Aptiktas legendinio Kinijos poeto kapas

Tang Xianzu yra vadinamas „Kinijos Šekspyru“ – tačiau tik neseniai buvo rastas šio Mingų dinastijos poeto kapas. Iki 2017 metų Kinijos dramaturgas buvo išlikęs tikra paslaptimi – tačiau praėjusią vasarą Kinijos naujienų tarnybos pranešė, kad archeologai mano radę T.Xianzu kapą. Ir nors neaptikta jokių kaulų, Rytų Bardas paliko reikšmingų užuominų – žinoma, rašytinių.

1980m. tuščias Tang Xianzu kapas buvo įkurtas Fudžou miesto parke.<br>123RF nuotr. 
1980m. tuščias Tang Xianzu kapas buvo įkurtas Fudžou miesto parke.<br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-14 14:37, atnaujinta 2018-04-16 11:50

Dziangsi archeologai atkasė 42 kapus, kurie yra datuojami nuo 1368 iki 1644 metų. Kapų vieta – Fudžou miestas, kuris buvo šio rašytojo gimtinė. 40 kapų iš 42 atrastų, manoma, kad priklauso T.Xianzu šeimos nariams ir jo palydovams.

Buvo rastos ir 6 epitafijos, kurios galėjo būti parašytos paties T.Xianzu – o tai verčia mokslininkus manyti, jog rašytojas buvo palaidotas su savo trečiąja žmona Fu.

„Epitafijos gali mums leisti sužinoti daugiau apie kaligrafiją, meną ir literatūrą T.Xianzu gyvenimo laikotarpiu“ , – teigė Dziangsi provincijos kultūros relikvijų ir archeologijos instituto darbuotojas Xu Changqing.

Garsiausi T.Xianzu spektakliai yra žinomi kaip „Keturi sapnai“ – ir į juos yra įtraukta romantiška tragikomedija „The Peony Pavillion“, kuri dar iš šiandien vaidinama Kinijos operų salėse. Spektaklio siužetas sudėtingas, struktūra dramatiška, veikėjai pilnai atskleidžiami. Šis kūrinys yra didžiausias ir itin patvarus Mingų dinastijos simbolis.

Be to, jei šis spektaklis būtų vaidinamas be sutrumpinimų, siužetas tęstųsi 22 valandas – nes egzistuoja net 55 scenos. Tačiau operose yra vaidinama glaustoji 75 minučių versija.

T.Xianzu savo laiku buvo nemenku atskalūnu: jo rašytuose siužetuose žmonija triumfuodavo prieš hierarchiją. Tai vaizduoti buvo itin drąsu, nes Mingų dinastijoje buvo gerbiamas rangas, struktūra ir formalumai.

Nors T.Xianzu yra vadinamas „Kinijos Šekspyru“ – abu šie autoriai niekada nebuvo susitikę. Tikriausiai tai lėmė skirtingos dienos, metai ir tūkstančiai kilometrų tarp Anglijos ir Kinijos. Tikriausiai jie net nežinojo apie vienas kito egzistavimą. Žinoma, tai nesustabdė rašytojo gerbėjų ir kritikų ieškoti panašumų tarp dviejų autorių.

Vykstant kultūrinei revoliucijai, 1960m. Kinijos Raudonoji armija sugriovė T.Xianzu kapavietę – kaip senosios Kinijos kultūros simbolį . Gali būti, kad jie nežinojo, jog ten buvo palaidotas dramaturgas. Ant kapavietės gan greitai buvo pastatyta gamykla. Vis dėlto, kaip pagarbos poetui išraiška, 1980m. tuščias kapas buvo įkurtas Fudžou miesto parke.

Būtent gamyklos, stovinčios ant galimos T.Xianzu kapavietės, nugriovimas ir tolimesnis tvarkymas privedė mokslininkus prie 2017 metų atradimų. Labai mažai to, kas buvo originalioje kapavietėje, išliko nepažeista. Kaulai taip pat nebuvo rasti.

Fudžou valdžia planuoja ilgainiui šią vietą padaryti prieinamą turistams, o kartu ten eksponuoti ir rastas epigrafijas.

Kinijos operos kartais vaidina spektaklius, kuriuose bendrai sumaišyta Šekspyro ir Tang Xianzu kūryba, o praėjusiais metais dvidešimt trupių iš Anglijos ir Kinijos susibūrė net ir į mėnesio trukmės specializuotą festivalį. Šekspyrui priskiriama 40 pjesių ir daugiau nei 150 sonetų autorystė. Tuo tarpu be keturių savo pjesių T.Xanzu yra sukūręs apie 2000 eilėraščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.