Paaiškėjo tikrasis mobiliojo ryšio kokybės lyderis Lietuvoje

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) paskelbė 2016 metais atliktų mobiliojo ryšio kokybės rodiklių įvertinimo ataskaitą. Remiantis ja, sparčiausią mobilųjį internetą 4G ryšiu mūsų šalyje teikia „Telia“, antroje vietoje liko „Tele2“, trečioje – „Bitė Lietuva“.

Kurio operatoriaus mobilusis ryšys sparčiausias?<br>123rf nuotr.
Kurio operatoriaus mobilusis ryšys sparčiausias?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-02 09:32, atnaujinta 2017-04-08 18:42

Per praėjusius metus RRT specialistai iš viso atliko 83 tūkst. duomenų perdavimo bandymų, kurių metu buvo įvertinta duomenų gavimo sparta 4G LTE, 3G ir „WiMAX“ tinkluose. Matavimai buvo atliekami naudojant RRT įrangą, sumontuotą transporto priemonėje, o matavimų rezultatai gauti važiuojant Lietuvos Respublikos miestų gatvėmis bei pagrindiniais keliais.

Pagal pernai atliktus matavimus, vidutinė duomenų gavimo sparta, palyginti su 2015 m. rezultatais, augo visuose operatorių 4G tinkluose. Ji buvo tokia: „Telia“ tinkle – 38,4 Mb/s, „Tele2“ tinkle – 31,7 Mb/s, „Bitė Lietuva“ tinkle – 28,3 Mb/s, „Lietuvos radijo ir televizijos centro“ („Telecentro“) tinkle – 22,9 Mb/s.

Vidutinė duomenų gavimo sparta 3G tinkluose atitinkamai buvo tokia: „Telia“ – 11,7 Mb/s, „Bitė Lietuva“ – 7,7 Mb/s, „Tele2“ – 7,1 Mb/s, o „Telecentro“ „WiMAX“ tinkle – 4,7 Mb/s.

RRT pažymi, kad konkrečioje geografinėje vietovėje matavimų rezultatai gali skirtis nuo ataskaitoje pateikiamų vidutinių reikšmių. Su matavimų rezultatais konkrečiose geografinėse vietovėse galite susipažinti interaktyviame žemėlapyje, kuris skelbiamas RRT svetainėje.

„Bitė“: rodomas ne visas vaizdas

„Bitės“ grupės Technikos vadovas Gintas Butėnas pastebėjo, kad RRT atliekami matavimai yra fragmentiški, atliekami gatvėse ir keliuose, todėl neparodo viso vaizdo.

„Bitės“ tinklo plėtros strategija grindžiama vartotojų poreikiu – 80 proc. mobiliojo interneto yra naudojama patalpų viduje, pastatuose, ir didžioji duomenų dalis sunaudojama būtent miestuose. Todėl „Bitės“ tinklas labiausiai plėtojamas siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę miestuose, pastatų viduje, nuosekliai plečiant tinklą ir regionuose“, – sakė G.Butėnas.

Anot jo, „Bitės“ 4G tinklo plėtra regionuose eina į pabaigą, o metų viduryje šio operatoriaus 4G ryšys veiks kone visoje Lietuvos teritorijoje.

G.Butėnas taip pat pastebėjo, kad pirmieji šių metų RRT matavimų rezultatai rodo kiek kitokį vaizdą: „Telia“ tebėra pirma su 39,9 Mb/s, užtat „Bitė“ užima antrą vietą su 30,4 Mb/s, o „Tele2“ nežymiai atsilieka su 29,13 Mb/s, „Telecentras“ vis dar ketvirtas su 22,84 Mb/s. Per šiuos metus 4G tinkluose atlikta beveik 11 tūkst. matavimų.

„Telia“ nenustebo

„Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius pastebėjo, kad įmonė investuoja ne tik į ryšio spartą, bet ir į tinklo padengimą – jos 4G ryšys pasiekiamas 99 proc. Lietuvos teritorijos.

„Technologinė lyderystė yra vienas svarbiausių „Telia“ strateginių tikslų ir mūsų įsipareigojimų savo klientams. To nuosekliai siekėme diegdami naujausias ryšio technologijas. 4G ryšys jau tapo vienu iš Lietuvos pasididžiavimu pasaulyje, todėl labai smagu, kad prie to reikšmingai prisidėjome didžiausiu mobiliųjų stočių kiekiu visoje Lietuvoje“, – teigė A.Šemeškevičius.

Anot jo, vien pernai „Telia“ tinkle pastatyta daugiau nei 600 naujų bazinių 4G stočių, įdiegtos 4,5G ir VoLTE balso bei duomenų perdavimo technologijos.

Vieno „Telia“ vartotojo per mėnesį sunaudojamų duomenų kiekis išaugo penktadaliu iki daugiau kaip 6 gigabaitų. Šiuo metu „Telia“ tinkle persiunčiamų 4G duomenų kiekis sudaro daugiau nei 80 proc. viso mobiliųjų duomenų srauto.

„Tele2“ žvelgia į ateitį

Antroje vietoje likusios kompanijos „Tele2“ atstovai aiškina, kad praėjusiais metais buvo vykdoma 4G tinklo plėtra ir pirmiausia orientuotasi į didesnį padengimą, o tik vėliau – ryšio spartos didinimą. Todėl imant visų metų vidurkį rezultatai nėra tokie įspūdingi.

Tačiau kodėl tuomet pirmieji 2017 metų RRT matavimų rezultatai nustūmė „Tele2“ į trečią vietą?

„Reiktų palaukti kelis mėnesius, kad būtų atlikta daugiau matavimų – gali būti, kad pirmieji patikrinimai atlikti tokiose vietose, kur mūsų signalas prastesnis nei konkurentų, arba mes turime daugiau naudotojų ir dėl tinklų užimtumo greitis mažesnis“, – svarstė „Tele2“ korporatyvinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas.

Jis pridūrė, kad, mažėjant 2G ryšio naudotojų skaičiui, atlaisvinamas 1800 MHz dažnis, kurio pajėgumai permetami į 4G. „Šis dažnis duoda mažesnį teritorijos padengimą, nei, tarkime, 900 MHz, bet jis turi didesnę talpą, taigi juo galima pasiekti didesnę spartą. O kombinuojant jį su kitais dažniais – naudoti 4G+ ir 4G++ ryšiui. Tai leidžia pasiekti didesnę spartą, atitinkamai ir bendras vidurkis augs“, – sakė A.Baranauskas.

„Telecentras“: svarbu ne tik sparta

„Telecentro“ Komunikacijos vadovo Valdo Kaminsko atsiųstame komentare nurodoma, kad pasirinktoje RRT tyrimo metodikoje šios įmonės teikiamo mobiliojo interneto spartos rodikliai ir negali būti aukšti – RRT greitaveiką matavo ne tik miestuose ir miesteliuose, kur paslaugas teikia „Telecentras“, bet ir užmiestyje, keliuose, mažose gyvenvietėse, kur ši įmonė neteikia interneto ryšio.

„Natūralu, kad suvidurkinus matavimo duomenis iš teritorijų, kuriose „Telecentras“ teikia ryšį, ir teritorijų, kuriose neteikia, bendras rodiklis tapo žemesnis negu judrųjį ryšį teikiančių operatorių, – nurodoma komentare. – Taip pat pastebėtume, kad greitaveika nėra vienintelis parametras, apibrėžiantis interneto ryšio paslaugos kokybę ir naudą vartotojui. „Telecentras“ atvirai deklaruoja, kad jo teikiamų interneto planų sparta turi viršutinę ribą (4G LTE – 30 Mb/s, „WiMax“ – 10 Mb/s). Užtat, skirtingai nuo daugelio operatorių planų, mes neribojame siunčiamų duomenų kiekio, todėl mūsų vidutinis vartotojas per mėnesį persiunčia duomenų 17–20 kartų daugiau negu vidutinis judriojo ryšio operatorių vartotojas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.