Ruoškitės: trečiadienį interneto milžinai ruošia staigmeną

„Google“, „Facebook“, „Netflix“, „Twitter“, „Reddit“, „Spotify“, „Amazon“ – tai tik keletas iš daugybės interneto verslų, kurie trečiadienį prisijungs prie protesto akcijos, kuria siekiama išsaugoti taisykles, draudžiančias interneto tiekėjams taikyti pirmenybę vieniems tinklalapiams prieš kitus. 

Interneto laisvės šalininkų teigimu, naujos taisyklės suteiktų galimybes interneto tiekėjams riboti vienų svetainių pasiekiamumą, o kitoms jie galėtų suteikti pirmenybę. <br>123rf nuotr.
Interneto laisvės šalininkų teigimu, naujos taisyklės suteiktų galimybes interneto tiekėjams riboti vienų svetainių pasiekiamumą, o kitoms jie galėtų suteikti pirmenybę. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-10 17:33

„Battle for the Net“ (liet. kova už tinklą) pavadinta protesto akcija siekiama atkreipti dėmesį į tai, kokį poveikį gali turėti JAV Federalinės komunikacijų komisijos (FCC) siūlymai keisti interneto reguliavimą. Interneto laisvės šalininkų teigimu, naujos taisyklės suteiktų galimybes interneto tiekėjams riboti vienų svetainių pasiekiamumą, o kitoms jie galėtų suteikti pirmenybę. 

„FCC siekia sunaikinti tinklo neutralumą ir leisti didiesiems interneto tiekėjams kontroliuoti tai, ką mes matome ir veikiame internete. Jei jie pasieks savo, gresia visuotinis reguliavimas, blokavimas, cenzūra ir papildomi mokesčiai. Liepos 12 dieną internetas susivienys tam, kad juos sustabdytų“, – rašoma protesto svetainėje. 

Joje pateikiamas sąrašas su keliais šimtais stambesnių tinklalapių ir interneto verslų, kurie ketina prisijungti prie akcijos. Be įžangoje minėtų milžinų, protestuoti taip pat ketina kai kurios žinomos vaizdo įrašų, skelbimų, failų saugojimo ir dalinimosi, pažinčių, humoro, pornografijos ir kitokio pobūdžio svetainės, žmonių teises ir laisves ginančios organizacijos bei interneto naršyklių kūrėjai. 

Paskutinės apie sprendimą prisijungti prie trečiadienį rengiamo protesto paskelbė „Google“ ir „Facebook“. Visgi šių svetainių atstovai nepatikslino, kokiu būdu jos tai padarys. 

Kitiems tinklalapiams protesto organizatoriai siūlo savo lankytojų dėmesį atkreipti įspėjimais apie tai, kad svetainė „įstrigo spūstyje“, kad „taip atrodytų internetas atsisakius tinklo neutralumo“, kad „svetainę užblokavo jūsų interneto tiekėjas“ ar tiesiog prašymu primokėti ir pateikti informaciją apie FCC siūlymus. Taip pat lankytojai būtų raginami parašyti laišką FCC. 

Mobiliųjų programėlių savininkai kviečiami savo naudotojams išsiųsti pranešimus apie tai, kad interneto tiekėjai siekia naujų galių, kad galėtų kontroliuoti, ką žmonės mato ir veikia internete. O visiems kitiems interneto vartotojams, kurie pritaria šiai akcijai, siūloma pasikeisti savo nuotraukas socialiniuose tinkluose besisukančio ratuko simboliu. 

Manoma, kad protesto mastas turėtų būti panašus į 2012-aisiais vykusią akciją, kurios metu per 115 tūkst. interneto svetainių „užtemo“ ir kitais būdais demonstravo nepritarimą JAV svarstytiems teisės aktams „Stop Online Piracy Act“ (SOPA) ir „Protect IP Act“ (PIPA). Reaguojant į šiuos protestus, minėtų teisės aktų svarstymas buvo nukeltas neribotam laikui – paprasčiau sakant, jie buvo numarinti. 

Parengta pagal Theverge.com, Fortune.com ir Battleforthenet.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.