Kodėl Juodasis ir Rudasis Radvilos gavo tokia pravardes? Priežastis - ne vien plaukų spalva

Bene du garsiausi XVI a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikai, bendražygiai, pusbroliai buvo bendravardžiai – Mikalojai Radvilos. Šiems atskirti prigiję prievardžiai – vienam Juodasis, o kitam – Rudasis. Tokius pat Mikalojaus vardus gavo ir šių pusbrolių sūnūs, vienas jų – žymusis piligrimas Mikalojus Kristupas Radvila, gavęs Našlaitėlio prievardį.

 Bene du garsiausi XVI a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikai, bendražygiai, pusbroliai buvo bendravardžiai – Mikalojai Radvilos. Šiems atskirti prigiję prievardžiai – vienam Juodasis (kairėje), o kitam – Rudasis. 
 Bene du garsiausi XVI a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikai, bendražygiai, pusbroliai buvo bendravardžiai – Mikalojai Radvilos. Šiems atskirti prigiję prievardžiai – vienam Juodasis (kairėje), o kitam – Rudasis. 
Daugiau nuotraukų (1)

LRT radijo laida „Ar žinai, kad?“, LRT.lt

Jul 16, 2018, 2:33 PM

O štai dar Juodajam ir Rudajam buvus vaikais, vienu metu, pavyzdžiui, 1520 m., gyveno dar du Mikalojai Radvilos. Vienas –jų pusbrolis, tuo metu jau Žemaitijos vyskupas, o kitas – dėdė – Vilniaus vaivada ir valstybės kancleris.

Išskirianti šio vardo suteikimo aplinkybė – jį gaudavo pirmagimiai Radvilų sūnūs. Pirmasis šį krikščionišką vardą turėjo, tiesa, beveik jo nenaudojo, Radvila Astikaitis. Tokį pat vardą jis suteikė savo sūnui Mikalojui Radvilaičiui, o šis savo sūnui ir t. t.

Tuo pačiu metu giminėje radosi ir iš karto į kartą paveldimas Radvilos vardas. Tokios tendencijos radimasis susijęs su pokyčiais giminės struktūroje bei pirmagimystės stiprėjimu. Vis labiau giminę imta suvokti kaip vertikalią palikuonių tąsą laike – nuo giminės pirmtako per vyriškąją liniją. Vienu metu įpėdinystės ir tąsos įspūdis giminėje buvo toks stiprus, kad vienas Mikalojus Radvila kartais save net vadino Antruoju.

Jau vėliau giminės istorikams ir genealogams gausybė Radvilų bendravardžių ir jų numeravimas kėlė galvos skausmą, šie neretai būdavo paprasčiausiai sumaišomi, o paplitusį Mikalojaus vardą imta aiškinti sąmoningu giminės sprendimu bei pamaldumu Šv. Mikalojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.