Su gimtadieniu, televizija!

Ar žiūrėtumėte televiziją, jei ekranas būtų obuolio dydžio ir rodytų mirksintį nespalvotą vaizdą? Būtent taip televizija atrodė praėjusio amžiaus pradžioje. Šiandien reguliarioms televizijos transliacijoms sukanka lygiai 90 metų, tačiau pati televizija jau neatpažįstamai pakitusi.

 Pirmadienį reguliarioms televizijos transliacijoms sukanka lygiai 90 metų, tačiau pati televizija jau neatpažįstamai pakitusi.<br> 123RF nuotr.
 Pirmadienį reguliarioms televizijos transliacijoms sukanka lygiai 90 metų, tačiau pati televizija jau neatpažįstamai pakitusi.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2018, 1:49 PM

1928-ųjų liepos 2 dieną JAV televizijos kanalas W3XK žengė anais laikais drąsų žingsnį: pradėjo reguliarias transliacijas. Drąsus jis buvo jau vien dėl to, kad mechaninius TV imtuvus turėjo tik maža saujelė technologijų entuziastų. Be to, kitaip nei šiandien, televizijose nebuvo jokios reklamos, o kanalų įkūrėjai jas išlaikė savo lėšomis – pati pirma reklama TV eteryje pasirodė tik po 13 metų.

Visgi W3XK kanalas ir jo įkūrėjas Charlesas Francis Jenkinsas įėjo į istoriją kaip televizijos transliacijų pionieriai, įvedę šiandien savaime suprantamu laikomą dalyką, TV programos tinklelį.

„Anuomet tai buvo vadinama net ne televizija, o radijovizija, mat imtuvai iš esmės buvo radijo aparatai su nedideliais ekranais, kuriuose nustačius reikiamą stotį buvo galima klausytis garso ir matyti vaizdą. Dažniausiai tai būdavo šešėlių teatro pasirodymai – ekranai buvo maži, nuo kelių iki keliolikos centimetrų įstrižainės, ir rodė blyškų, mirksintį 24 ar 48 eilučių vaizdą. Palyginimui, šiandien daugelio televizorių ir net telefonų ekranai yra HD raiškos ir turi 1920 vertikalių bei 1080 horizontalių eilučių“, – pasakoja visos „Telia“ grupės televizijos ir medijų plėtros vadovas Edvardas Linkevičius.

Susidaryti įspūdį, kaip atrodė pirmosios TV transliacijos, galite pažiūrėję šį vaizdo įrašą:

Mechaninės televizijos transliacijos vyko apie dešimtmetį, vėliau jas pakeitė didesnę raišką ir kokybiškesnį vaizdą leidusios išgauti elektroninės sistemos. Tam didelį postūmį suteikė vokiečių fiziko Karlo Ferdinando Brauno išradimas, katodinių spindulių vamzdis.

Vadinamieji „lempiniai televizoriai“ karaliavo ir prasidėjus spalvotos televizijos erai. Tiesa, nors pirmasis spalvotas televizorius buvo sukurtas dar 1944 metais, vartotojai ir TV kanalai naujovę priėmė vangiai – prireikė kelių dešimtmečių, kol spalvota televizija pradėta naudoti masiškai.

Televizorių ekrano įstrižainės augo, raiška didėjo, o plazminiai ir šviesos diodų ekranai leido dideles ir sunkias „dėžes“ pakeisti paveikslus primenančiais įrenginiais. Visgi analoginės televizijos transliacijos negalėjo patenkinti augančių vartotojų poreikių – ribota raiška, „apsnigtas“ vaizdas ir kiti trūkumai vargino žiūrovų akis. Todėl XX amžiaus pabaigoje prasidėjo diskusijos apie skaitmeninę televiziją, kuri galiausiai išstūmė daugiau nei pusę amžiaus tarnavusią technologiją.

„Skaitmeninė televizija leido efektyviau panaudoti dažnius, pasiūlyti didesnę raišką ir kokybiškesnį vaizdą. Be to, ji tapo išmaniosios IPTV televizijos pagrindu. Pirmosios IPTV transliacijos pasaulyje prasidėjo 1999-aisiais, o lietuviams išmaniąją televiziją pasiūlėme 2006 metais. Ji pakeitė suvokimą, kaip žiūrime televizorių – sau patogiu metu, su transliacijų atsukimu, įrašais, filmų ir serialų nuoma bei netgi specialiai vaikams sukurtu turiniu“, – sako Edvardas Linkevičius.

Be to, nuo šių metų birželio „Telia“ klientai išmaniąją televiziją gali žiūrėti bet kur, mat ji veikia ir per mobilųjį 4G LTE tinklą, kuris dengia 99 proc. Lietuvos teritorijos. Technologijoms keičiant vienoms kitas, senienų tenka atsisakyti, todėl mobiliuoju 4G ryšiu veikianti išmanioji televizija pakeis DVBT paslaugą, kurią „Telia“ planuoja stabdyti nuo rugpjūčio 1 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.