Mokslininkai rado būdą, kaip padaryti objektą nematomu

Monrealio nacionalinio mokslinių tyrimų instituto (INRS) mokslininkai žurnale „Optica“ nesenai paskelbė tyrimą , kuriame kalbama apie būdą, kuriuo įmanoma padaryti objektą nematomu.

 Monrealio nacionalinio mokslinių tyrimų instituto (INRS) mokslininkai žurnale „Optica“ nesenai paskelbė tyrimą , kuriame kalbama apie būdą, kuriuo įmanoma padaryti objektą nematomu.<br> 123RF nuotr.
 Monrealio nacionalinio mokslinių tyrimų instituto (INRS) mokslininkai žurnale „Optica“ nesenai paskelbė tyrimą , kuriame kalbama apie būdą, kuriuo įmanoma padaryti objektą nematomu.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 8:22 AM

Savo prietaisą jie pavadino spektriniu nematomumo apsiaustu. Tai pirmasis įrenginys, kuris manipuliuoja objektą apšviečiančios šviesos spalva (bangų dažniu) ir taip paverčia jį nematomu.

„Mūsų tyrimas yra proveržis kuriant nematomus objektus“, – sakė tyrimo autorius Jose Azana.

Kad suprastume kaip veikia šis nematomas apsiaustas, turime pradėti nuo šviesos – kuri yra elektromagnetinis spektras. Į jį įeina skirtingi elektromagnetinės spinduliuotės dažniai, kas yra tam tikra energija. Rentgeno spinduliai, gama spinduliai taip pat patenka į tam tikras šio spektro dalis.

Rentgeno spindulių mes matyti negalime, tačiau mūsų akis pastebi nedidelius elektromagnetinio spektro dažnio diapazonus. Tai mes vadiname šviesa, o šį diapazoną suprantame kaip spalvas. Kai kurie šviesos šaltiniai turi daugiau nei vieną specifinį dažnį, o jie yra vadinami plačiajuosčiais šviesos šaltiniais. Vienas iš tokių pavyzdžių yra Saulės šviesa.

Kai kažką „matome“, mes iš tikrųjų regime sąveiką tarp šviesos šaltinio ir objekto. Kai Saulės spinduliai krenta ant mėlyno automobilio, atspindima mėlyna šviesa, o visų kitų spalvų dažnius objektas paprasčiausiai praleidžia. Dėl to mūsų akis „pagauna“ atsispindinčią mėlyną šviesą ir tai leidžia mums pamatyti mėlyną automobilį.

Kaip veikia apsiaustas?

INRS mokslininkų nematomumo apsiaustas naudojasi visomis anksčiau išvardintomis sąveikomis. Jų įrenginys yra apibūdintas kaip žalią šviesą atspindintis objektas.

Kad padarytų objektą nematomą žmogaus akiai, mokslininkai naudoja specialiai šiam tikslui sukurtą filtrą, kuris trumpam pakeičia žalią juostą, kuria atspindi objektas į mėlyną. Tada antrasis filtras spalvą pakeičia vėl į žalią kitoje objekto pusėje. Viso to rezultatas? Žmogaus akis objekto nemato.

Kol kas šis nematomumo apsiaustas veikia tik tada kai į objektą žiūrima iš vienos pusės. Žmogaus žvilgsnis turi sekti šviesos kelią ir žvelgti į objektą per pirmąjį filtrą.

J.Azana sako, kad teoriškai yra įmanoma padaryti, kad objektas būtų nematomas iš visų pusių.

Kam šis įrenginys naudingas?

Šiuo metu įrenginys gali padėti apsaugoti telekomunikacijas, naudojančias plačiajuosčio ryšio bangas duomenų perdavimui. Telekomunikacijų kompanijos galėtų sukurti skirtingus dažnius šalia savo skaidulinio optinio ryšio ir paversti jį nematomu.

Žinoma, kol galėsime panorėję tapti tikrais nematomais žmonėmis, dar reikia nueiti didelį kelią – bet kol kas šis metodas gali padėti apsaugoti mūsų duomenis.

Parengta pagal sciencealert.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.