JAV nuosprendis: „Huawei“ – nepatikimi“. Ką tai reikš Lietuvai?

Šešių JAV žvalgybos agentūrų vadovai vieningai įspėjo JAV piliečius nesinaudoti Kinijos gigantų „Huawei“ ir „ZTE“ produktais bei paslaugomis, rašo „The Verge“. Pasak CNBC, žvalgybos vadovai tai pranešė per ataskaitą Senato Žvalgybos komiteto posėdyje praėjusį antradienį, o ataskaitą rengė tokios agentūros, kaip FTB, CŽV ir NSA.

 JAV pareiškė, kad Huawei gali užsiiminėti šnipinėjimu, todėl kompanijso produkcija nerekomenduojama nei JAV piliečiams, nei valstybinėms struktūroms.<br> 123RF nuotr.
 JAV pareiškė, kad Huawei gali užsiiminėti šnipinėjimu, todėl kompanijso produkcija nerekomenduojama nei JAV piliečiams, nei valstybinėms struktūroms.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2018, 6:37 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:13 PM

FTB direktorius Chrisas Wray teigė, kad „vadovybė buvo giliai susirūpinusi dėl pavojų, kylančių iš kompanijų ar esybių, priklausomų užsienio valdžioms, kurių vertybės skiriasi, įsigalėjimo ryšių rinkoje“.

Kaip pastebi pats „The Verge“, tai – nieko naujo, nes JAV žvalgyba jau seniai linksniuoja „Huawei“, kurio įkūrėjas yra buvęs Kinijos Žmonių Išsilaisvinimo Armijos inžinierius Ren Zhengfei, ir dėl to JAV tarnybos kompaniją vadina „efektyvia Kinijos valdžios ranka“.

Galima priminti, kad „Huawei“ pradėjo savo veiklą kaip telekomunikacijų bendrovė, gaminanti infrastruktūrinę telekomunikacijų įrangą, bet 2012-aisiais žengusi į išmaniųjų telefonų rinką, dabar yra vienas stipriausių šios rinkos žaidėjų pasaulyje. 2017-ųjų rugsėjį pagal pagaminamų telefonų kiekį ši kinų kompanija aplenkė net „Apple“.

Žiūrės kaip į „Kaspersky Lab“

Galima pastebėti, kad „Huawei“ padėtis šiuo metu ganėtinai primena kitą Lietuvos erdvę liečiančią IT temą – kaltinimus Rusijos IT saugumo kompanijai „Kaspersky Lab“, kad ji gali būti pernelyg glaudžiai susijusi su Rusijos valdžia, todėl šios kompanijos programinės įrangos naudojimas nerekomenduojamas valstybinėse Lietuvos institucijose.

JAV saugumo tarnyboms pranešus savo poziciją „Huawei“ atveju JAV, Lrytas.lt pasidomėjo, kokia galėtų būti šio Kinijos gamintojo padėtis Lietuvoje – ir paprašė komentaro Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario Lauryno Kasčiūno, jau anksčiau aktyviai dalyvavusio valstybinės IT saugumo politikos srityje.

Į klausimą, kaip jis mato šį „Huawei“ atvejį, L. Kasčiūnas atsakė, kad formuluotų šį incidentą per „Kaspersky Lab“ atvejį, kai sužinojus, kad JAV siūlo „Kaspersky“ saugumo sprendimą laikyti nepatikimu, jis kreipėsi į Seimo pirmininką, kad šis įvertintų „Kaspersky“ produktų paplitimą Lietuvos valstybės tarnyboje ir kitose įstaigose.

„Tie skaičiai yra, ir yra sprendimas, kad tos saugumo sistemos turėtų būti pakeistos – aišku, suprantu, kad tai yra investicijos, ir visa tai reikalauja laiko, bet manau, kad viskas, kas buvo padaryta su „Kaspersky“, reikėtų pritaikyti ir „Huawei“ atvejui. Pirmiausia, reikėtų atkreipti dėmesį į „Huawei“ produktus, visus jų niuansus, ir atlikus tyrimus, labiau įsigilinus, ką šiuo klausimus kalba amerikiečiai – ir kokią informaciją jie turi – reikėtų priimti atitinkamus sprendimus. Nes dabar yra tokie laikai, kai technologiniai, programiniai dalykai gali būti ginklu, naudojami neteisėtai žvalgybai, todėl tokias žinias iš mūsų sąjungininkų amerikiečių reikėtų vertinti labai rimtai“, – sakė L.Kasčiūnas.

Seimo narys patvirtino, kad iškels šį klausimą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete ir patikslino, kad jei matys, jog jokio atgarsio nėra arba jis nėra didelis, tada jis kreipsis oficialiai.

Paklaustas, ar jis nemato šiame atvejyje ekonominių priežasčių – kad taip JAV bando užkirsti konkurento atėjimą į rinką ir taip proteguoti savo pačių kuriamus gaminius – ir ar todėl Lietuvai „Huawei“ atvejis būtų ne visai panašus, kaip „Kaspersky Lab“ atveju, L. Kasčiūnas atsakė:

„Nelaikau Kinijos ekonomikos rinkos ekonomika, jie turi savo komunistinę sistemą – tiesa, šiek tiek modernizuotą – kuri Vakarus mato civilizacinėje priešpriešoje. Taip, Kinijos matymas yra truputį kitoks, nei Kremliaus – kinai tikisi savo tikslų pasiekti per ilgalaikius pokyčius: pirmi žingsniai yra ekonominės įtakos plėtra, bet už to neišvengiamai stovi ir kažkada tikrai pasirodys politiniai interesai. Kinija be jokios abejonės yra Vakarų konkurentas – ne tik ekonomine, bet ir geopolitine prasme – todėl ir iš jų kylančias tokio pobūdžio rizikas reikia vertinti nacionalinio saugumo požiūriu.

„Huawei“: mumis pasitiki 170 šalių

Lrytas.lt kreipusis į „Huawei“ ir paprašius komentaro, kaip kompanija mato ir vertina pastaruosius įvykius, buvo pateiktas toks atsakymas:

„Huawei“ pastebi JAV valdžios veiksmus, kurie, panašu, yra nukreipti prieš bendrovės verslo vystymą JAV rinkoje. „Huawei“ pasitiki vyriausybės ir klientai net iš 170 šalių, tad užtikriname, kad kibernetinio saugumo prasme, ši bendrovė nekelia daugiau grėsmės negu bet kuri kita pasaulinė Informacinių ir komunikacinių technologijų įmonė, nes šioje rinkoje įprasta dalintis tomis pačiomis pasaulinėmis tiekimo grandinėmis ir gamybos įmonių paslaugomis.“

Atsakyme kompanija taip pat teigia, kad vykdydama savo veiklą, yra visiškai atvira ir skaidri ir visose valstybėse, kuriose veikia „Huawei“, įmonė griežtai laikosi visų tos valstybės įstatymų – tarp jų ir privatumo saugojimo reglamentų.

„Norime pabrėžti, kad iš Kinijos vyriausybės „Huawei“ niekada nėra gavę užklausų atskleisti kokios nors užjūrio klientų informacijos.“ – teigiame atsakyme. – „Huawei“ laikosi labai griežtų saugumo ir privatumo standartų, skirtų apsaugoti savo klientus. Šių standartų yra laikomasi ne tik kuriant visus mūsų produktus ir aplikacijas, jie yra privalomi ir visiems tiekėjams, su kuriais mes bendradarbiaujame. Dėl šios priežasties, visa informacija, kuri yra saugoma telefonuose ar kuriama jais naudojantis, priklauso ir yra prieinama tik vartotojui ir niekam daugiau. „

Įmonė taip pat įspėja, kad tam tikras duomenų rinkimas yra reikalingas siekiant pagerinti vartotojų patirtį ar paslaugų kokybę, bet pabrėžia, kad „Huawei“ visada aiškiai apie tai praneša klientui ir to nedaro negavus reikiamo sutikimo.

„Huawei“ turi tvirtus informacijos panaikinimo mechanizmus, tad visa surenkama informacija po nustatyto saugojimo periodo yra visiškai panaikinama. Be to, „Huawei“ laikosi visų reikiamų priemonių apsaugoti informaciją tiek jos perdavimo, tiek saugojimo metu.“ – tokiais žodžiais baigiamas raštiškas atsakymas, ir pranešama, kad „Huawei“ „ir toliau planuoja vystyti tarptautinį verslą, vykdyti pažangius mokslinius tyrimus ir diegti inovacijas technologijų srityje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.