Dėl valstiečių karo su alkoholiu lietuviai liks be „YouTube“, „Facebook“

Technologijų ekspertai griebiasi už galvos: dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ketinimų riboti alkoholio reklamą internete ir blokuoti svetaines, kurios tokiam reikalavimui nepaklūsta, šalyje gali būti užblokuota prieiga prie tokių interneto svetainių kaip „YouTube“, „Facebook“ ir kt. 

 Valdantieji užsimojo blokuoti alkoholį reklamuojančias interneto svetaines. <br> 123rf nuotr.
 Valdantieji užsimojo blokuoti alkoholį reklamuojančias interneto svetaines. <br> 123rf nuotr.
 R.Danisevičiaus nuotr.
 R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 6:36 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:03 PM

Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė Aurelijaus Verygos, Ramūno Karbauskio, Agnės Širinskienės ir kitų parlamentarų pateiktoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriose numatoma, kad Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas turėtų teisę duoti privalomus nurodymus interneto paslaugų tiekėjams šalinti alkoholinių gėrimų reklamą arba panaikinti galimybę ją pasiekti. 

Dėl tokio leidimo departamentas turėtų kreiptis į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kuris sprendimą turėtų priimti per tris dienas. O jei atsakymas būtų neigiamas, šį sprendimą būtų galima skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui – jo nutartis būtų galutinė ir neskundžiama. Įstatymo pataisoms dar turės pritarti Seimas. 

Technologijų ekspertas Marius Pareščius tokias idėjas vadina absurdiškomis.

Jis pastebėjo, kad parlamentarai naudojasi jau daugiau nei metus Lietuvoje galiojančiu modeliu, pagal kurį blokuojama prieiga prie azartinių lošimų svetainių, neturinčių leidimo teikti paslaugas Lietuvoje. Tik šiuo atveju privalomuosius nurodymus interneto tiekėjams siunčia Lošimų priežiūros tarnyba. Prieiga prie interneto svetainių apribojama naudojant DNS blokavimo priemones. 

„Kaip suprantu, jie bandys naudoti tą pačią technologinę grandinę – naudoti DNS blokavimą turiniui, kuris yra skelbiamas ne Lietuvoje. Tokiu atveju galima iškart matyti akivaizdžius taikinius. Pavyzdžiui, „YouTube“ – kadangi nėra numatyta, kad būtų galima blokuoti konkrečią nuorodą, o ir technologiškai tai kol kas neįmanoma, atrodo, kad visas „YouTube“ bus blokuojamas. Tai gresia ir „Facebook“, kitoms svetainėms, kurios suteikia galimybę skelbti nuotraukas, vaizdo įrašus arba turi reklamos blokų, kurie yra nevaldomi. Būtų fiksuojamas faktas, kad ten yra galimybė pamatyti kažkokį turinį, tarkim, viskio reklamą arba jo gaminimo įrašą „YouTube“, dar ką nors,  ir būtų blokuojama“, – svarstė M.Pareščius. 

Jo nuomone, išimtys vargu ar bus taikomos. O ir „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis trečiadienį aiškiai pasakė, kad kompromisų nebus: „Alkoholio reklama bus visiškai draudžiama ir čia diskusijų nekyla.“

Kol kas valdančiųjų siūlymai dėl alkoholio reklamos ribojimų internete kituose Seimo komitetuose svarstomi nebuvo. 

M.Pareščius teigė, kad techniškai dalies užmojų apskritai neįmanoma įgyvendinti. Be to, vis agresyvesni draudimai ir ribojimai sukurs naujų, dar rimtesnių problemų.

„Mes gyvename valstybėje, kuri iš normalios valstybės tampa reguliuojama. Aš visiems tai sakau: kuo mes daugiau drausime ir ribosime internete, tuo daugiau atsiras priemonių visa tai apeiti, o tada jau sunkiau bus reguliuojančioms, kontroliuojančioms institucijoms. Nes tie vartotojai, kurie norės slėptis, jie ras naujų būdų slėptis ir pasinaudoti tomis paslaugomis. Ir ne tik tomis“, – įspėjo technologijų ekspertas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.