveriai nesusidoroja su žaidėjų antplūdžiu. Net dabar ne viskas veikia idealiai, o kas bus jei prisijungs visas pasaulis? Pažiūrėkime.

Saugiausia būtų luktelėti kelias savaites, kol „Nintendo“ pati atvers savo žaidimą ne tik JAV, Australijos ir Naujosios Zelandijos žaidėjams. Jei tai neįmanoma, teks šiek tiek padirbėti.

Saugiausias būdas „iOS“ įrenginių savininkams

„iPhone“ savininkams įsidiegti oficialią programėlę galima atlikus paprastą veiksmą. Pirmiausia nustatymuose pasirenkate savo „Apple ID“ ir „išsiregistruojate“ (sign out). Po to tuose pačiuose nustatymuose (Settings) pasirenkate „General > Language & Region“. Pakeiskite regioną iš Lietuvos į JAV arba Australiją.

Dabar galite eiti į „App Store“ ir ten ieškoti nemokamo „Pokemon Go“ žaidimo. Gali būti, kad telefonas reikalaus sukurti naują „Apple ID“. Tokiu atveju taip ir padarykite. Reikės įrašyti kažkokį savo adresą pasirinktoje šalyje, bet čia gal padės „Google“ žemėlapiai.

Tokiu būdu įsidiegsite legalią ir saugią programėlę. Po to galite vėl išsiregistruoti iš susikurtos netikros paskyros ir prisijungti naudodami savąją „Apple ID“.

Saugiausio būdo „Android“ nėra, bet…

Jei skaitote šį tekstą praėjus kelioms dienoms po jo paskelbimo, galite pamėginti – gal „Pokemon Go“ jau galima atsisiųsti ir iš oficialios „Google Play“ parduotuvės čia.

Jei ne, „Android“ leidžia parsisiųsti įdiegimo failus APK formatu iš trečiųjų šaltinių. Pavyzdžiui, „Pokemon Go“ galima parsisiųsti iš čia.

Kad įsidiegtumėte atsisiųstą APK iš vidinės atminties, telefono saugumo nustatymuose reikia įjungti galimybę diegti programėles iš trečiųjų šaltinių (ir vėl gausite įspėjimą, kad tai nėra saugu). Tuomet paspaudžiate ant atsisiųsto APK, pasirenkate „įdiegti“, vykdote nurodytas sąlygas, ir pokemonai jūsų telefone.

Tai išties paprasta. Kur kas sudėtingiau įsitikinti, kad neįsidiegėte kokio šlykštaus viruso. Mat pasinaudoję šio žaidimo populiarumu programišiai jau sukūrė daugybę užkrėstų APK variantų. Įdiegtas toks žaidimas veiks kaip ir originalus, tiesiog jūsų telefonas pradės elgtis nenuspėjamai – gali jus apvogti, gali nutekinti visus turimus duomenis, nuotraukas, skambinti kažkokiais brangiai kainuosiančiais numeriais ir t.t.

Absoliučiai patikimo būdo, kaip atskirti gerą žaidimą nuo apkrėsto virusu, pateikti nesiimame, tačiau daugelio bėdų galima išvengti pirmojo paleidimo metu atidžiai skaitant, kokius leidimus jus suteikiate programėlei.

Originalus „Pokemon Go“ žaidimas prašo keleto leidimų – pasiekti jūsų buvimo vietą, kontaktus, atmintinę, kameros funkcijas. Tačiau jei pradėjote diegti užkrėstą versiją, ji paprašys leidimų dar daugiau.

Todėl, jei jūsų diegiamas „Pokemon Go“ prašys leidimo skambinti, redaguoti ir siųsti SMS žinutes, įrašinėti garsą iš mikrofono, keisti interneto ir tinklų prisijungimus, prieigos prie kitų veikiančių programėlių, – geriau iškart nutraukti diegimą ir trinti atsisiųstą failą lauk.

Jei jau įsidiegėte žaidimą ir nepažiūrėjote, ar jis tikrai saugus, leidimus pamatyti galite nuėję į „Android“ nustatymus ir pasirinkę skyrelį „Apps“. Ten susiraskite „Pokemon Go“, atverkite jį, spustelėkite nuorodą „leidimai“ (Permissions), o tuomet paspaudę meniu mygtuką (trys taškeliai) peržiūrėkite skyrių „Visi leidimai“ (All permissions). Čia ir pamatysite, kokių leidimų prašo ši programėlė. Ir jei jų smarkiai per daug, jei yra įtartinų, didelė tikimybė, kad telefoną susargdinote.

Užtikrinto būdo, kaip atsikratyti įsidiegtos virusu apkrėstos programėlės nėra – saugiausia tiesiog atkurti gamintojo parametrus ir telefoną nustatyti iš naujo. Labai erzina, tačiau juk dėl to ir rašomi įspėjimai besidiegiantiems programėles iš nežinomų šaltinių.

Na, o jei viskas pavyko gerai, – sėkmės nepasiklysti pokemonų pasaulyje…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.