„Omnitel“ pirmoji Lietuvoje įdiegė revoliucinę ryšio naujovę

Ligi šiol nors ir gyrėmės sparčiu bei plačiai Lietuvą padengusiu LTE ryšio tinklu, jį naudojome tik duomenims perduoti – balso pokalbius net naujausi telefonai jungė naudodami gerokai senesnę ryšio sistemą. Dabar „Omnitel“ sako pirmoji įdiegusi balso perdavimo technologiją VoLTE (angl. k. „Voice over LTE“) savo 4G tinkle. Tiesa, kol kas realiai ja pasinaudoti negalime.

Naujo tipo balso ryšys veiks visuose LTE telefonuose, kurių gamintojai šią paslaugą įjungs.<br>„Omnitel“ nuotr.
Naujo tipo balso ryšys veiks visuose LTE telefonuose, kurių gamintojai šią paslaugą įjungs.<br>„Omnitel“ nuotr.
Naująją funkciją pristatė „Teo“ ir „Omnitel“ technologijų vadovas A.Šemeškevičius bei „Teo“ ir „Omnitel“ tinklo vadovas M.Varanauskas.<br>„Omnitel“ nuotr.
Naująją funkciją pristatė „Teo“ ir „Omnitel“ technologijų vadovas A.Šemeškevičius bei „Teo“ ir „Omnitel“ tinklo vadovas M.Varanauskas.<br>„Omnitel“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2016, 1:38 PM, atnaujinta May 11, 2017, 9:03 PM

Nors paprastam vartotojui tos raidės mažai ką sako, ši technologija pagerina pokalbio kokybę, pagreitina skambučio sujungimą (pripažinkime, pastaruoju metu tai jau buvo pradėję virsti problema) ir užtikrina aukštą duomenų perdavimo spartą, kuri nemažėja vienu metu kalbant ir naršant internete.

„Omnitel“ naudojama VoLTE technologija diegiama debesijos pagrindu veikiančioje IMS (angl. k. „IP Multimedia Subsystem“) platformoje, tad sujungia mobiliojo ir fiksuotojo ryšio technologijas.

„VoLTE yra naujos kartos telekomunikacijų balso paslaugų pagrindas. Ši technologija klientams pastebimai pagerina patirtį naudojantis mobiliuoju ryšiu – skambučio metu galima toliau naršyti 4G tinkle, balsas girdėti daug aiškiau ir natūraliau, auga balso paslaugos patikimumas. Be to, naudojant VoLTE gerokai efektyviau išnaudojami radijo dažniai, kurie yra brangiausias ir labiausiai ribotas mobiliųjų technologijų išteklius“, – sakė „Teo“ ir „Omnitel“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Jis atkreipia dėmesį, kad naujoji IMS platforma leidžia sujungti ir mobiliojo, ir fiksuotojo ryšio paslaugas. Dėl to mažėja takoskyra tarp LTE ir „Wi-Fi“ technologijų, o klientams tai suteikia papildomo patogumo nesukant galvos, kokią ryšio technologiją naudoja jų įrenginys.

Tiesa, nors VoLTE technologija jau veikia „Omnitel“ 4G mobiliojo ryšio tinkle, kol kas išmaniųjų telefonų gamintojai dar nėra įjungę šios paslaugos savo įrenginiuose. Tam, kad VoLTE pradėtų veikti Lietuvoje 4G pritaikytuose telefonuose, reikia sulaukti šių įrenginių programinės įrangos atnaujinimų ir perkelti dabar veikiančias papildomas paslaugas į IMS platformą.

Skambinant į ar iš VoLTE nepritaikyto įrenginio, balsas bus perduodamas įprastu būdu –3G arba 2G tinklais.

Kaip jau tapo tradicija Lietuvoje, netrukus į šią „Omnitel“ žinutę sureagavo ir konkurentai.

„Tele2“ grupė  balso perdavimo LTE ryšiu – VoLTE – paslaugas išbandė ir nuo šių metų kovo jau teikia Olandijoje, kur veikia pirmas pasaulyje vien LTE technologija paremtas tinklas. Deja, kol kas nedaug telefonų gali veikti naudodami tokią balso perdavimo technologiją. Mūsų tinklu Lietuvoje taip pat galėsime teikti šias paslaugas. Tą pradėsime daryti, kai rinkoje bus daugiau technologiją palaikančių telefonų“, – sakė “Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas.

Žodžiu, nauja technologinio šuolio vija vėl pradeda suktis. O mums nuo to tik geriau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.