Dirbtinis intelektas vėl nugalėjo žmones

Bendrovės „Google“ sukurtas neuroninis tinklas per savaitę išlošė visas 60 partijų su iškiliausiais „Go“ meistrais, o čempionai iš pradžių netgi nesuprato žaidžiantys su kompiuteriu, pranešė JAV dienraštis „The Wall Street Journal“.

Neuroninis tinklas per savaitę išlošė visas 60 partijų su iškiliausiais „Go“ meistrais.<br>123rf nuotr.
Neuroninis tinklas per savaitę išlošė visas 60 partijų su iškiliausiais „Go“ meistrais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS

Jan 9, 2017, 5:35 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 12:25 PM

Pranešime sakoma, kad „Google“ naudojo specialiai sukurtą interneto asmenybę „Meistras“ (angl. Master), žaidimo metu skelbdavusią ėjimus, kurie iš pažiūros atrodė beprasmiški, bet neišvengiamai vesdavo prie pergalės.

Dėl „Meistro“ reakcijos greičio ir jo keistos strategijos žaidėjai greitai suprato, kad jų priešininkas – dirbtinio intelekto projektas. Vis dėlto liko nežinoma, kas sukūrė šią programą.

Praeitą savaitę paslaptis buvo atskleista: paaiškėjo, kad „Meistras“ yra programos „AlphaGo“, sukurtos „Google“ antrinės įmonės „DeepMind“, patobulinta versija.

Praeitų metų kovą „AlphaGo“ įveikė „Go“ didmeistrį Lee Sedolį, laimėjęs keturias iš penkių partijų per Seule surengtą turnyrą.

Žmogaus ir mašinos dvikova, kurią vietos žiniasklaida vadino šimtmečio turnyru, buvo atidžiai stebima dešimčių milijonų šio senovinio žaidimo gerbėjų, taip pat AI mokslininkų.

Faktas, kad kompiuteris įveikė žmogų, taip pat buvo paskelbtas tarptautinės žiniasklaidos pirmuosiuose puslapiuose, o „AlphaGo“ triuškinamas pasirodymas ekspertų buvo įvardijamas kaip svarbi gairė kelyje į naujos kartos dirbtinio intelekto sukūrimą.

Ankstesnė garsiausia AI pergalė buvo iškovota 1997 metais, kai bendrovės IBM sukurtas superkompiuteris „Deep Blue“ įveikė tuometį pasaulio šachmatų čempioną Garį Kasparovą.

Vis dėlto go, sukurtas Kinijoje prieš maždaug 4 tūkst. metų ir žaidžiamas daugiausiai Rytų Azijos šalyse, ilgą laiką buvo itin kietas riešutėlis AI kūrėjams, nes žaidimo taisyklės gana sudėtingos, o jo potencialių konfigūracijų skaičius yra beveik begalinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.