Japonijoje mirė legendinio žaidimo „Pac-Man“ tėvas

Japonijos kompiuterinių žaidimų bendrovės, išleidusios milžiniško populiarumo sulaukusį ankstyvąjį kompiuterinį žaidimą „Pac-Man“, įkūrėjas Masaya Nakamura mirė būdamas 91 metų.

Masaya Nakamura (centre) užėmė garbės pareigas bendrovėje „Bandai Namco“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Masaya Nakamura (centre) užėmė garbės pareigas bendrovėje „Bandai Namco“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2017, 9:12 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:14 AM

M.Nakamura, miręs sausio 22 dieną, užėmė garbės pareigas bendrovėje „Bandai Namco“, įkurtoje 2005 metais, sujungus dvi žaidimų bendroves.

Jis įkūrė „Namco“ 1955 metais, bet kompanijos pradžia buvo labai kukli – tik du arkliukus vaizduojančių sūpynių automatai, įrengti ant prekybos centro stogo. Vis dėlto ji vėliau tapo viena pirmųjų kompiuterinių žaidimų automatų kūrėjų, taip pat vysčiusi pramogų parkų verslą.

„Pac-Man“, sukurtas žaidimų dizainerio Toru Iwatani, į prekybą buvo paleistas 1980 metais. Guinnesso pasaulio rekordų knyga jį yra įvardijusi sėkmingiausiu pasaulyje kompiuteriniu žaidimu, naudotu žaidimų automatuose.

Sukurti „Pac-Man“ T.Iwatani įkvėpė pica, iš kurios buvo išpjautas gabalėlis. Žaidimas pasirodė rinkoje, kurioje buvo mažai konkurentų – daugiausiai kompiuterinių šaudyklių, tokių kaip „Space Invaders“.

Apskaičiuota, kad žaidimo automatuose šis žaidimas yra žaistas daugiau kaip 10 mlrd. kartų. „Pac-Man“ tapo japonų populiariosios kultūros ikona: geltonus taškelius ryjančio skrituliuko atvaizdas dažnai vaizduojamas ant marškinėlių ir kitokių prekių, animaciniuose televizijos serialuose. „Pakmanas“ taip pat yra filipiniečių bokso žvaigždės Manny Pacquiao pravardė.

Kaip pranešama, M.Nakamura žaidimo pavadinimui pasirinko žodį „Pak“ kaip rijimo garso onomatopėją.

M.Nakamura daug prisidėjo prie „Bandai Namco“ pasaulinio augimo. Bendrovė apie jo mirtį paskelbė tik pirmadienį, bet neįvardijo priežasties ir nepateikė jokių kitų asmeninių detalių, argumentuodama, kad to pageidavo šeima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.